Τα βρήκαν...

Η είδηση προβλήθηκε αρκούντως από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά χρειάζεται να επισημανθεί ξανά η σημασία της. Η ρωσική «Gazprom» συμφώνησε με πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του σχεδίου για τον αγωγό «Nord Stream 2», ο οποίος θα αυξήσει την προμήθεια της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη ροή από τον αγωγό που διέρχεται μέσω Ουκρανίας.
Μέχρι πρότινος, η λειτουργία αυτού του αγωγού σκόνταφτε σε ενστάσεις κρατών-μελών της ΕΕ, που επικαλούνταν την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού για να μπλοκάρουν τα σχέδια επέκτασης της ρωσικής κυριαρχίας στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης. Εξ ου και το τελευταίο διάστημα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Τύπου τα εναλλακτικά σχέδια που προβάλλονταν κυρίως από τις ΗΠΑ, για την επέκταση της τροφοδοσίας της Ευρώπης με υγροποιημένο αέριο, ή την ανάπτυξη του Νότιου Διαδρόμου ανταγωνιστικά προς τον Βόρειο, όπου κυριαρχεί η Ρωσία.
Το θέμα διευθετήθηκε όταν επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στην «Gazprom» και σε πέντε ευρωπαϊκά μεγαθήρια της Ενέργειας, που θα συμμετέχουν στην ανάπτυξη του «Nord Stream 2». Οι έδρες αυτών των εταιρειών δεν είναι βέβαια τυχαίες, καθώς δύο είναι γερμανικές, μια γαλλική, μια ολλανδική και μια αυστριακή, που θα πάρουν το «μερτικό» τους από την κερδοφόρα επέκταση του ρωσικού κολοσσού στην Ευρώπη. Γίνεται έτσι καλύτερα αντιληπτό ότι οι συγκρούσεις και οι συμβιβασμοί ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κράτη και συνασπισμούς κρατών είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος και έχουν πάντα στη βάση τους ανταγωνιστικά συμφέροντα για το κέρδος των μονοπωλίων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις