Διογκώνεται ο υποσιτισμός των μαθητών

«Μου παραπονιόταν ότι είχε πονοκέφαλο, πήρε ένα παυσίπονο αλλά δεν έγινε τίποτα. Τον ρώτησα αν είχε φάει το μεσημέρι και μου είπε ότι έχει να φάει τρεις μέρες. Ομως, τα περισσότερα παιδιά δεν έρχονται να μας πουν ότι πεινάνε. Μου ζητάνε αν μπορώ να βρω μια δουλειά στους γονείς τους που είναι άνεργοι».


Α
υτά κατήγγειλε στον «Ρ» ο διευθυντής του 39ου Γυμνασίου Αθηνών, αλλά και πολλοί εκπαιδευτικοί και γονείς κατά τη διάρκεια χτεσινής κινητοποίησης, όπου μεταξύ άλλων απαίτησαν να δίνεται τουλάχιστον ένα δωρεάν μικρογεύμα στα σχολεία για όλα τα παιδιά με ευθύνη του κράτους. «Το ίδιο θέμα μάς απασχολεί εδώ και δύο χρόνια», σημείωσε η Ελένη Γιακουμάτου, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων 6ου Διαμερίσματος, «κι όταν απευθυνθήκαμε στην Περιφέρεια μας είπαν να περάσουμε τα παιδιά από συνέντευξη για να μας πουν ποια πεινάνε. Δε γίνονται έτσι τα πράγματα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από χορηγούς και την Εκκλησία. Είναι ευθύνη του κράτους».

Ο υποσιτισμός των παιδιών, η σύγχρονη βαρβαρότητα που αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο ενός απάνθρωπου συστήματος, καλά κρατεί. Και δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς εφόσον οι αιτίες που τον προκαλούν, η ανεργία και η φτώχεια των γονιών, απόρροια μιας άνευ προηγουμένου βάρβαρης επίθεσης, διευρύνονται.

Με αφορμή δηλώσεις από την πλευρά της Εκκλησίας, η αρμόδια ειδική γραμματέας του υπουργείου δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου συνεργάστηκαν με την Εκκλησία, εκπρόσωποι της οποίας είχαν ζητήσει σε πρόσφατη επίσκεψή τους να βοηθήσουν στο θέμα της σίτισης. Οπως προκύπτει, θα αποσταλούν δέματα στις οικογένειες 2.000 παιδιών γιατί αυτός είναι ο αριθμός που δήλωσε η Εκκλησία ότι μπορεί να ικανοποιήσει.

Τόσο η τωρινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση - που τείνουν να μείνουν στην Ιστορία ως οι κυβερνήσεις που έφεραν την πείνα στο σχολείο - στον έναν ή στον άλλο βαθμό, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα παραπέμποντάς το σε ιδιώτες, στο βαθμό που θέλουν και για όσο κρίνουν ότι τους συμφέρει να εμφανίσουν την «εταιρική κοινωνική ευθύνη» τους. Το παράδειγμα της βοήθειας που προσφέρει η Εκκλησία και των μέχρι τώρα χορηγιών είναι απόδειξη ότι λύση στο πρόβλημα δεν έρχεται με τέτοιες κινήσεις αφού αφορούν σε συγκεκριμένο αριθμό μαθητών και όχι όσους το χρειάζονται.

Το ΚΚΕ ανέδειξε το ζήτημα του υποσιτισμού των παιδιών και μέσα στη Βουλή και ζητά να δοθεί έκτακτο κονδύλι στους δήμους για να παρέχεται ένα μικρό γεύμα στα σχολεία. Μάλιστα, τον περασμένο Απρίλη είχε καταγγείλει τη στάση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας που για τέταρτη φορά είχε αρνηθεί να βρεθεί στη συνεδρίαση, να έρθει στην αίθουσα, για να απαντήσει σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ είχε ζητήσει τα αναλυτικά στοιχεία για τους καταγεγραμμένους υποσιτιζόμενους μαθητές με βάση εμπιστευτική εγκύκλιο που είχε σταλεί το Μάρτη, η οποία ζητούσε από τους διευθυντές των σχολείων της Αττικής να προχωρήσουν άμεσα στην καταγραφή τους.

Ομως, ενώ όπως όλα δείχνουν το υπουργείο έχει πραγματική εικόνα της έκτασης του προβλήματος, που διαρκώς διογκώνεται, δεν έχει πράξει το παραμικρό για την αντιμετώπισή του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις