Ταξίδια Σαμαρά


Γερμανία και ΗΠΑ ο ένας, Κατάρ, Ρωσία και Κίνα ο άλλος. Αλέξης Τσίπρας και Αντώνης Σαμαράς συνεχίζουν το μπαράζ ταξιδιών στο εξωτερικό, προωθώντας τα συμφέροντα της μιας ή της άλλης μερίδας της πλουτοκρατίας και στρώνοντας το έδαφος για συμμαχίες με τον έναν ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα.

Μετά την επιστροφή του Α. Τσίπρα, τη σκυτάλη παίρνει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με πρώτη στάση το Κατάρ και λίγο αργότερα τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ γράφεται ότι μετά θα πάει και στις ΗΠΑ. Στόχος του ταξιδιού, στο οποίο θα τον συνοδεύουν αρκετοί Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες, είναι αφενός να διαβεβαιώσει τους επιχειρηματίες του Κατάρ ότι η Ελλάδα είναι παράδεισος ανταγωνιστικότητας και αφετέρου να γίνει πλασιέ των συμφερόντων των Ελλήνων επιχειρηματιών που αναζητούν να διοχετεύσουν σε νέα πεδία τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους. Βέβαια, όταν λέμε ανταγωνιστικό περιβάλλον για να «προσελκύσει επενδυτές» και να έρθει η καπιταλιστική ανάπτυξη, αυτό για το λαό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα διαβεβαιώσει τους σεΐχιδες και εμίρηδες για τους μισθούς πείνας και τα τσεκουρωμένα συνδικαλιστικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων, ενώ θα πλασάρει τα «φιλέτα» στα οποία μπορούν να κάνουν μπίζνες. Γιατί η καπιταλιστική ανάπτυξη την οποία τάζει η κυβέρνηση και κάποια στιγμή μπορεί να έρθει ισχνή, βέβαια, σαν τις αδύνατες αγελάδες, όχι μόνο δε θα συμβάλλει στην ανακούφιση των εργαζομένων αλλά ακριβώς θα πατήσει πάνω στην εξαθλίωσή τους η οποία θα παραμείνει και στην περίοδο της ανάπτυξης ως συστατικό της στοιχείο.

Αυτά τα ταξίδια δεν προμηνύουν τίποτα καλό για τους εργαζόμενους. Αντίθετα, βάζουν ταφόπλακα στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων, πάνω στην οποία θα γίνει η όποια καπιταλιστική ανάπτυξη. Δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματίες για να αυξήσουν τα κέρδη τους στις πλάτες του λαού. Ο λαός δεν πρέπει να εναποθέσει τις ελπίδες του στην καπιταλιστική ανάπτυξη που του υπόσχονται, γιατί θα είναι βαμμένη με το αίμα των εργαζομένων, των πεινασμένων, των αρρώστων που δε βρίσκουν νοσηλεία, των χιλιάδων που οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία και των εκατομμυρίων που στενάζουν από την αντιλαϊκή καταιγίδα. Ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει από την στοίχιση πίσω από τον έναν ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο, δεν έχει τίποτα να κερδίσει από τις λυκοσυμμαχίες της αστικής τάξης που μόνο γνώμονα έχει τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στους διάφορους μεγαλοεπιχειρηματίες για λιγότερη χασούρα από την κρίση.

Υ.Γ.1 Διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι μεταξύ των μεγαλοεπιχειρηματιών που συνοδεύουν τον Αντ. Σαμαρά στο Κατάρ για να επενδύσουν εκεί είναι και ο Μάνεσης της Χαλυβουργίας που υποστήριζε ότι «δεν βγαίνει» και γι’ αυτό απαιτούσε μειώσεις μισθών απειλώντας και με κλείσιμο της επιχείρησης. Απ’ ότι φαίνεται …λεφτά υπάρχουν για επενδύσεις σε πιο «ανταγωνιστικό περιβάλλον».

Υ.Γ.2 Ο λαός δεν έχει ανάγκη από τους εκπροσώπους των μονοπωλίων, ούτε από τους διαχειριστές τους. Δεν πρέπει να επιλέξει μεταξύ ΕΕ, ΗΠΑ, Μέρκελ, Ολάντ, Ρωσία, εμίριδες, Κίνα, ούτε μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που οι αρχηγοί τους ταξιδεύουν για να χαντακώσουν το λαό. Ο λαός δεν έχει ανάγκη ούτε από τη ΝΔ και τις θλιβερές κυβερνητικές παραφυάδες της, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Ο ίδιος ο λαός πρέπει να γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει με την εξουσία του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις