Κόφτες παντού ...

Χτες, ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε εγκύκλιο των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία ζητούνται νέες περικοπές από Δήμους και Περιφέρειες, που θα έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Η κυβέρνηση ζητά να κοπούν ακόμα και τα βοηθήματα που δίνονται από τους Δήμους σε απόρους. Πρόκειται για πενιχρά ποσά που κατευθύνονται σε περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι είναι άστεγοι και άνεργοι για πολλά χρόνια και αυτά τα βοηθήματα τους δίνουν τη δυνατότητα απλά να συνεχίσουν να ζουν. Αυτή η εγκύκλιος δημοσιοποιήθηκε μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις - εμπαιγμό των κυβερνώντων και του ίδιου του πρωθυπουργού περί «πυλώνων του κοινωνικού κράτους» που χτίζουν, περί «καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας» και άλλα τέτοια που η ίδια η πραγματικότητα ανατρέπει. Δεν επιχαίρουν άδικα διάφορα κέντρα του κεφαλαίου εντός και εκτός της χώρας. Πίσω από την κοροϊδία και τα μεγάλα λόγια υπάρχει μια ακόμα κυβέρνηση που πρωτοστατεί στο να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου, να εξυπηρετηθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και γι' αυτό - παρά τις διακηρύξεις της περί του αντιθέτου - δεν μπορεί παρά να τσακίζει δικαιώματα και να βάζει στην προκρούστεια κλίνη εργατικές - λαϊκές ανάγκες.
Τι συμβαίνει με τις «οδηγίες» προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες; Η κυβέρνηση ζητά κόψιμο στις δαπάνες για υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων, άρα κόψιμο σε εκείνες τις απαραίτητες εργασίες και υπηρεσίες που εξυπηρετούν λαϊκά συμφέροντα. Από τα Δημοτολόγια και τα ΚΕΠ μέχρι το μάζεμα των σκουπιδιών, τους καθαρισμούς κατά την αντιπυρική περίοδο και τη λειτουργία των παιδικών σταθμών. Αυτό δεν οδηγεί στο να μπουν επιχειρηματικά συμφέροντα σε αυτούς τους τομείς; Δεν οδηγεί στο να μείνουν χωρίς δουλειά εργαζόμενοι και να προσληφθούν άλλοι με τους μισούς ή και μικρότερους μισθούς; Επιπλέον, δεν οδηγεί στο να μην καλύπτονται - έστω και υποτυπωδώς - κάποιες βασικές ανάγκες των εργαζομένων; Είναι δε γνωστό ότι ήδη, εδώ και έξι χρόνια, μειώνεται διαρκώς το μόνιμο προσωπικό των Δήμων και των Περιφερειών, ενώ ο αριθμός των συμβασιούχων που προσλαμβάνονται είναι όλο και μικρότερος.
Εχει και συνέχεια... Η κυβέρνηση ζητά κόψιμο των δαπανών για βοηθήματα σε οικονομικά αδύναμους, κόψιμο σε επιχορηγήσεις σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Στην ουσία, ζητά να ακολουθηθεί μία πολιτική που θα οδηγήσει σε κλείσιμο παιδικών σταθμών, υπηρεσιών Υδρευσης και Αποχέτευσης, αφού με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των τομέων είναι ενταγμένη σε Νομικά Πρόσωπα. Επιπλέον, ζητά να κοπούν οι όποιες επιχορηγήσεις δίνονται σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, που οι περισσότεροι από αυτούς φιλοξενούν χιλιάδες νέους, οι οποίοι αναζητούν διεξόδους για να αθληθούν ή να ενταχθούν σε κάποια δραστηριότητα όπως μουσική, ζωγραφική κ.λπ. Και το κερασάκι; Εάν κάποιος δήμος θέλει να δώσει βοηθήματα σε απόρους, να επιχορηγήσει αθλητικούς συλλόγους, να συνεχίσει να λειτουργεί την υπηρεσία της διαχείρισης των απορριμμάτων με το προσωπικό να κάνει τις απαραίτητες υπερωρίες, θα πρέπει να επιβάλει πρόσθετους φόρους, ώστε από τα έσοδά του να καλύψει αυτές τις δαπάνες.
Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει τον δημοσιονομικό «κόφτη» που έχει θεσμοθετήσει σε συνεννόηση με τους συμμάχους της. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουν ενεργοποιηθεί και λειτουργούν δεκάδες μικροί «κόφτες» σε όλα τα επίπεδα: Από τα νοσοκομεία, τα σχολεία μέχρι την Τοπική Διοίκηση. Η πολιτική αυτή δεν είναι προσωρινή, δεν είναι έκτακτης ανάγκης όπως την εμφανίζει η κυβέρνηση, είναι μόνιμη. Είναι απαραίτητο στοιχείο του στόχου της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου. Τα μόνα προσωρινά, και μάλιστα με μικρή ημερομηνία λήξης το πολύ δύο χρόνων, είναι τα ψίχουλα και τα μπαλώματα που υποσχέθηκε, για να ξεγελάσει αυτούς που με την πολιτική της οδηγούνται στη σχετική και απόλυτη φτωχοποίηση...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις