Ο "καυγάς" είναι για τη σταθερότητα αντιλαϊκών κυβερνήσεων

Μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου, ένας νέος γύρος παζαριών εγκαινιάζεται ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, με επίκεντρο την αναθεώρηση του Συνάγματος. Οι «κατευθύνσεις της κυβέρνησης» θα παρουσιαστούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο μάλιστα όπως λέγεται πανηγυρικής εκδήλωσης.
Η συνταγματική αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος είναι ζητήματα αλληλένδετα, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στις διεργασίες που «τρέχουν» για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, οι οποίες εντείνονται όσο κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση και αντικειμενικά μεγαλώνει η λαϊκή δυσφορία και αγανάκτηση.
Η εξασφάλιση της «πολιτικής» και «κυβερνητικής σταθερότητας», η «κοινωνική συναίνεση και ειρήνη» είναι στο επίκεντρο των καυγάδων ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, που όσο κι αν προσπαθούν να περιτυλίξουν τα λεγόμενά τους με φιλολαϊκό μανδύα, δεν μπορούν να κρύψουν ότι τόσο με το εκλογικό σύστημα - θέμα που δεν έχει κλείσει βέβαια, αφού το αλισβερίσι συνεχίζεται για τις περιφέρειες και την «ψήφο των ομογενών» - όσο και με τη συνταγματική αναθεώρηση, αυτό που αναζητείται είναι οι ασφαλιστικές δικλείδες για την παραπέρα θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος. Επιδιώκεται, δηλαδή, η ομαλότητα στις κυβερνητικές εναλλαγές, η νομιμοποίηση της βάρβαρης πολιτικής, η όσο γίνεται μεγαλύτερη συναίνεση.
Και μπορεί μέχρι τώρα οι κυβερνητικές προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση να είναι λίγο - πολύ «φλου» με προφανή στόχο το παζάρεμα, ωστόσο το στίγμα τους έχει δοθεί.
"Εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας"
Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του την περασμένη βδομάδα στο ΣΚΑΪ, έκανε λόγο όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση για την «εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας», η οποία συγκαταλέγεται στην αναζήτηση δυνατοτήτων για κυβερνήσεις μειοψηφίας, για κυβερνήσεις οι οποίες θα συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους και θα «πέφτουν» όχι όταν χάνουν την πλειοψηφία στη Βουλή (π.χ. με την αποχώρηση κομμάτων ή βουλευτών). Στην προκειμένη περίπτωση, η «πρόταση εποικοδομητικής δυσπιστίας» προβλέπει ότι, εφόσον έχει συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών της Ολομέλειας, θα δίνεται η δυνατότητα στη Βουλή να αποσύρει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση, με την προϋπόθεση ότι στην πρόταση δυσπιστίας θα προτείνεται νέος πρωθυπουργός.
Το «εφεύρημα» αυτό που προβάλλεται από τον πρωθυπουργό εντοπίζεται σε ένα «κείμενο εργασίας» που έχουν εκπονήσει από κοινού οι συνταγματολόγοι Ν. Αλεβιζάτος (είχε προταθεί από το Ποτάμι για Πρόεδρος της Δημοκρατίας), Στ. Μάνος (πρώην υπουργός Οικονομικών της ΝΔ), Π. Βουρλούμης, Γ. Γεραπετρίτης, συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου (τον τοποθέτησε ως ειδικό σύμβουλο στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησής του) κ.ά. Τίτλος του κειμένου: «Ενα καινοτόμο Σύνταγμα για την Ελλάδα».
Οπως τονίζεται στον πρόλογο, «έχει ωριμάσει το αίτημα για τολμηρή αναθεώρηση, που θα θέσει τέρμα στα κακώς κείμενα και θα διευκολύνει την έξοδο της χώρας από την κρίση και πιο μακροπρόθεσμα την ανάκαμψη», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται για ένα «Σύνταγμα νέο», που «θα εκσυγχρονίσει τους θεσμούς αποτολμώντας τομές και δημιουργώντας παράλληλα ένα ασφαλές περιβάλλον για την ανάπτυξη», προφανώς την καπιταλιστική.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως κάτι τέτοιο σε συνδυασμό «με έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος θα έχει έναν ισχυρό ρόλο, όχι καθοριστικό», θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση να «έχουμε περιόδους σταθερών κυβερνήσεων και ένα κοινοβούλιο, που θα έχει αναβαθμιστεί και θα παίζει έναν πολύ πιο ενεργό ρόλο απ' ό,τι παίζει σήμερα», με ό,τι προμηνύουν αυτά για το λαό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ "κόβει" για τη συναίνεση του λαού στη σφαγή του...
Σε αυτά έρχονται να κουμπώσουν τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τον εκλογικό νόμο: «Θέλουμε να αφήσουμε ένα ισχυρό μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα. Και αυτό θα επιχειρήσουμε το επόμενο διάστημα, μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς. Και το εκλογικό σύστημα είναι ένας από τους αρμούς του συστήματος διακυβέρνησης, όπως και το Σύνταγμα βέβαια». Και σημείωσε: «Οκτώ χρόνια μετά την τρίτη αναθεώρηση του Συντάγματος στη μεταπολιτευτική περίοδο, έχουν ωριμάσει πια οι συνθήκες για μια νέα αναθεώρηση ουσιαστική, για μια αναθεώρηση που θα συμβαδίσει με την απόφασή μας να προχωρήσουμε σε μεγάλες τομές για τη δημοκρατική αναγέννηση της πατρίδας μας, μια αναθεώρηση η οποία έχουμε στόχο και θέλουμε (...) να ενδυναμώνει το κοινοβούλιο, να αποκαθιστά τις σχέσεις εμπιστοσύνης των πολιτών με την πολιτική, που έχουν διαρραγεί».
Για να προσθέσει: «Πρέπει να συνειδητοποιήσετε και να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι βρισκόμαστε σε μία νέα εποχή, σε μια άλλη εποχή και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Κόμματα του 40% δεν υπάρχουν σήμερα». «Οσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσουμε ότι έχει κλείσει ένας σημαντικός κύκλος μεταπολιτευτικός και βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή, τόσο πιο γρήγορα θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε να περάσουμε από έναν άγονο δικομματισμό του παρελθόντος σε ένα γόνιμο διπολισμό, με κυβερνήσεις συνεργασίας».
...και η ΝΔ "ράβει"
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια: «Σας έχω καταθέσει», είπε στην κυβέρνηση, «μια τολμηρή πρόταση, να επιχειρήσουμε να βρούμε ένα μεγαλύτερο εύρος αναθεωρητέων άρθρων, ώστε η επόμενη Βουλή να μπορέσει και με απλή πλειοψηφία να διαμορφώσει τον καταστατικό χάρτη της χώρας» και πρόσθεσε: «Παραδείγματος χάρη, το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το πρόβλημα το ξέρετε καλά. Δεν είναι τόσο ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι ένα ζήτημα οι αρμοδιότητές του, αλλά ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα είναι η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα», δείχνοντας ότι οι καυγάδες του με την κυβέρνηση ξεκινάνε από την κοινή έγνοια που έχουν για την «κυβερνητική σταθερότητα» και διαγκωνίζονται στο μείγμα διαχείρισης που συμφέρει το σύστημα.
Εκανε, δε, και έκκληση στην κυβέρνηση «να μην αφήσουμε χαμένη την ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης. Ελπίζω πραγματικά να μπορέσουμε να δώσουμε με ένα πνεύμα στοιχειώδους συνεννόησης αλλά και τη δυνατότητα στον ίδιο το λαό, στους ίδιους τους πολίτες, να αποφασίσουν για το περιεχόμενο αυτής της αναθεώρησης»...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις