Κόντρα στο σχέδιο δράσης υπερεκμετάλλευσης των νέων


Με αφορμή τα κυβερνητικά προγράμματα για την ανεργία των νέων και τις κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα γι' αυτά, το ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες νέους και νέες σε όλη τη χώρα που έδωσαν μια πρώτη απάντηση με καταδικαστικές αποφάσεις και αγωνιστικές δραστηριότητες, κόντρα στο σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την "απασχόληση" των νέων.

Αποτελεί ένα σχέδιο που προσφέρει στους επιχειρηματικούς ομίλους τζάμπα εργασία για να αυξήσουν τα κέρδη τους, μπόλικο χρήμα επιδότηση στο εκμεταλλευτικό τους έργο. Πολλά από τα προγράμματα "απασχόλησης" εφαρμόζονται ήδη. Οπως με τις συμβάσεις μαθητείας για 18 ευρώ μεροκάματο εκ των οποίων τα 12 τα δίνει το κράτος στο αφεντικό ή την 5μηνη "απασχόληση" για να ξαναβγείς στην ανεργία και να μη δικαιούσαι μετά επίδομα.

Κυβέρνηση και ΕΕ αντί για επιδόματα και μέτρα προστασίας των ανέργων, ανακυκλώνουν την ανεργία που συνεχίζει να αυξάνεται, με μια βόμβα που τινάζει συνολικά τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις, τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Επιδιώκουν όσοι δουλεύουν να δουλεύουν με τους χειρότερους όρους και όσοι δεν δουλεύουν να είναι έτοιμοι να δεχτούν μια θέση με όρους εργασίας πραγματικής σκλαβιάς. Μ' αυτούς τους τρόπους πλουτίζουν οι κεφαλαιοκράτες.

Πάνω σε τέτοια ή ανάλογα άθλια μέτρα, θα επιτευχθεί η ανάκαμψη ή η παραγωγική ανασυγκρότηση, που επιδιώκει από τη μια η συγκυβέρνηση και από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση.

Οταν για να βρεις δεν υπάρχει καμιά δουλειά
Πρέπει να αντισταθείς!
Πρέπει ολάκερο το κράτος
Τα πάνω κάτω ανάποδα να φέρεις
Μέχρι να γίνεις ο ίδιος του εαυτού σου εργοδότης.
και τότε πάντα διαθέσιμη δουλειά για σένα θα 'χει...(Μπρεχτ)

Οι νέοι εργάτες και εργάτριες, οι άνεργοι να μην υποτιμήσουν ότι αυτά τα προγράμματα καθώς και η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που διαχωρίζει τους εργαζόμενους με βάση την ηλικία, συμπληρώνουν την ενιαία επίθεση που τσακίζει συνολικά μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, συμπληρώνουν την πολιτική που τσακίζει συνολικά τις ζωές μας.

Οσοι νέοι μπαίνουν σε αυτά τα προγράμματα να είναι έτοιμοι να σηκώσουν ανάστημα. Ανεξάρτητα από τους όρους με τους οποίους θα μπουν, να παλέψουν οργανωμένα για μισθούς, εργασιακές σχέσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Οι σπουδαστές στη μαθητεία και την κατάρτιση γνωρίζουν καλά τι σημαίνει να δουλεύεις σχεδόν τσάμπα στην πρακτική, σε δουλειές που πολλές φορές δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα που σπουδάζουν, γνωρίζουν τι σημαίνει μισή δουλειά - μισή ζωή. Η κατάρτιση και η εργασιακή εμπειρία είναι το δόλωμα στη φάκα της υπερεκμετάλλευσης, τσακίζοντας τις απαιτήσεις των νέων από τη ζωή, τη δουλειά με δικαιώματα.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς αφορά κάθε νέο και νέα που βρίσκεται στους χώρους της εκπαίδευσης, που προσπαθεί να μορφωθεί, να σπουδάσει, να αντιμετωπίσει τους ταξικούς φραγμούς, για να του προσφέρει στη συνέχεια το σάπιο σύστημα ανεργία και κακοπληρωμένη ολιγόμηνη δουλειά. Οπως και με ένα από τα καινούργια προγράμματα, που τους απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ τους ρίχνει σε επιχειρήσεις για 5 μήνες με 460 ευρώ το μήνα και τους αποφοίτους λυκείων για 400 ευρώ.

... όσοι αδύνατοι είναι, να βαδίσουνε μαζί.
Τότε μεγάλη δύναμη πια θα 'στε
Να σας περιγελάει τότε δε θα τολμά κανείς... (Μπρεχτ)

Το εθνικό σχέδιο δράσης για την υπερεκμετάλλευση των νέων να συναντήσει το δικό μας ενιαίο σχέδιο δράσης, από όλους τους νέους των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, απαιτώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά. Να σαμποταριστεί με τη διεκδικητική πάλη αυτών που θα δουλέψουν σε τέτοια προγράμματα. Να απαντήσουμε με το δικό μας σχέδιο δράσης σε κάθε χώρο δουλειάς και εκπαίδευσης για τα σύγχρονα δικαιώματά μας στη δουλειά, τη μόρφωση, για την υπεράσπιση της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας.

Κάθε μέλος και κάθε φίλος της ΚΝΕ, σε όποιο χώρο κι αν βρίσκεται πρέπει να μπει μπροστά με πείσμα και αποφασιστικότητα, για να συναντήσει το εκμεταλλευτικό σύστημα την οργανωμένη αντίσταση, την ανυπακοή και το συλλογικό αγώνα.

Να ενημερωθούν συγκεκριμένα οι νέοι για το χαρακτήρα, την ταξική ουσία των προγραμμάτων και των οξυμένων προβλημάτων κάθε χώρου. Για το δρόμο διεξόδου που συμφέρει το λαό και τη νεολαία. Για την ανάγκη να φουντώσει η οργή, το ταξικό μίσος και να μετατραπεί σε οργανωμένη δύναμη ανατροπής. Για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους που αγωνίζονται. Για να απαντήσουμε στην εκστρατεία της κυβέρνησης «νόμος και τάξη» που στόχο έχει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, με τη δύναμη του δίκιου της εργατικής τάξης και των παιδιών της.

Καλούμε παντού σε συζητήσεις, συσκέψεις και οπωσδήποτε σε Γενικές Συνελεύσεις για γνώμες πάνω στα αιτήματα και τις μορφές πάλης. Να πολλαπλασιαστούν οι καταδικαστικές αποφάσεις και η αγωνιστική δραστηριότητα. Με αυτό τον τρόπο να ετοιμαστεί η μαζική συμμετοχή της νεολαίας στην απεργία του Φλεβάρη. Να γίνουν βήματα στην οργάνωση των νέων και στην αλλαγή αρνητικών συσχετισμών.

Η χώρα μας έχει τεράστιες δυνατότητες για την ικανοποίηση των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών. Αρκεί ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγεται να γίνει η εργατική τάξη, ο εργαζόμενος λαός. Μόνιμη λύση και ανάγκη σήμερα είναι η εξουσία και τα μέσα παραγωγής στα χέρια των εργατών.

Σπάμε τις αλυσίδες της ανοργανωσιάς, του φόβου, των αυταπατών και του μικρότερου κακού».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις