"Φεστιβάλ" νομιμοποίησης των ναρκωτικών

Μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία γύρω από τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και των αιτιών που οδηγούν σε αυτά, ξεδιπλώνεται με επιστημονικοφανή τρόπο και βαθιά αντιδραστικό περιεχόμενο, όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της εκστρατείας αποτελεί το ναρκωφεστιβάλ που θα γίνει το επόμενο διάστημα, με κεντρικούς άξονες την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών (είτε με το πρόσχημα της «φαρμακευτικής» χρήσης τους, είτε για «ευφορικούς» λόγους), τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης για προσωπική χρήση, τη δημιουργία εποπτευόμενων χώρων χρήσης ηρωίνης κ.ά. Φέτος, το συγκεκριμένο ναρκωφεστιβάλ το πάει ένα βήμα παραπέρα, καθώς μέσω των χορηγών του στήνεται και στηρίζεται ένα διαδικτυακό εμπόριο ναρκωτικών. Η συντριπτική πλειοψηφία των χορηγών διαθέτουν ιστοσελίδες στο διαδίκτυο που έχουν έδρα την Ελλάδα κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου μπορεί ο οποιοσδήποτε να παραγγείλει «με ασφάλεια» σπόρους ή και φυτά κάνναβης, ενώ δε λείπουν και οι εκπτώσεις σε παραγγελίες άνω των 1.000 σπόρων ή των 1.000 ευρώ! Υποστηρικτές επικοινωνίας του συγκεκριμένου ναρκωφεστιβάλ είναι μεταξύ άλλων η «Εφημερίδα των Συντακτών» και άλλοι διαδικτυακοί τόποι (tvxs κ.ά.). Οσο για το κείμενο που συνυπογράφουν οι διοργανωτές του, αποτελεί μνημείο αντιεπιστημονικότητας και ψεύδους. Και συγχρόνως, σε κάθε παράγραφό του σκιαγραφείται η εγκληματική στρατηγική της ΕΕ για τα ναρκωτικά, η οποία πλασάρεται ως «εναλλακτική» και «πρωτοποριακή».
Λένε συγκεκριμένα: «Οι αντιαπαγορευτικές προσεγγίσεις, όπου δοκιμάζονται, έχουν μόνο θετικά αποτελέσματα, γι' αυτό και εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο». Η πραγματικότητα είναι ότι η χρήση ναρκωτικών, ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες εκτοξεύεται. Στην Ολλανδία έχουν εκτοξευτεί οι χρήστες ναρκωτικών, το ίδιο κι όπου νομιμοποιήθηκε η κάνναβη, είτε για «ιατρικούς», είτε για «ψυχαγωγικούς» λόγους. Η νόμιμη χορήγηση ναρκωτικών πουθενά δεν καταπολέμησε την εγκληματικότητα, αντίθετα θεσμοθετεί την αναπαραγωγή της εξάρτησης, του κοινωνικού ελέγχου, του κοινωνικού αποκλεισμού των εξαρτημένων. Οι διοργανωτές αποκαλύπτουν: «Το τελευταίο διάστημα έχουμε κάνει σειρά συναντήσεων με παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης, της ΓΓ Εμπορίου αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου, για να τους παραθέσουμε ένα σύνολο προτάσεων για ένα ολοκληρωμένο μοντέλο ρύθμισης της κάνναβης για ιατρική χρήση». Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συναντιέται συχνά με τους ναρκωθιασώτες, αρνείται συστηματικά να συναντηθεί με τους εργαζόμενους στους χώρους που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση. Το σαθρό θεσμικό πλαίσιο στα Κέντρα Πρόληψης παραμένει ως έχει, παρά τις παχιές προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ δεν δόθηκε καν ο λόγος, παρά το αίτημα του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση έχει γίνει θηλιά για εκατοντάδες εργαζόμενους και αποδέκτες των υπηρεσιών τους.
Λένε: «Η ευφορική χρήση κάνναβης από ενήλικες θα πρέπει να έχει αντίστοιχη αντιμετώπιση με τη σπιτική παραγωγή μπύρας και τις μικρο-ζυθοποιίες. Η χρήση και κατοχή για προσωπική χρήση πρέπει να αποποινικοποιηθεί, όπως και η αυτοκαλλιέργεια, και να θεσμοθετηθεί το μοντέλο των μη-κερδοσκοπικών κοινωνικών λεσχών κάνναβης για την ελεγχόμενη διάθεση του φυτού (...) θα διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία και την ευημερία των χρηστών κάνναβης».
Η αλήθεια είναι: «Ενα στα 9 άτομα που δοκιμάζουν κάνναβη αναπτύσσουν εξάρτηση από αυτήν. Στους εφήβους η αναλογία είναι 1 προς 6. Στην Ευρώπη η κάνναβη είναι η ουσία για την οποία ζητούν θεραπεία όσοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα, δηλαδή για 8 στα 10 άτομα κάτω των 20 ετών. Η διαθεσιμότητα, η προσβασιμότητα και η κοινωνική αποδοχή μιας ουσίας αυξάνουν την κατανάλωσή της. Αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που διέπει την κάνναβη μακροπρόθεσμα θα επηρεάσουν τα πρότυπα χρήσης του πληθυσμού και ιδίως τους εφήβους και τους νέους. Η κάνναβη αλλοιώνει την αντίληψη, επηρεάζει την προσοχή, την κρίση, την ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τη μάθηση και τις εκπαιδευτικές επιδόσεις. Η χρήση της επιβαρύνει τους πνεύμονες περισσότερο από το τσιγάρο και έχει σχετιστεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, με σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές, όπως ψυχωσικά επεισόδια, σχιζοφρένεια και κατάθλιψη. Οσο πιο νωρίς αρχίζει η χρήση κάνναβης τόσο πιο αρνητικά είναι τα αποτελέσματα στην ψυχική υγεία και τη γνωστική ανάπτυξη, πιθανότατα επειδή η εφηβεία αποτελεί μια κρίσιμη φάση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, κατά την οποία αυτός είναι πιο ευάλωτος στις τοξικές ουσίες» (επιστημονική παρέμβαση του ΚΕΘΕΑ για την κάνναβη, Μάης 2015).
Λένε: «Είναι ένα φυτό με αποδεδειγμένη θεραπευτική δράση που χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια». Η αλήθεια είναι: Η χρήση ουσιών χάνεται στα βάθη των αιώνων όταν συνδέονταν με τελετουργικές εκδηλώσεις. Η εμφάνιση της τοξικοεξάρτησης με τη μορφή που έχει σήμερα συνδέεται με τον καπιταλισμό. Εξάλλου ο όρος τοξικομανία χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά τον 19ο αιώνα. Ο Ενγκελς στο έργο του «Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία» αναφέρει τη χρήση παραγώγων ουσιών του οπίου από τα νεοδημιουργηθέντα προλεταριακά στρώματα, με σκοπό να αντέξουν τις εξοντωτικές συνθήκες διαβίωσης που επικρατούσαν στα βιομηχανικά κέντρα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αμερική, όπου στα τέλη του 19ου αιώνα Αφρικανοί, Κινέζοι, Πορτορικανοί χρησιμοποιούν το όπιο για να αντέξουν τις άθλιες συνθήκες ζωής που επικρατούν στα γκέτο. Ενώ βεβαίως το εμπόριο ναρκωτικών αποτελεί μια μεγάλη καπιταλιστική επιχείρηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις