Οι "αξίες" της ΕΕ …και τα προσφυγόπουλα

gallery thumbnail
Από τις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεχωρίζουμε: «Τις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες».
Και ήρθαν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πόλεμοι του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ για να κουρελιάσουν τα μεγάλα λόγια και τις περιβόητες «αξίες» της λυκοσυμμαχίας. Οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες και προπαντός τα παιδιά τους είναι οι μάρτυρες της βαρβαρότητας των καπιταλιστών που μία και μόνο αξία έχουν, το κυνήγι του κέρδους.
Το κομμάτι του Αιγαίου ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα είναι από τις πλέον θανατηφόρες διαδρομές στον κόσμο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Με τους ανήλικους να αντιπροσωπεύουν το 36% των ατόμων που είναι εν κινήσει, η πιθανότητα να πνίγονται κατά τη διέλευση του Αιγαίου από την Τουρκία προς την Ελλάδα έχει αυξηθεί αναλογικά. Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι βδομάδων του 2016, 410 άνθρωποι πνίγηκαν από τους 80.000 που διέσχισαν την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό ισοδυναμεί με ετήσια αύξηση κατά 35 φορές από το 2015.
Από τον περασμένο Σεπτέμβρη, περισσότερα από 340 παιδιά, πολλά από αυτά μωρά και νήπια, έχουν πνιγεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος, λένε οι οργανώσεις, αφού τα κορμιά τους χάνονται στη θάλασσα.
Από τον πόλεμο στην προσφυγιά κι από τις βάρκες των διακινητών σε μια απάνθρωπη πραγματικότητα έχουν περάσει χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, η Europol υπολογίζει ότι τουλάχιστον 10.000 ασυνόδευτα παιδιά έχουν εξαφανιστεί μετά την άφιξή τους στις ευρωπαϊκές χώρες!
Στην ετήσια έκθεση της, για το εμπόριο ανθρώπων στην Ευρώπη, η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων κατά της Εμπορίας Ανθρώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRETA) απευθύνει αγωνιώδη και επείγουσα έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την ανάγκη προστασίας αυτών των παιδιών από τα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων. Η ανάγκη αυτή καθίσταται «όλο και πιο επείγουσα» λόγω της σημαντικής αύξησης που παρουσιάζει ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη.
«Τα παιδιά και οι νέοι που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους λαθρεμπόρους - ειδικά όταν ταξιδεύουν μόνα τους ή έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ.
Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σύμφωνες πάντα με τις «αξίες» της, επιβεβαιώνουν ότι καμία φιλολαϊκή λύση δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ΕΕ. Ότι αποτελούν πρόκληση για ενίσχυση όλων των μηχανισμών άγριας καταστολής προσφύγων και μεταναστών, όπως η «Shenghen», η «FRONTEX», η «Εuropol» κ.ά., που η δολοφονική δράση τους αποδεδειγμένα έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο σε υγρό τάφο και αέρα στα πανιά των διακινητών και εγκληματικών οργανώσεων, που ποικιλοτρόπως εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους. 
Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας, ξέροντας ότι μετανάστευση και προσφυγιά, καθώς και οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και επεμβάσεις, που τις γεννούν, θα υπάρχουν όσο υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όσο υπάρχει καπιταλισμός στη Γη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις