Αντεπίθεση για να σωθεί ο λαός

Κ
λίμα ευφορίας στο λαό προσπαθούν να δημιουργήσουν οι εταίροι της συγκυβέρνησης για τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ. Με μια φωνή, Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης υπόσχονται «ανάκαμψη» της οικονομίας και «οφέλη» για το λαό, μετά τη συμφωνία και τη δρομολόγηση της δόσης. Τι σηματοδοτούν όμως πραγματικά οι πρόσφατες αποφάσεις; Ποιοι θα ωφεληθούν και ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο από την υλοποίησή τους; Η συμφωνία δε σηματοδοτεί καμία «ανάσα» για το λαό. Πρόκειται για έναν πρόσκαιρο συμβιβασμό ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, στη Γερμανία και τις ΗΠΑ για το μεταξύ του επιμερισμό της ζημιάς από την αναπόφευκτη καταστροφή κεφαλαίου για τη διατήρηση της Ελλάδας σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

Α
πό τα 34 δισ. ευρώ - πρώτη δόση από τα 44 δισ. ευρώ - τα 23,8 δισ. θα πάνε στους τραπεζίτες για την ανακεφαλαιοποίηση και τα 10,6 δισ. στους δανειστές. Τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ της δόσης θα καταλήξουν σε φαρμακοβιομήχανους (2 δισ.), μεγαλοκατασκευαστές (2 δισ.) και άλλα τμήματα του κεφαλαίου. Αρα, τίποτα δεν πάει στο λαό. Ούτε σεντ δεν πρόκειται να μετατραπεί σε αύξηση μισθών και συντάξεων, σε σχολεία και νοσοκομεία, σε αναγκαίες προσλήψεις στις κοινωνικές υπηρεσίες. Επίσης, η συμφωνία συνοδεύεται από δικλίδες για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και γι' αυτό ακριβώς η δόση της τρόικας θα δοθεί τμηματικά στην κυβέρνηση και την ντόπια πλουτοκρατία. Στόχος είναι να επιβληθούν μέχρι κεραίας τα νομοθετημένα μέτρα του μνημονίου, ενώ έχει προβλεφθεί και η επιβολή πρόσθετων σε περίπτωση «απόκλισης των στόχων»!

Α
πό την 1η Γενάρη 2013, ξεκινούν οι περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς του Δημοσίου. Μέσα στο Δεκέμβρη θα ψηφιστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο - γίνεται ειδική αναφορά στη συμφωνία του Γιούρογκρουπ - που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2013. Η κατάργηση του αφορολόγητου, των φοροαπαλλαγών, τα νέα χαράτσια στα ακίνητα, η εξοντωτική φορολόγηση αυτοαπασχολούμενων - αγροτών καθώς και μια σειρά πρόσθετοι φόροι, συνολικά 4 - 5 δισ. ευρώ, θα βυθίσουν τα λαϊκά νοικοκυριά στη φτώχεια. Με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, θα θεσπιστεί το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Απρίλη 2013, ορίζοντας μισθούς πείνας των 586 ευρώ μεικτά. Επίσης, τη διετία 2013 - 2014 η κυβέρνηση μέσω των ιδιωτικοποιήσεων ετοιμάζεται να ξεπουλήσει μεταξύ άλλων τις ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο), ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, κάτι που θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμολογίων νερού, θέρμανσης, ρεύματος, αφού για τους καπιταλιστές η εξαγορά κρατικών υποδομών ισοδυναμεί με άμεσα και μεγάλα κέρδη.

Τ
α παραπάνω και μόνο φτάνουν για να φανεί η λαίλαπα που έρχεται, ενώ θα έχουμε και παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, για να ανακάμψουν τα μονοπώλια. Κυβέρνηση και τρόικα έχουν συμφωνήσει ότι σε περίπτωση απόκλισης των στόχων από τις ιδιωτικοποιήσεις και συνολικά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, θα προχωρούν αυτόματα - κάθε τρεις μήνες - σε περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών. Μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα, δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες. Βελτίωση στη ζωή του λαού δεν πρόκειται να έρθει μέσα από τις αποφάσεις και τους συμβιβασμούς των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους, αλλά μέσα από το αντιπάλεμα των βάρβαρων μέτρων, σε τροχιά ρήξης με την εξουσία των μονοπωλίων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις