Ο ΣΥΡΙΖΑ με τα «μάτια» των Αμερικάνων

Είναι προφανές ότι ο Αλ. Τσίπρας και το κόμμα του πέρασαν τις πρώτες εξετάσεις που έδωσαν στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Άλλο τόσο προφανές είναι όμως ότι αυτές δεν ήταν οι τελευταίες. Ακολουθούν κι άλλες για να λάβει την «πιστοποίηση» ότι αποτελεί δύναμη ικανή να διαχειριστεί την αστική εξουσία.

Τα συμπεράσματα απ' την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ ρέουν άφθονα. Απ' τα όσα είπε, όσους είδε επισήμως και όσους είδε ανεπισήμως (μεταξύ αυτών μεγαλοεπιχειρηματίες, γενναίους χρηματοδότες του Δημοκρατικού Κόμματος).

Έχει όμως αξία να δούμε τι λένε γι' αυτόν και το κόμμα του οι «οικοδεσπότες» του. Οι επικεφαλής λοιπόν του Brookings που τον κάλεσαν στις ΗΠΑ (Μπ. Ανθολις και Ντ. Λομπάρντι) λένε γι' αυτόν:
  • Έκανε «προσπάθεια να πείσει το αμερικανικό κατεστημένο ότι δεν αποτελεί ανατρεπτική δύναμη και δεν προσπαθεί να γκρεμίσει τον δυτικό καπιταλισμό» και «ένα καλό πρώτο βήμα» σ' αυτή την κατεύθυνση.
  • «Του έδωσα την ευκαιρία να εξηγήσει ότι ίσως εκπροσωπεί κάτι λιγότερο ριζοσπαστικό απ' ό, τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως».
  • «Οι περισσότεροι που τον άκουσαν τον βρήκαν έναν ήπιο (smooth) πολιτικό, με πιο χαμηλών τόνων λόγο απ' ό,τι περίμεναν. Η έμφαση που έδωσε στο γεγονός ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν αποτελούν κάποια εκρηκτική, ανατρεπτική δύναμη, ήταν καθησυχαστική (...) Τον είδαν ειλικρινή, όχι ανατρεπτικό, όχι κάποιον που θέλει να ανατρέψει τον δυτικό καπιταλισμό! (...) Υπό αυτό το πρίσμα, νομίζω πως η εμφάνισή του ήταν ένα βήμα μπροστά γι' αυτόν. Αλλά δεν εξήγησε πώς θα μεταρρυθμίσει την ελληνική οικονομία και θα την καταστήσει περισσότερο ανταγωνιστική».
  • «Αυτό το ταξίδι δείχνει τη συνεχή εξέλιξη του πολιτικού του προφίλ προς μια σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση».
  • «Σε μια χώρα όπου οι αριστεροί ιστορικά υπήρξαν εμπρηστικοί, επιρρεπείς στη βία και φορείς επιθετικού αντιαμερικανισμού, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε ήπιος, ευγενικός, πραγματιστής και πολύ πρόθυμος να ακούσει τις αμερικανικές απόψεις (...) Η κατάσταση στην Ελλάδα μόλις άρχισε να καταλαγιάζει (...) Τους ερχόμενους μήνες ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν άφθονες ευκαιρίες να δείξουν ότι ο ορισμός που δίνουν στη λέξη ριζοσπάστης δεν σημαίνει ότι βάζουν όλη την Ελλάδα να απεργήσει, απλά για να πάρουν την εξουσία».
Τα «sos» λοιπόν για τις επόμενες εξετάσεις που θα δώσει αφορούν στο τι προτίθεται να κάνει για να καταστήσει ανταγωνιστική την καπιταλιστική οικονομία κι εδώ δεν υπάρχει ευρύτητα επιλογών και για να ενσωματώσει τους εργατικούς λαϊκούς αγώνες, ανακόπτοντας τη ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών συνειδήσεων.

902.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις