Νέα μέτρα και εκβιασμοί

gallery thumbnail
Με νέα μέτρα και προπάντων με νέους εκβιασμούς, για την αποδοχή τους από το λαό και την εφαρμογή τους στο κοντινό μέλλον, επέστρεψε από την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Αυτό που αποφασίστηκε σε γενικές γραμμές, είναι να δεσμευτεί η κυβέρνηση για πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 2,7 δισ. ευρώ, σαν «εφεδρεία», προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος για δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αν τα μέτρα των 5,5 δισ. που έχουν ήδη συμφωνηθεί με το κουαρτέτο αποδειχτούν ανεπαρκή.
Η κυβέρνηση παρουσιάζει τα πρόσθετα μέτρα ως προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ για να κλείσει η «αξιολόγηση» και καθησυχάζει το λαό ότι ο στόχος θα καλυφθεί με τα μέτρα που έχουν ήδη αποφασιστεί και ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το «εφεδρικό» πακέτο.
Προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να κερδίσει έδαφος για τη νομοθέτηση των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που έχουν καταληχθεί και ταυτόχρονα κρατάει ανοιχτό το δρόμο για τα επόμενα που με βεβαιότητα θα έρθουν, αν ο λαός δεν παρέμβει καθοριστικά στις εξελίξεις.
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση εκβιάζει το λαό να αποδεχτεί τις νέες ανατροπές σε Ασφαλιστικό και Φορολογικό, με το επιχείρημα ότι αυτό είναι το «ήπιο» κομμάτι της συμφωνίας, που αν δεν αποδώσει, τότε θα πρέπει να συμπληρωθεί με ακόμα χειρότερα μέτρα, όπως αυτά που περιέχονται στο πακέτο «εν αναμονή».
Καλεί το λαό να ταυτιστεί με το στόχο του κεφαλαίου για άμεση ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα την ολοκληρωτική συντριβή των ασφαλιστικών του δικαιωμάτων και ένα νέο κύκλο φοροαφαίμαξης, με το επιχείρημα ότι έτσι θα «αναστηθεί» η οικονομία και δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το «εφεδρικό» πακέτο των μέτρων, για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που προβλέπει το πρόγραμμα μέχρι το 2018.
Πετάει μάλιστα και το «τυράκι» του χρέους, σαν να πρόκειται ο λαός να ωφεληθεί από οποιαδήποτε συζήτηση για τη διευθέτησή του.
Θυμίζουμε ότι ανάμεσα σε άλλα, στα μέτρα «εν αναμονή» περιέχονται νέες περικοπές των μισθών στο Δημόσιο, αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 24% σε ρεύμα και νερό, περικοπές κύριων συντάξεων, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και άλλα.
Ακόμα κι αν αυτά τα μέτρα δεν εφαρμοστούν όλα μέχρι το 2018, είναι βέβαιο ότι πάνω απ' όλα αποτελούν εφεδρεία του κεφαλαίου και ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει προσπάθεια να νομοθετηθούν. Αλλωστε, ορισμένα από αυτά, όπως οι ομαδικές απολύσεις, είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στον κύκλο που θα ξεκινήσει αμέσως μετά την «αξιολόγηση».
Παράλληλα, η κυβέρνηση απειλεί ότι αν δεν κλείσει η «αξιολόγηση» θα παραιτηθεί και η χώρα θα βυθιστεί σε πολιτική αστάθεια. Η απειλή αυτή, αν και επίσημα διαψεύδεται, δεν απευθύνεται στους «εταίρους» της κυβέρνησης αλλά στο λαό.
Μέσα στο γενικότερο κλίμα της αβεβαιότητας από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή και με το Προσφυγικό να οξύνεται, η κινδυνολογία περί «αστάθειας» έχει στόχο να φοβερίσει το λαό, να τον βάλει στη γωνία, να μην αγωνιστεί, να μην διεκδικήσει.
Η ένταση των εκβιασμών δείχνει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τις αμέσως επόμενες μέρες να ολοκληρώσει την ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων που συμφώνησε με το κουαρτέτο.
Απ' αυτή τη σκοπιά, η επιτυχία της 48ωρης γενικής απεργίας δεν δίνει απάντηση μόνο στα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και στους άθλιους εκβιασμούς της, στην προσπάθειά της να χειραγωγήσει το λαό και να τον στρατεύσει σε θυσίες δίχως τέλος, για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις