Απειλές Σαμαρά

Σκύψτε το κεφάλι και δώστε ήρεμα-ήρεμα τη συναίνεσή σας σε όλα τα αντεργατικά μέτρα που ωφελούν την πλουτοκρατία. Και στις περιπτώσεις εκείνες που η προπαγάνδα των ΜΜΕ και οι απειλές δεν αρκούν, υπάρχει και η καταστολή και ο αυταρχισμός.

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα η κυβέρνηση που με αποφασιστικότητα εφαρμόζει το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» και του νόμου και της τάξης. Η λύσσα με την οποία επιτέθηκε χτες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στους αγώνες των εργαζομένων αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση και η αστική τάξη είναι αποφασισμένες να περάσουν δια πυρός και σιδήρου όλα τα μέτρα που θα κάνουν πιο φτηνούς τους εργαζόμενους. Μόνος στόχος είναι να διαμορφωθούν οι συνθήκες για να ξαναμπεί το κεφάλαιο σε τροχιά κερδοφορίας.

Όταν ο πρωθυπουργός εμφανίζεται λάβρος κατά των «συντεχνιών» (που είναι προϊόν της πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων) στην πραγματικότητα βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα των εργαζομένων να οργανώνουν την πάλη τους, το δικαίωμα των εργαζομένων να αντιπαλεύουν την αντεργατική πολιτική, το δικαίωμα των εργαζομένων να αγωνίζονται. Όταν η προπαγάνδα της κυβέρνησης λέει ότι «δε θα επιτρέψει εξαιρέσεις» το κάνει για να διασπάσει τους εργαζόμενους. Επιχειρεί να τσιγκλίσει τα πιο αντιδραστικά αντανακλαστικά, να παρουσιάσει ότι δήθεν κάποιοι «πατριώτες και υπεύθυνοι» εργαζόμενοι «που νοιάζονται για το καλό της χώρας» κάνουν θυσίες ενώ κάποιοι άλλοι παραμένουν «ρετιρέ» για «συντεχνιακούς λόγους». Όχι ότι αγωνίζονται για να μπορέσουν να ζήσουν, όχι ότι αγωνίζονται για αξιοπρεπή δουλειά με δικαιώματα.

Αυτή η στάση της κυβέρνησης χτυπάει όλους τους εργαζόμενους, επιτίθεται στο δικαίωμα στους αγώνες, θέλει να στρέψει τον έναν εργαζόμενο ενάντια στον άλλο, στοχεύει στη συνείδηση και την αξιοπρέπεια του λαού. Γιατί οι θυσίες του λαού επιβάλλονται για να σωθεί το κεφάλαιο και η αντίσταση σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική είναι ζήτημα αξιοπρέπειας, ζήτημα ζωής για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις