Η Πρωτομαγιάτικη απεργία

Λ
ίγες μέρες έμειναν μέχρι την Πρωτομαγιάτικη απεργία και οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις δυναμώνουν την προσπάθεια και τις αγωνιστικές παρεμβάσεις σε τόπους δουλειάς και κλάδους, για να γίνουν αυτή η απεργιακή κινητοποίηση και οι δεκάδες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ βήμα κλιμάκωσης της εργατικής - λαϊκής πάλης και προετοιμασίας για πανεργατική γενική απεργία.
Για τη βδομάδα δράσης που ξεκινάει από Δευτέρα, έχουν προγραμματιστεί δεκάδες εκδηλώσεις, συνελεύσεις, συσκέψεις και συγκεντρώσεις Συνδικάτων, Εργατικών Κέντρων, Λαϊκών Επιτροπών. Για να φτάσει παντού το κάλεσμα μαχητικής συμμετοχής στην απεργία και να συζητηθεί πλατιά με τους εργαζόμενους το περιεχόμενο του φετινού ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, που συνοψίζεται στο σύνθημα «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά».
Η Πρωτομαγιάτικη απεργία, με την εμβέλεια που έχει, το ιστορικό φορτίο που κουβαλάει, αποτελεί κορυφαία μάχη για την εργατική τάξη. Συμβολίζει τη δύναμη της διεθνιστικής αλληλεγγύης και τον αγώνα της να απαλλαγεί από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
Με τους ανταγωνισμούς ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και κέντρων να δυναμώνουν στην ευρύτερη περιοχή μας, ο φετινός ταξικός γιορτασμός αναδεικνύει την ανάγκη να πρωτοστατήσουν τα συνδικάτα στην οργάνωση της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν. Αλλωστε, η στάση απέναντι στον πόλεμο είναι στενά δεμένη με τη στάση απέναντι σε όλα τα μέτρα και τις εξελίξεις που επηρεάζουν τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, σαρώνοντας μισθούς και δικαιώματα για το κέρδος των καπιταλιστών.
Μπροστά στις εξελίξεις, είναι κρίσιμο ζήτημα να αναγνωρίζουν οι εργαζόμενοι την ευθύνη και τη συνενοχή της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, την ευθύνη συνολικά της αστικής τάξης για το ότι η χώρα εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά σε ισχυρούς και επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Η συμμετοχή σε ΝΑΤΟικές αποστολές, η υποστήριξη των επιχειρήσεων των ΗΠΑ από τη βάση της Σούδας συνιστούν άμεση εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια στη Μ. Ανατολή. Αυτή η εμπλοκή, στο όνομα της αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας, αποτελεί πλευρά της επίθεσης που βιώνει η εργατική τάξη για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, για να επιτευχθούν οι στόχοι της αστικής τάξης.
Η επιτυχία της απεργιακής μάχης θα κριθεί από τη μαζική συμμετοχή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στις συγκεντρώσεις, αλλά και από τη συζήτηση με τον εργατόκοσμο στους τόπους δουλειάς, από την προσπάθεια να κινητοποιηθούν νέες δυνάμεις, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής περισσότερα σωματεία. Σημαντικό «στοίχημα» είναι να πολλαπλασιαστούν και οι εργάτες που θα κάνουν υπόθεσή τους την οργάνωση της κινητοποίησης, τη συμμετοχή ακόμα περισσότερων στην πάλη.
Χρειάζεται, επομένως, τη βδομάδα που έρχεται τα πόδια όλων «να πάρουν φωτιά», ιδιαίτερα των κομμουνιστών που δρουν μέσα από τα συνδικάτα και τους άλλους φορείς του κινήματος. Να μην υπάρχει χώρος δουλειάς και συνοικία, που δεν θα φτάσει το κάλεσμα του αγώνα. Η ανακοίνωση, η αφίσα, το πανό, η ντουντούκα, τα τρικάκια, η προσωπική συζήτηση άνθρωπο τον άνθρωπο να χαρακτηρίσουν τη δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των Λαϊκών Επιτροπών όλες τις επόμενες μέρες. Να αποτελέσουν στοιχεία που θα αφήσουν παρακαταθήκη για παραπέρα κλιμάκωση της πάλης.
Με αυτό το πνεύμα να οργανώσουμε και την αυριανή εξόρμηση με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», που θα περιλαμβάνει την ανακοίνωση του Κόμματος για την 1η Μάη. Με όπλο και την εφημερίδα μας, να μην αφήσουμε ώρα να πάει χαμένη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις