ΣΥΡΙΖΑ: Καλλιεργεί τη μοιρολατρία του λαού


Στη διάρκεια μιας εκ των ομιλιών του στις ΗΠΑ ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην Αργεντινή, σπεύδοντας όμως να διευκρινίσει ότι η Ελλάδα δεν της μοιάζει, καθώς «δεν έχει αυτόνομη νομισματική πολιτική ούτε παραγωγική αυτάρκεια», ενώ σύγκρινε τα «χιλιόμετρα καλλιεργήσιμης γης της Αργεντινής και τα κοπάδια με τις χιλιάδες αγελάδες», με την παραγωγή της Ελλάδας, η οποία -όπως υποστήριξε- έχει μόνο «τουρισμό, ελαιόλαδο, τζατζίκι και... σουβλάκια».

Αναρωτιόμαστε, κάθε φορά που ο Αλ. Τσίπρας - με πιο πρόσφατη αυτή στη Βραζιλία - απευθύνει προσκλητήριο στα αρπακτικά του καπιταλισμού να επενδύσουν στην Ελλάδα, το κάνει έχοντας κατά νου το ...τζατζίκι και το σουβλάκι; Προφανώς και όχι. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει καλά τον πλούτο που διαθέτει η Ελλάδα και είναι αποφασισμένος να τον προσφέρει στο πιάτο στα μονοπώλια. Τον βλέπει ως μέσο ενίσχυσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας και όχι ως εργαλείο που θα μπορούσε ο λαός να αξιοποιήσει στο πλαίσιο μιας άλλης εξουσίας και οικονομίας για την επίτευξη της λαϊκής ευημερίας.

Επειδή και τα μονοπώλια γνωρίζουν και εποφθαλμιούν αυτόν τον πλούτο, για τον οποίο μάλιστα έχουν βγει και τα μαχαίρια απ' τα θηκάρια, ο Αλ. Τσίπρας είναι φανερό ότι απευθύνεται στις λαϊκές συνειδήσεις όταν αναπαράγει τη λογική της ψωροκώσταινας. Για να κάνει τον λαό να πιστέψει ότι δεν έχει άλλη επιλογή, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέραν της καπιταλιστικής ανάπτυξης που τον γονατίζει. Σπέρνει ηττοπάθεια και μοιρολατρία για να τον σύρει στη δική του στάση βαθιάς υπόκλισης στον ιμπεριαλισμό.

Ναι, η Ελλάδα έφτασε να μην έχει παραγωγική αυτάρκεια αφού οι σχετικές δυνατότητες υπονομεύτηκαν στο πλαίσιο της ενσωμάτωσής της στην ΕΕ, της εξουσίας του κεφαλαίου που επενδύει με μόνο κριτήριο το κέρδος. Αυτό σκόπιμα το προσπερνά ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπορεί να υπερασπίζεται τον καταστρεπτικό για τον λαό καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και τον ευρωμονόδρομο.

Μπορεί η Ελλάδα να μην διαθέτει καλλιεργήσιμες εκτάσεις όπως η Αργεντινή, διαθέτει όμως:
  • Ικανοποιητικό επίπεδο συγκέντρωσης της παραγωγής μέσων παραγωγής, εμπορικού δικτύου και ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης σύγχρονης τεχνολογίας. 
  • Έμπειρο και πολυάριθμο εργατικό δυναμικό, με βελτιωμένο μορφωτικό επίπεδο και εξειδίκευση και πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό. 
  • Μπορεί να αναπτύξει βιομηχανία και αγροτική οικονομία, ώστε να καλύπτει κάποιες ανάγκες που σήμερα καλύπτονται από εισαγωγές. 
  • Έχει αναξιοποίητο ορυκτό πλούτο απαραίτητη προϋπόθεση για ανάπτυξη της βιομηχανίας. 
  • Έχει βωξίτη που μπορεί να αναπτύξει τη βιομηχανία κάθε προϊόντος που έχει ως πρώτη ύλη το αλουμίνιο. 
  • Έχει νικέλιο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ανθεκτικών κραμάτων με χάλυβα. Έχει ψευδάργυρο, χρυσό. 
  • Έχει λευκόλιθο, μάρμαρο, που λόγω της ποιότητάς του κατέχει εξέχουσα θέση στη διεθνή αγορά. 
  • Έχει λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 
  • Έχει τεράστιο υδάτινο δυναμικό για την παραγωγή επίσης ηλεκτρικής ενέργειας. 
  • Έχει πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Βόρειο Αιγαίο, στη λεκάνη Ρόδου, νότια της Κρήτης, στο Ιόνιο, στον Πατραϊκό Κόλπο. 
  • Υπάρχει υψηλό αιολικό δυναμικό και πηγές γεωθερμίας, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου. Έχει ήδη αναπτυγμένη βιομηχανία χάλυβα, σιδήρου, χαλκού, αμυντική βιομηχανία, βιομηχανία πλαστικών, παραγωγή τσιμέντου και άλλων οικοδομικών υλικών. 
  • Επίσης, η μηχανοποίηση του κλάδου των κατασκευών μπορεί να καλύψει γενικά τις ανάγκες κατασκευής δημόσιων έργων - κατασκευών, λαϊκής κατοικίας. 
  • Έχει, επίσης, δάση για ξυλεία και προϊόντα ξύλου. 
  • Είχε, άρα μπορεί να αναπτύξει αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, που να καλύπτει όλες τις διατροφικές της ανάγκες και να κάνει εξαγωγές, αντί να εισάγει. 
  • Υπάρχει, επίσης, μεγάλη μηχανοποίηση της αγροτικής παραγωγής. 
  • Η Ελλάδα έχει σημαντική παραγωγή σιταριού, καλαμποκιού, άλλων δημητριακών, πατάτας, φασολιών, διαθέτει υψηλής ποιότητας λάδι, οπωροκηπευτικά, κρασί, ροδάκινα, εσπεριδοειδή, σταφίδα, μέλι κ.ά. 
  • Η κτηνοτροφία της Ελλάδας παρουσιάζει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και με κεντρικό σχεδιασμό μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των εγχώριων αναγκών κατανάλωσης σε πρόβειο γάλα, κρέας κ.λπ. αλλά και αναπτυγμένη βιομηχανία τροφίμων και ποτών. 
  • Επίσης, η αγροτική παραγωγή μπορεί να στηρίξει τη βιομηχανία τροφίμων. 
  • Έχουμε πολύ καλής ποιότητας βαμβάκι. 
  • Αντίστοιχα, διαθέτουμε σημαντική βάση παραγωγής κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης, υπόδησης καθώς και σχετική τεχνογνωσία.
Σήμερα, στη χώρα μας, υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, η οποία μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών που συνεχώς διευρύνονται. Αυτό συμφέρει τον λαό και μπορεί να γίνει πραγματικότητα με τη δική του αποφασιστική παρέμβαση και πάλη, η οποία θα πρέπει να παραμερίσει όλα τα εμπόδια. Και τον ΣΥΡΙΖΑ, που προκειμένου να βάλει στο χέρι την αστική διαχείριση, τον εμπαίζει ότι η χώρα του και ο ίδιος είναι ικανοί να παράγουν μόνο τζατζίκι.

902.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις