Μιλάνε για προνόμια εργατών ... και δεν κρύβουν λόγια

Επανέρχεται ο ΣΕΒ για τα Εργασιακά και με το νέο του βδομαδιάτικο Δελτίο αναλαμβάνει να διαφωτίσει τον κόσμο για τις αιτίες της κρίσης και πώς θα βγούμε απ' αυτήν. Αφού διαπιστώνει ευχαριστημένος τη «βελτίωση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας», δηλαδή τη ζούγκλα που μπόρεσαν οι καπιταλιστές να επιβάλουν σε βάρος των μισθωτών με πρόσχημα και όπλο την κρίση, την οποία το αδηφάγο κυνήγι των επιχειρήσεών τους για κέρδος προκάλεσε, έχοντας βέβαια μαζί τους τις πλάτες των αστικών κυβερνήσεων, εξαπολύει έναν λίβελο κατά των εργασιακών δικαιωμάτων. Τι «υπερβολική συντεχνιακή προστασία της αγοράς εργασίας» διαπιστώνει, που μάλιστα «βάζει φρένο στην απασχόληση και την ανάπτυξη», τι «προστατευτικές ρυθμίσεις ελληνικής εμπνεύσεως» ανακαλύπτει, οι οποίες μας οδήγησαν «σε ένα σύστημα που τελικά υπέσκαπτε την ανταγωνιστικότητα της εργασίας και την ελκυστικότητα για επενδύσεις»... Για τον ΣΕΒ για όλα ευθύνονται τα «προνόμια» των εργαζομένων. Η δράκα που καρπώνεται τους κόπους δύο εκατομμυρίων μισθωτών και όχι μόνο αυτών, τολμά να μέμφεται τους εργαζόμενους για «συντεχνιασμό»...
Πέρα όμως από τις προκλήσεις του, ο ΣΕΒ είναι εξόχως αποκαλυπτικός. Λέει τα πράγματα με το όνομά τους, αφού ομολογεί ανοιχτά τι στέκεται εμπόδιο στις επιδιώξεις του. «Και σήμερα - σημειώνει ο ΣΕΒ στο Δελτίο του - αν και η Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά όσον αφορά στην ευελιξία της αγοράς εργασίας μετά το 2012, η χώρα μας συνεχίζει να διατηρεί κάποιες πρωτοτυπίες σε σχέση με την Ευρώπη, σε θέματα όπως η μονομερής προσφυγή στην υποχρεωτική διαιτησία, τα προνόμια των συνδικαλιστών ή η διοικητική έγκριση για ομαδικές απολύσεις.» Ιδού ποια είναι τα εμπόδια για τον ΣΕΒ που πρέπει να παραμεριστούν. Είναι ο όποιος περιορισμός υπάρχει ακόμα στις ομαδικές απολύσεις, ο οποίος πρέπει να φύγει για να μπορούν ασύδοτα να απολύουν. Είναι η συνδικαλιστική δράση, η οποία, για να στιγματιστεί, αποκαλείται «συνδικαλιστικό προνόμιο», είναι η μονομερής προσφυγή στον ΟΜΕΔ που πρέπει και αυτή να καταργηθεί.
Τα παραπάνω είναι χρήσιμα και από μια άλλη σκοπιά: Αποκαλύπτουν τη συμπαιγνία της κυβέρνησης που σκόπιμα εξαγνίζει τον ΣΕΒ και μετά βαΐων και κλάδων συγκροτεί μαζί του «πατριωτικό μέτωπο», μαζί με τους υπόλοιπους εργοδότες ενάντια - δήθεν - στους δανειστές. Στην πραγματικότητα, το μόνο μέτωπο που υπάρχει είναι όλων των προηγούμενων, των μέσα και των έξω, ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Και, τέλος, αποκαλύπτεται η ευθύνη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που βάζει, μαζί με την υπογραφή της, πλάτη σε αυτήν την εξαπάτηση, επιχειρεί και αυτή να αφοπλίσει τα συνδικάτα, παρουσιάζοντας την αγέλη των λύκων που ετοιμάζονται να κατασπαράξουν τους εργάτες σαν πρόβατα που ανέμελα τρέχουν στο λιβάδι!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις