"Δεν ζήσατε σε χώρα που είχε δύο ώρες τηλεόραση κάθε μέρα και μόνο"!

Είναι διαδεδομένο χαρακτηριστικό των αστών πολιτικών που προέρχονται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπου επικράτησε η αντεπανάσταση, να υπερασπίζονται με φανατισμό το σύστημα που υπηρετούν- τον καπιταλισμό. Σε αυτό το είδος των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου ανήκει η αρμόδια επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσου που πρόσφατα επισκέφτηκε τη χώρα μας. Μάλιστα, με την ευκαιρία της επίσκεψης της στην Ελλάδα, η κ.Κρέτσου αποφάσισε να δώσει και ένα φτηνό σόου αντικομμουνισμού κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής.
Απευθυνόμενη στο βουλευτή του ΚΚΕ Ν.Καραθανασόπουλο- ο οποίος προηγουμένως είχε κατακεραυνώσει την Ε.Ε. για την υποκρισία της σε μια σειρά θέματα- η ευρωπαία επίτροπος είπε: «Δεν ζήσατε σε χώρα που είχε δύο ώρες τηλεόραση κάθε μέρα και μόνο»! Αυτό ήταν το επιχείρημα που χρησιμοποίησε η κ.Κρέτσου για να δηλώσει την απέχθεια της στον σοσιαλισμό-κομμουνισμό. Προφανώς, για την επίτροπο της Ε.Ε., το κριτήριο για το βαθμό ευημερίας, ελευθερίας και δημοκρατίας που απολαμβάνει ένας λαός είναι… οι ώρες που εκπέμπει η τηλεόραση!  Αφήνουμε στην άκρη το γελοίο του επιχειρήματος, για να δούμε την πραγματικότητα.
Μια πραγματικότητα που δεν συμφωνεί με την κ.Κρέτσου και τους ομοϊδεάτες της. Και εξηγούμαστε:
Στην Ε.Ε., στις χώρες της οποίας η τηλεόραση… «παίζει» 24 ώρες το 24ωρο, υπάρχουν 30.000.000 άνεργοι, 120.000.000 άνθρωποι που ζουν κάτω απ’ το όριο της φτώχειας, 20.000.000 παιδιά που διαβιούν σε καθεστώς φτώχειας και εξαθλίωσης και 4.000.000 άστεγοι. Στην ίδια Ε.Ε., της οποίας επίτροπος είναι η κ.Κρέτσου, το 9,6% των πολιτών της στερούνται βασικά αγαθά ενώ, σύμφωνα με τη Eurostat, το 17,3% των ευρωπαίων βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή της φτώχειας. Πρόκειται βέβαια για την ίδια Ε.Ε. του Μάαστριχτ, των μνημονίων, της ψευδεπίγραφης «κοινωνικής σύγκλισης», της διάλυσης των εργατικών κεκτημένων, των αντιλαϊκών-αντεργατικών αναδιαρθρώσεων, της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων, του ρατσισμού και της καταστολής.
Στην Ελλάδα της Ε.Ε., το 2017, όπου έχουμε τηλεόραση 24 ώρες το 24ωρο, η ανεργία βρίσκεται στο 23,5%, το 21,4% του πληθυσμού ζει κάτω απ’ το όριο της φτώχειας (2016) και το 15% ζει κάτω απ’ το όριο της ακραίας φτώχειας. Είναι η Ελλάδα των μισθών και συντάξεων πείνας, των συσσιτίων, των αστέγων και των λουκέτων στα μικρομάγαζα, των απολύσεων και της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Είναι η Ελλάδα των νέων δυσβάσταχτων, αντιλαϊκών μέτρων που φέρνει η περίφημη «2η αξιολόγηση» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Σε ότι αφορά τη χώρα της κ.Κρέτσου, τη Ρουμανία, η καπιταλιστική παλινόρθωση όχι μόνο δεν έφερε ευημερία στο ρουμανικό λαό αλλά, αντιθέτως, δημιούργησε συνθήκες ταξικού κανιβαλισμού. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το 2015, το 70% του πληθυσμού που ζει στη ρουμανική ύπαιθρο ζει κάτω απ’ το όριο της φτώχειας! Στην καπιταλιστική Ρουμανία της Ε.Ε. το 51% των ανηλίκων (κάτω των 18 ετών) ζει στο όριο της φτώχειας, ενώ οι κοινωνικές κατακτήσεις του σοσιαλιστικού συστήματος σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση κλπ. έχουν σαρωθεί προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.
Ίσως γι’ αυτό- σε αντίθεση με την κ.Κρέτσου- το 61% των ρουμάνων θεωρεί ότι σήμερα ζουν σε χειρότερες συνθήκες απ’ ότι επί σοσιαλισμού, ενώ το 45% πιστεύει ότι η κατάσταση θα ήταν καλύτερη αν δεν είχε επικρατήσει η αντεπανάσταση (Romanian Institute for Evaluation and Strategy). Να τι εξομολογούνταν σε σχετικό ρεπορτάζ της αμερικάνικης εφημερίδας Ουάσινγκτον Ποστ πριν λίγα χρόνια ένας συνταξιούχος ρουμάνος: «Μετανιώνω για το τέλος του Κομμουνισμού- όχι για μενα, αλλά όταν βλέπω πόσο πολύ παλεύουν τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Τότε είχαμε σίγουρη δουλειά και αξιοπρεπείς μισθούς. Είχαμε όσα χρειάζονταν για να ζήσουμε και ετήσιες διακοπές με τα παιδιά μας».
Ναι, αλλά είχαμε «μόνο δύο ώρες τηλεόραση κάθε μέρα», που θα λεγε και η επίτροπος Κρέτσου…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις