Οι "σύμμαχοι" εργοδότες

Την περασμένη Τρίτη, στον «κοινωνικό διάλογο», όπου μαζί με τους εργοδότες στρογγυλοκάθισε και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ο υπουργός Εργασίας έθεσε τα σημεία της συμφωνίας ανάμεσα στους «κοινωνικούς εταίρους», τα οποία - κατά τον ίδιο - θα αποτελέσουν και το περιεχόμενο της «εθνικής γραμμής» στη διαπραγμάτευση για τα Εργασιακά.
Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, τα σημεία αυτά είναι: «Πλήρης απόρριψη των θεμάτων των ομαδικών απολύσεων - ούτε οι εργοδοτικές οργανώσεις προβάλλουν παρόμοια αναγκαιότητα - απόρριψη της ανταπεργίας, συνυπογραφή του αιτήματος για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Βέβαια, αμέσως μετά τη συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων», ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ που έκανε δηλώσεις, δεν άφησε καμιά αμφιβολία για τις πραγματικές επιδιώξεις των εργοδοτών. Στη συνέχεια, ήρθε την Πέμπτη με συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ να αποκαλύψει πλήρως την παγίδα που πάνε να στήσουν στους εργαζόμενους και το λαό, για να αποσπάσουν τη συναίνεση ή την ανοχή του στα μέτρα που ετοιμάζουν σε βάρος του και κυρίως να καθυστερήσουν τις αντιδράσεις και την οργάνωση της πάλης του.
Ας δούμε τι θέση πήρε ο Θ. Φέσσας, για τα ζητήματα που μπαίνουν στη διαπραγμάτευση για τα Εργασιακά. Για τις ομαδικές απολύσεις ζήτησε να εφαρμοστεί πλήρως η σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία, που σημαίνει ότι, εκτός από την τυπική κατάργηση της διοικητικής έγκρισης από την πλευρά του υπουργού Εργασίας, αυξάνονται ή και απελευθερώνονται εντελώς τα όρια των απολύσεων που νομιμοποιείται να κάνει μια επιχείρηση κάθε μήνα, ανάλογα με το προσωπικό που απασχολεί.
Επομένως και εδώ, οι βέλτιστες πρακτικές που περιγράφει η ευρωπαϊκή Οδηγία ταυτίζονται πλήρως με τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας. Γι' αυτό ο ΣΕΒ είναι υπέρ της πλήρους εφαρμογής της και όχι βέβαια υπέρ της «πλήρους απόρριψης των θεμάτων των ομαδικών απολύσεων», όπως παρουσιάζει τα πράγματα ο υπουργός Εργασίας.
Τι λέει ο πρόεδρος του ΣΕΒ για την ανταπεργία; «Το λοκ άουτ παίρνει υπερβολικές διαστάσεις στην πολιτική ατζέντα, χωρίς να μπορεί να προσφέρει πολλά πράγματα σε μία επιχείρηση. Οπωσδήποτε, είναι ένας τρόπος άμυνας απέναντι σε καταχρηστικές απεργίες, αλλά δεν είναι η λύση». Δηλαδή, καλώς να έρθει, έστω κι αν δεν λύνει το πρόβλημα της απεργίας, των διεκδικήσεων δηλαδή των εργαζομένων με ανεβασμένες μορφές.
Προφανώς, το ιδανικό για τον ΣΕΒ είναι να μπουν τα εμπόδια που συζητάει η κυβέρνηση για την κήρυξη μιας απεργίας, σε συνδυασμό βέβαια με την καθιέρωση του «λοκ άουτ», ώστε να διασφαλίζουν οι εργοδότες από κάθε μπάντα ότι δεν θα κουνιέται φύλλο μέσα στις επιχειρήσεις τους. Τα ίδια λέει ο Θ. Φέσσας για το συνδικαλιστικό νόμο, για τον οποίο ζητάει να ξηλωθεί, ξεκινώντας από τις άδειες και την όποια άλλη προστασία προβλέπει για τους συνδικαλιστές.
Πάμε και στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ λέει στη συνέντευξη: «Οι χαμηλοί μισθοί βοήθησαν πολλές επιχειρήσεις που κινδύνευαν να επιζήσουν (...) συγκράτησαν και συγκρατούν ακόμη χειρότερες εξελίξεις στο μέτωπο της ανεργίας (...) οι γενναίες αυξήσεις, που δόθηκαν στα χρόνια της ευφορίας, χωρίς προσεκτική μελέτη των οικονομικών στοιχείων, υπονόμευσαν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Οσο η χώρα μας βρίσκεται σε πρόγραμμα, είναι πιθανόν να μην είναι εφικτή η επαναφορά της ΕΓΣΣΕ (...) Οσον αφορά στα υπόλοιπα θέματα των εργασιακών σχέσεων, η πρόταση του ΣΕΒ είναι να υπερισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις στο επίπεδο της επιχείρησης».
Επομένως, ο ΣΕΒ είναι υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στο βαθμό που αυτές κρατούν καθηλωμένους και μειώνουν παραπέρα τους μισθούς, ενώ τάσσεται αναφανδόν υπέρ των επιχειρησιακών Συμβάσεων. Να λοιπόν με ποιους καλούν κυβέρνηση και ΓΣΕΕ τους εργαζόμενους να συμμαχήσουν. Να υπογράψουν δηλαδή την καταδίκη τους, αντί να οργανωθούν και να πάρουν φαλάγγι εργοδότες, κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, εργατοπατέρες και τη βάρβαρη πολιτική που όλοι μαζί στηρίζουν και προωθούν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις