Διαλαλεί τις ικανότητές του στην αστική διαχείριση

Συνάντηση με τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ είχε χτες ο Α. Τσίπρας

«Δικαιωμένος» (!) δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τους πρέσβεις των κρατών - μελών της ΕΕ, όπου -όπως προκύπτει απ' τη δήλωσή του αμέσως μετά- η πρόταση διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε ευήκοα ώτα.

Σκόπιμα εστίασε την όποια κριτική του στο μνημόνιο, για να μείνει στο απυρόβλητο η στρατηγική που το γέννησε και την οποία υπηρετεί και το κόμμα του. Δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας: «Πριν λίγα χρόνια όλα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση ακούγονταν περίεργα στους εταίρους. Μετά από διαδοχικές αποτυχίες ενός προγράμματος που έχει οδηγήσει την κοινωνία στην καταστροφή και δεν πιάνει κανέναν από τους στόχους που έχει υποσχεθεί, όλοι μας ακούν με μεγαλύτερη προσοχή. Κι εμείς αισθανόμαστε δικαιωμένοι».

Το μνημόνιο βέβαια πέτυχε το στόχο του, που ήταν και παραμένει η υποτίμηση της εργατικής δύναμης, όπως και σε κάθε άλλη χώρα της ΕΕ, ανεξάρτητα από το αν έχει υπογράψει μνημόνιο ή όχι. Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για υποτέλεια και για απουσία απ' τη διαπραγμάτευση (!) Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε μια καλύτερη παρουσία του κυβερνητικού επιτελείου στις Βρυξέλλες για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, αφού για τα δικά της συμφέροντα διαπραγματεύεται η κυβέρνηση.

Μίλησε ακόμα για συμβιβασμό που «δεν περιλαμβάνει ένα βιώσιμο σχέδιο για την Ελλάδα» και υπέδειξε σαν μόνη λύση το «να μπει ξανά η Ελλάδα στο κάδρο της διαπραγμάτευσης, να βρίσκεται στις αποφάσεις». Εμμεσα, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το λαό να γίνει χειροκροτητής μιας κυβέρνησης που θα αναζητά λύσεις στα οξυμένα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τη λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων, δηλαδή την ΕΕ και τους παγκόσμιους εταίρους της.

Επιμένοντας, πάντως, να βάζει το κάρο μπροστά απ' το άλογο, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανακυκλώνει τη βολική γι' αυτήν χρεολογία, με το αίτημα του Αλ. Τσίπρα χτες στον Πρόεδρο της Βουλής για συζήτηση σχετικά με τη«βιωσιμότητα του χρέους».

Στοιχίζονται με το ΔΝΤ

Στο μεταξύ, την αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει κούρεμα του χρέους όχι μόνο δίχως πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και με μέτρα υπέρ του λαού, σέρβιρε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης. Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ισχυρίστηκε ότι «εκείνο το οποίο όμως είναι πιο βασικό και από το κούρεμα του χρέους, είναι εάν συνοδεύεται από μια πολιτική η οποία βρίσκεται στον αντίποδα των ακραίων αντικοινωνικών πολιτικών λιτότητας»!

Αναπαράγοντας την επιζήμια για το λαό λογική του «καλού καπιταλισμού» επέκρινε το μνημόνιο ότι τορπιλίζει το «υγιές επιχειρηματικό κλίμα» και εξέφρασε την άποψη ότι «υπάρχει η κερδοσκοπία η νόμιμη και υπάρχει και η παράνομη».

Ευθαρσώς με τη θέση του ΔΝΤ τάχτηκε και ο Δ. Παπαδημούλης (ρ/σ ΒΗΜΑ), λέγοντας ότι χρειάζεται «ένα γενναίο κούρεμα του χρέους και του δημόσιου τομέα, αυτό το προτείνουν και οι αρχιτέκτονες του Μνημονίου, όπως το ΔΝΤ» και επιπλέον «μεταφορά επενδυτικών πόρων στον ευρωπαϊκό Νότο έτσι ώστε να υπάρξει ανάπτυξη στη θέση της ύφεσης». Δηλαδή, ζεστό χρήμα για τα μονοπώλια, προκειμένου να πάρει μπρος η κερδοφορία τους, στόχος που για να επιτευχθεί απαιτεί ανύπαρκτα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις