Το πρόσημό τους

«Το κέντρο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η "δίκαιη ανάπτυξη". Η ανάπτυξη που θα βγάλει την ελληνική οικονομία από την κρίση θα στηρίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό της και στους νέους, θα είναι μια παραγωγική μεταστροφή της οικονομίας, θα είναι μια ανάπτυξη, η οποία θα επιμερίζει τα οφέλη με δίκαιο τρόπο. Τα διάφορα κομμάτια αυτής της στρατηγικής είναι στη θέση τους αυτή τη στιγμή και δείχνουν το δρόμο για το πώς, βήμα - βήμα, αυτή η χώρα μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία, τονίζει ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης», σύμφωνα με την ηλεκτρονική «Αυγή» 22/6/2016.
Ο ίδιος επισήμανε ότι «ο νέος αναπτυξιακός νόμος, μαζί με το ΕΣΠΑ η απορρόφηση του οποίου έφτασε το 100% για το 2015, το πακέτο Γιούνκερ, αλλά και τον επερχόμενο νόμο για την Κοινωνική Οικονομία, μπορούν να θέσουν την ελληνική οικονομία σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης, με ισχυρό πρόσημο κοινωνικής δικαιοσύνης».
Εχει δίκιο ο υπουργός, η καπιταλιστική ανάπτυξη πράγματι στηρίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό, στη δουλειά των εργαζομένων. Ξέχασε, όμως, να συμπληρώσει ότι απαιτεί το ξεζούμισμά τους, την ένταση της εκμετάλλευσής τους. Αυτό, άλλωστε, υπηρετούν όλες οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις τόσο αυτές που ήδη αποφασίστηκαν και υλοποιούνται (π.χ. Ασφαλιστικό) όσο και αυτές που έρχονται (βλ. Εργασιακά).
Τα περίφημα «εργαλεία» της κυβέρνησης για την ανάπτυξη; ΕΣΠΑ, αναπτυξιακός νόμος, πακέτο Γιούνκερ κ.λπ., αυτά θα τα καρπωθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Τέτοια δικαιοσύνη, λοιπόν, τάζει η κυβέρνηση. Οσο, δε, για το πρόσημο «κοινωνικής δικαιοσύνης», άντε το πολύ να αφορά κάνα πρόγραμμα μοιράσματος της ανεργίας και της φτώχειας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις