Ποια κοινωνικά δίκτυα;

Ανάμεσα στις δεκάδες, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές αναλύσεις που δημοσιεύονται τις μέρες αυτές για την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, σίγουρα στην πεντάδα των πιο «ευφάνταστων» φιγουράρει αυτή που λέει ότι το πραξικόπημα απέτρεψαν τα... social media, τα λεγόμενα «κοινωνικά δίκτυα», όπως το twitter, το facebook κ.τ.λ., με αφορμή και το κάλεσμα του Ερντογάν στο λαό μέσα από την εφαρμογή Facetime της «Apple».
Οχι, δηλαδή, πως πέσαμε από τα σύννεφα, μιας που είναι γνωστή εδώ και χρόνια η προσπάθεια πολλών να παρουσιάσουν τα λεγόμενα «κοινωνικά δίκτυα», μια μορφή δηλαδή επικοινωνίας (με ιδιοκτήτες και διαχειριστές μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, για να μην ξεχνιόμαστε) ως τάχα το «άπαν» της λαϊκής συμμετοχής, «επαναστατική δύναμη» και «αντικαταστάτη» του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
Απλά, όσο περισσότερα στοιχεία βγαίνουν στο φως για το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, τόσο επιβεβαιώνεται ότι τα μόνα «κοινωνικά δίκτυα» που πράγματι «πήραν φωτιά», αποτρέποντας το πραξικόπημα, ήταν εκείνα που εδώ και χρόνια έχει στήσει ο Ερντογάν στον κρατικό μηχανισμό, τη ΜΙΤ και το στρατό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις