Διδασκόμαστε και εμπλουτίζουμε τη στρατηγική της επανάστασης στις σημερινές συνθήκες

Εκδήλωση για τα 95 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση διοργάνωσε χτες βράδυ η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ, στο Θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης». Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιελάμβανε, ακόμα, θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο βιβλίο «Οι 10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», έκθεση σοβιετικής αφίσας και βιβλιοπωλείο. Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει παρακάτω αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Γόντικα.

***

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να τιμήσουμε τα 95 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση το 1917. Τιμάμε τη μεγάλη αυτή επέτειο με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον. Με τα μάτια στραμμένα στη νέα γενιά, στους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, στα παιδιά και τα εγγόνια των εργατών, των βιοπαλαιστών, της φτωχής αγροτιάς, στην αυριανή εργατική τάξη, καθώς αυτοί θα σηκώσουν αύριο όλο το βάρος των μεγάλων μαχών για τις οποίες σήμερα προετοιμαζόμαστε.

Θέλουμε, όχι απλώς να συνεχίσουν τις μεγάλες παραδόσεις του εργατικού και λαϊκού μας κινήματος, αλλά και να ολοκληρώσουν τους μεγάλους σκοπούς του νικηφόρα. Να παλέψουν καλύτερα από τους πατεράδες τους. Οι ευχές και οι επιθυμίες, βεβαίως, δεν αρκούν.

Η εγγύηση της νικηφόρας πορείας βρίσκεται στην ολοκληρωμένη και δημιουργική αφομοίωση όλης της πείρας του επαναστατικού κινήματος στον 20ό αιώνα, στην επαρκή θεωρητική κατάρτιση και στην κατάκτηση της ικανότητας οργάνωσης και καθοδήγησης των εργατικών και λαϊκών μαζών, στις σύγχρονες συνθήκες, για μεγάλες αναμετρήσεις με δυνάμεις ισχυρές και αδίστακτες. Το συνασπισμένο μονοπωλιακό κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Συνασπισμένες απέναντι στους λαούς, γιατί μεταξύ τους είναι σε διαρκή πόλεμο. Συνασπισμένοι, κυρίως, στην αποτροπή της προοπτικής της σοσιαλιστικής επανάστασης.

Η μόνη δύναμη που μπορεί να δώσει στη νεολαία την επαναστατική ορμή, τη θέληση, τα κίνητρα και την ιδεολογική υπεροχή, για να εκπληρώσει μια τέτοια αποστολή, είναι μόνο το ΚΚΕ. Το Κόμμα μας αισθάνεται από όλες τις πλευρές την ιστορική αυτή ευθύνη. Καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και σήμερα, για να εκπληρώνει με υπευθυνότητα τον πρωτοπόρο ρόλο του, αλλά και να προετοιμάζει ταυτόχρονα, μέσα στον αγώνα, τη συνέχεια.

Η ανατροπή του σοσιαλισμού μάς πόνεσε αλλά δεν μας πανικόβαλε και, πολύ περισσότερο, δεν μας ξεστράτισε από την αποστολή μας. Βρήκαμε τη δύναμη να ανασυγκροτηθούμε. Μελετήσαμε προσεκτικά όλη αυτήν την περίοδο και δώσαμε διεθνούς σημασίας συμπεράσματα, για τις αιτίες της ανατροπής, για την επικράτηση της αντεπανάστασης.

Συμβάλαμε ουσιαστικά και καθοριστικά να κρατηθούν ζωντανά τα ιδανικά του Οχτώβρη, η προοπτική του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Δεν το βάλαμε στα πόδια και δεν υποχωρήσαμε στην πίεση του αντίπαλου να αποκηρύξουμε το σοσιαλισμό και τη σοσιαλιστική επανάσταση, όπως έκαναν αρκετά κομμουνιστικά κόμματα και κάμποσα μέλη και στελέχη του Κόμματός μας. Δικαιωθήκαμε. Ολα όσα ζούμε σήμερα δε δικαίωσαν ούτε τους ιμπεριαλιστές ότι με την ανατροπή του σοσιαλισμού ήρθε το τέλος της ταξικής πάλης, ούτε τους κάθε είδους οπορτουνιστές ότι άνοιξε για την ανθρωπότητα μια νέα περίοδος ειρηνικής εξέλιξης.

Ανοίγουμε νέους δρόμους

Σήμερα, από καλύτερες θέσεις, πιο ώριμοι και πιο έμπειροι δίνουμε τη μάχη για την υπόθεση της εργατικής τάξης, για την απαλλαγή της από την αθλιότητα και τη φτώχεια που τη ρίχνει η βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Ποτέ το ΚΚΕ δεν επαναπαύθηκε στις δάφνες του, που δικαιολογημένα κατέκτησε, με την προσφορά και τη θυσία του για πάνω από 9 δεκαετίες.

Πάντα με την ανησυχία της μεγαλύτερης προσφοράς και την ευθύνη να βρίσκεται σε αρμονία με τη θεωρία μας, με τις απαιτήσεις των καιρών, συνέπειας θεωρίας και πράξης, λόγων και έργων, μελέτησε και μελετάει συνεχώς την πορεία του, την ιστορία του, μαχόμενο για τα δίκαια του λαού χωρίς διαλείμματα. Αναγνωρίζει, διορθώνει και διδάσκεται ανοιχτά και θαρραλέα από τα λάθη του, τις ελλείψεις και τις αδυναμίες. Εργο αυτής της προσπάθειας είναι και το Δοκίμιο της Ιστορίας του Κόμματος της κρίσιμης περιόδου 1949 - 1968.

Σήμερα, μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, αλλά πάντα στις πρώτες γραμμές του αγώνα, ετοιμαζόμαστε για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος. Οι θέσεις και η όλη διαδικασία θα είναι κυριολεκτικά αφετηρία αντεπίθεσης σε όλα τα μέτωπα, θα δείξουμε, για άλλη μια φορά, την υπεροχή του ΚΚΕ σε όλα τα ζητήματα. Ανοίγουμε στην κυριολεξία νέους δρόμους, με πρωτοπόρες ιδέες, πρωτοπόρα πρακτική δράση με απαράμιλλο αγωνιστικό ήθος με αποφασιστικότητα και ακλόνητη πεποίθηση στην επαναστατική γραμμή πάλης.

Ολο το Κόμμα θα δώσει τη μάχη για να σηκωθεί το Κόμμα ένα μπόι πιο ψηλά, με λιγότερες αδυναμίες και ακόμα πιο στέρεους δεσμούς με την εργατική τάξη, τους ανέργους, τη νεολαία, τη φτωχή αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους και ελευθεροεπαγγελματίες, επιστήμονες. Να, αυτά είναι τα εφόδια που δίνουμε στη νέα γενιά. Δε θεωρούμε τον αγώνα για το κέρδισμα της νεολαίας στην επαναστατική πάλη εύκολη και απλή υπόθεση. Δεν είναι ευθύνη μόνο της ΚΕ, αλλά όλων των Κομματικών Οργανώσεων, και καθενός μας ξεχωριστά, να γνωρίζουν και να ζουν τις αγωνίες, τα προβλήματά της, να εμπνέουν τη νεολαία με τη στάση και το παράδειγμά τους.

Η νεολαία, τα παιδιά της σύγχρονης εργατικής τάξης και των άλλων εκμεταλλευόμενων στρωμάτων έχουν κάθε λόγο να εμπιστευτούν το ΚΚΕ, να ριχτούν στον αγώνα και να γυρίσουν οριστικά την πλάτη στο απάνθρωπο και βάρβαρο σύστημα και τα κόμματά του που υπακούει σε έναν και μόνο νόμο. Ο θάνατός σου η ζωή μου.

Η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση δεν έπεσε από τον ουρανό. Ηταν η έφοδος στον ουρανό. Ηταν το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός του 20ού αιώνα που συντάραξε συθέμελα την ανθρωπότητα. Η ιστορική του σημασία βρίσκεται στο ότι σηματοδότησε το πέρασμα της κοινωνίας στη νέα εποχή. Ανοιξε το δρόμο για το πέρασμα από την προαιώνια εκμετάλλευση σε ένα νέο κοινωνικό σύστημα, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Που ηττήθηκε και ανατράπηκε από λάθη στρατηγικής σημασίας, με ευθύνη του ίδιου του Κόμματος. Παραγνώρισε, παραβίασε και στην πορεία αναίρεσε τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν στη νίκη της Οχτωβριανής Επανάστασης και καθοδήγησαν τις επιτυχίες της. Εχασε το Κόμμα εκεί τον πρωτοπόρο ρόλο του. Ανοιξε το δρόμο στον οπορτουνισμό. Υποχώρησε στις πιέσεις των αντιπάλων του και κυρίως του οπορτουνισμού, που είχε σηκώσει κεφάλι και έγινε τελικά το όχημα της αντεπανάστασης και της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.

Ρήξη και σύγκρουση με μονοπώλια - ΕΕ

Μπορεί να έχασε ο σοσιαλισμός αυτή τη μάχη, αλλά η πορεία προς το σοσιαλισμό δεν ανατράπηκε. Ο σοσιαλισμός είναι η μόνη εναλλακτική λύση για την απαλλαγή της ανθρωπότητας από τα βάσανα του γερασμένου και τελευταίου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Η αναγκαιότητά του προβάλλει σήμερα από όλες τις μεριές. Ζούμε ολοζώντανα σήμερα τα κοιλοπονέματα της Ιστορίας, τον ασίγαστο αγώνα του παλιού με το νέο. Η μεγάλη, βαθιά οικονομική κρίση που ζούμε σήμερα είναι ακριβώς η σύγκρουση ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο που γεννιέται. Είναι η βίαιη εκδήλωση των μεγάλων αντιθέσεων του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι αυτό το σύστημα είναι σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες της κοινωνίας, είναι σύστημα τυραννικό και απάνθρωπο.

Αυτό το σύστημα έφαγε τα ψωμιά του. Δεν έχει να δώσει τίποτα άλλο παρά μόνο δυστυχία, πολέμους, βία, αυταρχισμό, καταστροφές. Είναι το παλιό που σαπίζει, που πεθαίνει και ταυτόχρονα αντιστέκεται.

Και ποια είναι η προοπτική; Δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις παρά μόνο μία. Η κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Η κατάργηση των μονοπωλίων. Να μπουν τα τεράστια μέσα παραγωγής στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών, στην υπηρεσία αυτών που παράγουν και όχι των παράσιτων που ιδιοποιούνται τη δουλειά των πολλών. Να αναπτυχθούν σχεδιασμένα με κριτήριο την ευημερία και την ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου.

Αλλά αυτά δεν μπορούν να γίνουν με ευχές παρά μόνο με τρόπο επαναστατικό. Αυτό είναι το καινούργιο που γεννιέται. Η ανάγκη κατάργησης της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας των μονοπωλίων και ο φορέας του καινούργιου είναι η εργατική τάξη. Μόνο που πρέπει να οργανωθεί για έναν τέτοιο αγώνα και να τραβήξει σε αυτόν τον αγώνα και τα άλλα κοινωνικά στρώματα που καταπιέζονται και εκμεταλλεύονται από τα μονοπώλια. Χωρίς πόλεμο, χωρίς ρήξη και σύγκρουση με τα μονοπώλια και την ΕΕ δεν υπάρχει μέλλον και προοπτική.

Οι προτάσεις όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων έχουν ως μόνο και αποκλειστικό στόχο τη διαιώνιση αυτού του συστήματος. Η ανεργία και το μεροκάματο των 300 και 500 ευρώ θα είναι μόνιμη κατάσταση, όποια κυβέρνηση κι αν υπάρχει, όσο θα κάνουν κουμάντο στην οικονομία τα μονοπώλια και παραμένουμε στην ΕΕ.

Να, αυτά τα προβλήματα αγωνίζεται να λύσει το ΚΚΕ. Να οργανώσει αυτήν την κοινωνική συμμαχία για να πάρει στα χέρια της την εξουσία και να οργανώσει σε ριζικά καινούργια βάση την παραγωγή και την κοινωνία. Εχουμε επεξεργασμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο, έχουμε επεξεργασμένη επαναστατική στρατηγική, ξέρουμε το δρόμο για να φτάσουμε σε αυτό το σκοπό, ξέρουμε τις δυσκολίες, ξέρουμε πολύ καλά τον αντίπαλο.

Δεν είναι εύκολος δρόμος. Θα χρειαστούν πολύ σκληροί αγώνες και θυσίες. Πάνω απ' όλα Κόμμα ισχυρό, γερό, αποφασισμένο να αναμετρηθεί με όλες τις δυσκολίες και τις εύκολες λύσεις. Κόμμα ικανό να οργανώνει, να αφυπνίζει, να πολεμάει αλύπητα τους εχθρούς του λαού με όποιο πρόσωπο κι αν εμφανίζονται.

Η Οχτωβριανή Επανάσταση, με αυτήν την έννοια, είναι πάντα επίκαιρη, μας εμπνέει και διδασκόμαστε από τα επιτεύγματά της. Δεν αντιγράφουμε, διδασκόμαστε και εμπλουτίζουμε τη στρατηγική της επανάστασης στις σημερινές συνθήκες. Διδασκόμαστε από όλη την Ιστορία του επαναστατικού κινήματος και από τη δική μας πείρα. Το επαναστατικό κίνημα δεν θα γεννηθεί απότομα, ξαφνικά, ετοιμάζεται, διαπαιδαγωγείται, αποκτά πείρα μέσα στους καθημερινούς αγώνες».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις