Αναδιαρθρώσεις με άξονα τα "κόκκινα" δάνεια

gallery thumbnail
Αναπόσπαστα συνδεμένο με το κεντρικό ζήτημα των αναδιαρθρώσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας και της παραγωγής είναι και το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, που υπολογίζονται σήμερα σε περισσότερα από 110 δισ. ευρώ, ποσά που φτάνουν στο 63% του παραγόμενου ΑΕΠ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα «κόκκινα» δάνεια βρίσκονται σταθερά στο τραπέζι των αντιλαϊκών αξιολογήσεων, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν ένα ακόμη επίπεδο, γύρω από το οποίο εκδηλώνονται οι επιχειρηματικές κόντρες και οι ανταγωνισμοί.
Την ίδια ώρα, σφίγγει ακόμη περισσότερο η θηλιά των πλειστηριασμών γύρω από την πρώτη κατοικία. Κι ενώ η όποια παρεχόμενη «προστασία», με νόμο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει πέσει στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, ο «Κώδικας Δεοντολογίας» των τραπεζών θα εμπλουτιστεί με νέες διατάξεις, προκειμένου να ενταθούν οι εκβιασμοί απέναντι στα χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, εξαναγκάζοντάς τα να κόψουν ακόμη και από τις πιο στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης, προκειμένου να ανταποκριθούν στις «υποχρεώσεις» απέναντι στις τράπεζες...
Στην ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, τονίζεται ότι θα τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι ανά τραπεζικό όμιλο, με ορίζοντα εφαρμογής τον Ιούνη του 2016 και παρακολούθηση ανά τρίμηνο. Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, συνδέονται με τη «δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, την επίσπευση δικαστικών διαδικασιών και με την ευκολία ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων από τις τράπεζες», «φωτογραφίζοντας» βέβαια και την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται εμπροσθοβαρές χρονοδιάγραμμα, προκειμένου μέσα στην επόμενη διετία (μέχρι το 2018) να υπάρξει σημαντική μείωση των «κόκκινων» δανείων. Προβλέπονται παρεμβάσεις για την αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων, με κρίσιμο ζήτημα την ανάληψη ενεργητικών πρωτοβουλιών, όπως για την αλλαγή διοικήσεων υπερχρεωμένων εταιρειών, σε περίπτωση που αυτές δεν «συνεργάζονται» με τις τράπεζες, αλλά και αλλαγές τόσο στη «δομή όσο και στα επιχειρηματικά σχέδια της οφειλέτριας επιχείρησης».
Και, βέβαια, δεν είναι τυχαία η σημερινή διαπάλη ανάμεσα σε «νέα» και «παλαιά» επιχειρηματικά τζάκια. Πρόκειται για ζητήματα, η διεκπεραίωση των οποίων προϋποθέτει νομοθετικές παρεμβάσεις και στο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕ, όπως των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πιστώτριες τράπεζες και «επενδυτές» που θα αγοράσουν προβληματικά δάνεια θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε «μετοχοποίηση» του χρέους, δηλαδή να συμμετέχουν στα μετοχικά κεφάλαια των υπό αναδιάρθρωση εταιρειών και μάλιστα χωρίς τη συναίνεση των σημερινών μετόχων τους, με την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Επιπλέον, απαιτούνται και φορολογικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα ο τρόπος φορολόγησης επί των επιχειρηματικών κερδών που θα αποκομίζουν οι «επενδυτές» από τη διαχείριση των δανείων, απαλλαγές για τους τραπεζικούς ομίλους που μεταβιβάζουν δάνεια και σειρά από άλλα. Ακόμη, προωθούνται διατάξεις για τη δικαστική απαλλαγή των νέων διοικήσεων που θα τοποθετηθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους, για τυχόν «λάθη», παραλείψεις και παραβάσεις που έγιναν από τις προηγούμενες διοικήσεις και μετόχους. Σε αυτό το πλαίσιο, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, «καθαρίζει» ο επιχειρηματικός όμιλος που κρίνεται «βιώσιμος» σε συνδυασμό και με το «κούρεμα» του χρέους που θα επιτύχει από τους πιστωτές.
Σε κάθε περίπτωση, κριτήριο για τη διάσωση επιχειρήσεων αποτελεί η βιωσιμότητά τους και μάλιστα σε συνδυασμό με τις προοπτικές και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου στον οποίο εντάσσεται η κάθε επιχείρηση. Αυτό με τη σειρά του συνδέεται και με το υπό διαμόρφωση «πρότυπο παραγωγικής ανασυγκρότησης» και με το νέο «αναπτυξιακό νόμο», που δίνουν νέα κίνητρα και κάθε είδους απαλλαγές και διευκολύνσεις, σε όφελος του κεφαλαίου, προκειμένου να τονωθούν οι κερδοφόρες επενδύσεις. Εταιρείες αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επισήμανε, πρόσφατα ο επικεφαλής του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας. Στο πλαίσιο επίσκεψης στο Βερολίνο, διαμήνυσε το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι για την προσέλκυση και γερμανικών επενδύσεων σε ελληνικές επιχειρήσεις, μέσω της διαχείρισης - μεταβίβασης των προβληματικών δανείων και με τη συμμετοχή τους στα μετοχικά κεφάλαια των εν λόγω εταιρειών. Σύμφωνα με τον Μ. Σάλλα, πρόκειται για δάνεια βιώσιμων επιχειρήσεων, οι οποίες αναζητούσαν χρηματοδότηση, αναφέροντας ως σημαντικότερους τομείς την επεξεργασία αγροτικών προϊόντων, την αγορά ακινήτων, το εμπόριο και τον τουρισμό.
Σε αυτό το φόντο, το νευραλγικό ζήτημα για τους τραπεζίτες και το εγχώριο κεφάλαιο είναι η διαχείριση των «προβληματικών» δανείων, κυρίως των μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Η αποκατάσταση συνθηκών «ομαλότητας» στο τραπεζικό σύστημα είναι το αναγκαίο βήμα για την τραπεζική χρηματοδότηση των νέων κερδοφόρων επενδύσεων του κεφαλαίου, συμπληρωματικά με τις ενισχύσεις του νέου ΕΣΠΑ, του «επενδυτικού πακέτου - Γιούνκερ», αλλά και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του κρατικού προϋπολογισμού. Τα παραπάνω αποτελούν πτυχές της αντιλαϊκής διαβούλευσης με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Την ίδια ώρα, η αποκατάσταση της ομαλότητας για το εγχώριο κεφάλαιο, με επόμενο βήμα την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», προϋποθέτει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων, στο έδαφος των μνημονίων διαρκείας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις