Φωνάζει ... για τα προσχήματα

Φωνάζει ο Δ. Παπαδημούλης γιατί ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο ετοιμάζεται να αναλάβει αντί αδράς αμοιβής πόστο στην «Goldman Sachs»... Στην πραγματικότητα, αυτό που απασχολεί τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το αν «η γυναίκα του Καίσαρα» είναι τίμια, αλλά το αν φαίνεται, όπως προκύπτει από μια προσεκτικότερη ανάγνωση της σχετικής του δήλωσης.
«Πρόκειται για ενέργεια ακραίου κυνισμού που αποκαλύπτει τις αιμομικτικές σχέσεις ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και στα μεγάλα τραπεζικά συμφέροντα... Η πρόσληψη του Μπαρόζο από την Goldman Sachs δεν εκπλήσσει, αλλά εξοργίζει, γιατί προσκρούει σε ένα μεγάλο ηθικό και πολιτικό ασυμβίβαστο, που πρέπει να δεσμεύει για χρόνια όσους πολιτικούς ηγέτες "αποστρατεύονται": Είναι αδιανόητο να γίνονται ευθύς αμέσως ακριβοπληρωμένοι υπάλληλοι εταιρειών, τις οποίες υποτίθεται ότι έλεγχαν στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος. Η Κομισιόν οφείλει να αντιδράσει. Η σιωπή ... πλήττει καίρια την αξιοπιστία των θεσμών και της πολιτικής... Συμφέροντα και τράπεζες είναι ένας από τους λόγους ... που κάνει την Ευρώπη να μην αρέσει και που τροφοδοτεί την ευρωάρνηση και τον ευρωσκεπτικισμό», δηλώνει.
Είναι γνωστό ποιων τα συμφέροντα υπηρετεί η ΕΕ και όλοι της οι μηχανισμοί, με προεξάρχουσα την Κομισιόν. Ο Μπαρόζο απλώς θα μετατεθεί απ' το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου συνολικά στο τεχνοκρατικό ενός μονοπωλίου. Τέτοιου είδους μετακινήσεις είναι συνήθης πρακτική, αφού τύποι σαν ελόγου του μοσχοπουλάνε την εμπειρία, τις επαφές κ.λπ. που απέκτησαν σε θέσεις όπως αυτή του προέδρου της Κομισιόν, ενώ αντιστρόφως αξιοποιούν την εμπειρία τους ως στελέχη πολυεθνικών για να υπηρετήσουν την πολιτική που υπαγορεύουν τα συμφέροντά τους (απ' τη «Goldman Sachs» έχουν περάσει ο Μόντι, ο Ντράγκι κ.ά.). Ο ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζει καλά αυτό και το παραδέχεται. Απλώς ο ευρωβουλευτής του ζητά να τηρούνται τα προσχήματα, ώστε να μην τους ξεφωνίσουν εντελώς οι λαοί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις