Μοιράζει υποσχέσεις για... «αναπτυξιακό δανεισμό»!

Λέει στην ντόπια πλουτοκρατία ότι τα δάνεια που έχει σκοπό να φορτώσει στο λαό, θα καταλήγουν στις τσέπες της για επενδύσεις

Ολοένα και ψαλιδίζει τις υποσχέσεις με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ υφάρπαξε λαϊκές ψήφους, ενώ κάθε φορά εμφανίζεται και πιο γαλαντόμος απέναντι στην ντόπια αστική τάξη. Ο Γ. Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στην «Ημερησία», απαντώντας στο αν θα επαναφέρουν συντάξεις και μισθούς, δήλωσε με νόημα ότι «στόχος μας δεν είναι να επιστρέψουμε στο παρελθόν», ενώ για το μόνο που δεσμεύτηκε είναι για την καταρχήν «σταθεροποίηση» μισθών και συντάξεων, στα επίπεδα της αθλιότητας που περιμένει να τα παραλάβει.

Την ίδια ώρα, ο Δ. Παπαδημούλης δήλωνε: «δεν κρύβουμε ότι θα χρειαστούν σκληρές και πολύχρονες προσπάθειες για να βγει στο ξέφωτο η χώρα». Ο Γ. Δραγασάκης δεν έκρυψε την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταστήσει τα μονοπώλια συνομιλητές του στην προσπάθεια να ανακάμψει η οικονομία στις πλάτες του λαού. Οπως είπε, είναι έτοιμοι να συζητήσουν «με την κοινωνία και τους φορείς της το σχέδιό μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», εννοώντας φυσικά τους μονοπωλιακούς ομίλους, αφού αυτοί κρατάνε τα κλειδιά της «ανασυγκρότησης» στα χέρια τους.

Ο ίδιος άλλωστε υπερασπίστηκε «ένα μοντέλο δημόσιας επιχειρηματικότητας» και με σαφήνεια υπέδειξε τη δημόσια περιουσία σαν «μοχλό» της καπιταλιστικής ανάπτυξης:

«Ο,τι έχει απομείνει στο δημόσιο έλεγχο να προστατευθεί και να αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις η δημόσια περιουσία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως η δική μας συμμετοχή, για να επιδιώξουμε ευρύτερες αναπτυξιακές συμπράξεις με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς του εξωτερικού», αλλά και «να αξιοποιηθεί και για τον αναπτυξιακό δανεισμό της χώρας».

Δηλαδή, Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα από τη μια, δημόσιες υποδομές στην υπηρεσία του κεφαλαίου από την άλλη και για κερασάκι στην τούρτα, δανεικά με ενέχυρο τον πλούτο που κατά τα άλλα ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι θα παραμείνει στο Δημόσιο.

Θέλει «ρευστό» στα μονοπώλια

Τάχτηκε ακόμα υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με τον όρο «να υπόκεινται και σε δημόσιο έλεγχο» και υπέρ της «λειτουργίας ιδιωτικών τραπεζών». Την ίδια ώρα, η Ρ. Δούρου δήλωνε για το θέμα αυτό (ρ/σ ΝΕΤ) ότι «η δόση (...) προορίζεται σχεδόν αποκλειστικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία κατά το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ναι μεν πρέπει να γίνει, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να έχουμε έναν υγιή τραπεζικό πυλώνα, αλλά ο τρόπος που γίνεται (...) δεν διασφαλίζει ότι οι τράπεζες θα ρίξουν κάποια από τα χρήματα αυτά στην αγορά».

Με άλλα λόγια, θέλουν «υγιείς» τις τράπεζες που διοχετεύουν χρήμα στα μονοπώλια για να κάνουν επενδύσεις και μ' αυτό το σκοπό καλούν το λαό να στηρίξει την «ανακεφαλαιοποίηση» με πακτωλούς χρημάτων.

Σε ό,τι αφορά στο χρέος, ο Γ. Δραγασάκης υπερασπίστηκε τη βιωσιμότητά του μέσω της «διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του»με «ρήτρα ανάπτυξης για την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου». Δηλαδή, σε κάθε περίπτωση, τα σπασμένα της κρίσης να φορτωθούν στις πλάτες του λαού. Αξίωσε μάλιστα κι από άλλους ισχυρούς «παίχτες» να μπουν σφήνα στον ανταγωνισμό Γερμανίας - ΔΝΤ για το «κούρεμα» του χρέους, λέγοντας «πρέπει να υπάρξει (...) μια ειδική για το σκοπό αυτό ευρωπαϊκή διάσκεψη με τη συνεργασία ή και τη συμμετοχή της Κίνας και άλλων μεγάλων κατόχων ευρωπαϊκού χρέους».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις