Ανακύκλωση έτσι κι αλλιώς

Τα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας» αποτέλεσαν τα τελευταία χρόνια μια «εξελιγμένη» μορφή συγκάλυψης της πραγματικής ανεργίας και εξασφάλισης φτηνού εργατικού δυναμικού για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο οποίος κάλυπτε μέρος των επειγουσών αναγκών σε προσωπικό.
Χιλιάδες νέοι ανακυκλώνονταν σ' αυτά τα προγράμματα, με μισθούς - χαρτζιλίκι και χωρίς τα ελάχιστα δικαιώματα που προβλέπει η εργατική νομοθεσία. Κάποιοι από αυτούς έπαθαν σοβαρά εργατικά ατυχήματα, με μοιραία σε ορισμένες περιπτώσεις κατάληξη. Αν δεν υπήρχε η επίμονη παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στους ΟΤΑ, δεν θα υπήρχε η παραμικρή έγνοια από την κυβέρνηση να βελτιώσει κάπως τις συνθήκες δουλειάς, να παραχωρήσει ορισμένα βασικά δικαιώματα.
Τώρα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία ανακοίνωσε χτες τον τελευταίο κύκλο της κοινωφελούς εργασίας, τα προγράμματα αυτά δεν μπορούν να συνεχιστούν, επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Απασχόλησης έχει δηλώσει ότι οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου διατίθενται αποκλειστικά και μόνο για την επανένταξη των ανέργων στην απασχόληση και όχι για την κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου.
Δεν ξέρουμε με τι σκοπεύει να τα αντικαταστήσει η κυβέρνηση. Το βέβαιο είναι ότι τα «γιατροσόφια» τους για την ανεργία περιέχουν σαν βασικό συστατικό την εφήμερη, προσωρινή και ελαστική απασχόληση, η οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα διάλειμμα από την ανεργία. Αυτή είναι η ουσία και καμιά προσδοκία δεν πρέπει να τρέφουν οι άνεργοι ότι θα τους λύσουν το πρόβλημα οι σημερινοί ή οι αυριανοί διαχειριστές του συστήματος που έχει την ανεργία στο DNA του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις