Αθωώνουν το σύστημα

Θα μετατραπεί σε «σουλτάνο» ο Ερντογάν ή όχι;
Με αφορμή το δημοψήφισμα στην Τουρκία, δίνουν και παίρνουν αναλύσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι όποιες εξελίξεις στη γείτονα, αλλά και στις σχέσεις της με την Ελλάδα και τις άλλες χώρες, εκπορεύονται και καθορίζονται από μια ανεξήγητη «μεγαλομανία» του Τούρκου ηγέτη.
Με τέτοιες «ψυχογραφικές» προσεγγίσεις ερμηνεύονται και οι κινήσεις Τραμπ, αλλά και γενικότερα οι διεθνείς εξελίξεις. Σαν να μην υπάρχουν αστικές τάξεις και ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στο φόντο μιας κρίσης που εξακολουθεί να ταλανίζει το σύστημα διεθνώς.
Ο βάρβαρος καπιταλισμός αθωώνεται μέσω των «ιδιαιτεροτήτων» ορισμένων από το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης. Ομως, όσο κι αν αυτές οι αντιεπιστημονικές αναλύσεις συσκοτίζουν την ουσία των εξελίξεων, δεν μπορούν να δώσουν απάντηση, στο πώς γίνεται να «συγχρονίζονται» όλες αυτές οι εντάσεις, πώς συνδέονται με τα ζητήματα αλλαγής συνόρων, που συνοδεύονται από αιματοχυσίες ολόκληρων λαών.
Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που είναι σε εξέλιξη, έχουν αιτία: Το ίδιο το σύστημα που τους γεννά και η κρίση του, όχι μερικές «ιδιόρρυθμες» προσωπικότητες, που αξιοποιούνται ανάλογα για να δικαιολογήσουν εγκλήματα γραμμένα στο DNA του σάπιου συστήματος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις