Τα πανηγύρια της κυβέρνησης και οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Μέχρι και με την ...υστέρηση των κρατικών εσόδων έχουν πρόβλημα στην Κουμουνδούρου

Με πολύ γρήγορους ρυθμούς, με άλματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του προσαρμόζονται σε αυτό που οι ίδιοι λένε άσκηση αξιόπιστης και φερέγγυας πολιτικής, προσπαθώντας να περάσουν κάθε διαγώνισμα που δίνουν στην πορεία της καθιέρωσής τους ως κόμμα εξουσίας, και μάλιστα αρεστό στους ...εξουσιάζοντες.

Νέο παράδειγμα της προσαρμοστικότητας του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα, είναι τα «δημοσιονομικά ζητήματα» και οι αξιολογήσεις που κάνουν για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2012. Ο ΣΥΡΙΖΑ διά του βουλευτή Τσακαλώτου, εγκαλεί την κυβέρνηση που θριαμβολογεί για την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων και λέει:

«Η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης για την "αλλαγή κλίματος" στην οικονομία, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε με πανηγυρικό τόνο ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρεται ότι: "Τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού δείχνουν ότι η χώρα κατά το 2012 πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους της".

Ξεχνά, όμως, να αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι στόχοι άλλαζαν συνεχώς, με στόχο την παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Οι επίσημοι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2012 ήταν εκείνοι του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού. Η σύγκριση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού με τους πραγματικούς στόχους, είναι αποκαλυπτική.

Μόνο στις πρωτογενείς δαπάνες προσεγγίστηκαν οι στόχοι, αλλά η υστέρηση των εσόδων ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η μείωση στις δημόσιες επενδύσεις κατά 1,2 δισ. ευρώ, γεγονός που βυθίζει την οικονομία ακόμα περισσότερο στην ύφεση. Το πρωτογενές έλλειμμα, έτσι, είναι αυξημένο κατά 2,4 δισ. ευρώ έναντι του στόχου».

Η αλήθεια είναι ότι μετά από μια τέτοια δήλωση που μιλάει από μόνη της, κάθε δικό μας σχόλιο μάλλον περιττεύει, ωστόσο ...
  1. Σε μια περίοδο που ο κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά και όλοι μαζί σαν σύνολο, παρακαλούσαν να πέσουν έξω οι λογαριασμοί της κυβέρνησης και της τρόικας, μήπως κι έτσι περιοριστούν κάπως οι δυσβάστακτες συνέπειες από την αντιλαϊκή πολιτική, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι άλλος προϋπολογισμός είχε ψηφιστεί κι άλλος αυτός που εκτελέστηκε. Το κύριο, το σημαντικό, το γεγονός, δηλαδή, ότι με την υλοποίηση του όποιου σεναρίου κρατικού προϋπολογισμού «εκτελέστηκαν» εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, για το ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει. Γι' αυτόν προέχει να κάνει μια ...αντικειμενική αξιολόγηση των δημοσιονομικών δεδομένων.
  2. Είναι περισσότερο από προκλητικό, είναι όμως και ιδιαίτερα αποκαλυπτικό για το ρόλο του συγκεκριμένου κόμματος, ότι καταγγέλλει την κυβέρνηση για ...«υστέρηση των εσόδων». Μια φορά να έχεις διαβάσει στοιχεία από κρατικό προϋπολογισμό, διαπιστώνεις και ξέρεις για πάντα. ότι κρατικός προϋπολογισμός δεν είναι ξεροί αριθμοί, αλλά σχέσεις κοινωνικές και παραγωγικές, σχέσεις ανακατανομής εισοδημάτων. Συνειδητοποιείς ακόμα ότι όταν μιλάμε για τα έσοδα αυτών των προϋπολογισμών, εννοούμε τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους, οι οποίο σχεδόν καθ' ολοκληρίαν πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα. Αρα, είτε τους αρέσει είτε όχι και ανεξάρτητα από τα όσα λένε στα λόγια, οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ με μια τέτοια κριτική το μόνο που κάνουν είναι α) να δικαιώνουν τη φορομπηχτική πολιτική και τα χαράτσια τρόικας και κυβέρνησης, β) εγκαλούν την κυβέρνηση που δεν κατάφερε να εισπράξει όλους τους φόρους που αναλογούν στα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία απλά δεν μπορούν να πληρώσουν τόσα χαράτσια και γ) ουσιαστικά ζητούν να αυξηθούν κι άλλο οι αντιλαϊκοί φόροι, προκειμένου να καλύπτονται οι στόχοι για τα δημόσια έσοδα.
  3. Μη μπορώντας να κάνει πίσω ούτε ρούπι από την διαχειριστική του αντίληψη, ο ΣΥΡΙΖΑ ψέγει την κυβέρνηση και για το έλλειμμα, που ενώ προβλέπονταν μικρότερο, τελικά ξέφυγε κατά 2,4 δισ. ευρώ. Σε μια εποχή που η άρχουσα τάξη στα πλαίσια της φιλομονοπωλιακής πολιτικής έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο το κυριολεκτικό ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων με πρόσχημα τα ελλείμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ -και το επαναλαμβάνουμε, ανεξάρτητα από το τι μπορεί να λένε στα λόγια- τελικά τι λέει; Οτι τα μέτρα που πάρθηκαν δεν ήταν αρκετά; Οτι χρειάζονται κι άλλα; Πάντως, ό,τι και να εννοούν, η αλήθεια είναι ότι βάζει πλάτη τόσο για μέτρα που πάρθηκαν όσο και για τα αντιδραστικά μέτρα που σχεδιάζεται να παρθούν το επόμενο διάστημα.
  4. Ευχαριστημένος δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον περιορισμό των δαπανών, που προσέγγισαν λέει τον στόχο που είχε τεθεί. Και καλά, αυτό είναι θετικό; Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να συμμερισθούν τη χαρά της κυβέρνησης και τα εύσημα του ΣΥΡΙΖΑ που τελικά μειώθηκαν, με βάση τα αρχικά σχέδιά, οι κρατικές δαπάνες. Αντίθετα, γνωρίζουν ότι στο όνομα του περιορισμού των κρατικών δαπανών, πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις, γίνονται μαζικές απολύσεις, καταργούνται τα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, καταργείται η οικονομική κρατική στήριξη στο σύστημα Υγείας, στην Παιδεία, στην Κοινωνική Πρόνοια, σε κάθε τομέα που διοχετεύονταν κονδύλια κοινωνικού χαρακτήρα και τώρα καταργούνται.
  5. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, κάνοντας τους διαχωρισμούς ανάμεσα στα αρχικά και τα μεταγενέστερα φιλομονοπωλιακά σχέδια του κρατικού προϋπολογισμού, παρακάμπτει την πολύ απλή αλήθεια ότι από τη σκοπιά των εργαζομένων το ένα σχέδιο είναι χειρότερο από το άλλο, ότι για το λαό κάθε διαχειριστική παραλλαγή, είναι καταστροφική και ότι η μόνη φιλολαϊκή διέξοδος είναι η πλήρης ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Βέβαια, με το ΣΥΡΙΖΑ δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Ετσι πράττει ο κάθε βαστάζος των αντιλαϊκών επιλογών της άρχουσας τάξης, που επιδιώκει να αποκτήσει κάποιο πρωταγωνιστικό ρόλο. Με αυτή την έννοια έχουμε πολλά ακόμα να δούμε...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις