Νέα βήματα στην αναγνώριση των κολεγίων

Θ
έμα έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για τα κολέγια. Από τη μία, ο βουλευτής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κουράκης, υποστηρίζει ότι με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση «εξισώνει έτσι και ακαδημαϊκά τους αποφοίτους των κολεγίων με τους πτυχιούχους των πανεπιστημίων». Από την άλλη, με δήλωσή του, ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος απαντά ότι μόνο τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ «παρέχουν στους αποφοίτους τους ακαδημαϊκή αναγνώριση και επαγγελματικά προσόντα και δικαιώματα με τη λήψη του πτυχίου τους, βάσει του Συντάγματος».

Ποια είναι η πραγματικότητα σε σχέση με τη νομοθετική πλευρά του ζητήματος και ποια είναι η αλήθεια για τα κολέγια;

Στο νόμο 4093 (Μεσοπρόθεσμο και μέτρα εφαρμογής, που ψηφίστηκε πρόσφατα) αναφέρεται ότι τα ...πτυχία (βεβαιώσεις, πιστοποιητικά σπουδών κ.ά.) που χορηγούν τα κολέγια «δεν είναι ισότιμες με τους τίτλους που χορηγούνται στο πλαίσιο του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης», δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση με τα πτυχία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με ΦΕΚ 299, που εκδόθηκε στις 19 Φλεβάρη η παραπάνω φράση αφαιρείται και μάλιστα προστίθεται ότι τα διάφορα πτυχία που δίνουν τα κολέγια «δύνανται της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης». Από τη νέα διατύπωση δεν προκύπτει ότι γίνεται ακαδημαϊκή εξομοίωση (τουλάχιστον φραστικά), αφού γίνεται λόγος για «επαγγελματική ισοδυναμία». Παρ' όλα αυτά, η αφαίρεση της φράσης περί μη ισοτιμίας πτυχίων πανεπιστημίων και ΤΕΙ με αυτά των κολεγίων στο μεσοπρόθεσμο δεν είναι τυχαία.

Α
ς προχωρήσουμε, όμως, τώρα στην ουσία. Με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 36/05 απ' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην ουσία, τα κολέγια αναγνωρίστηκαν ως ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει και «με τη βούλα» λόγω του άρθρου 16 του Συντάγματος. Παρ' όλα αυτά, η εξομοίωση υπάρχει, αφού τα κολέγια που είναι «εκπρόσωποι» - έμποροι ευρωπαϊκών πανεπιστημίων (δημόσιων και ιδιωτικών) δίνουν πτυχία που αναγνωρίζονται επαγγελματικά. Αυτό που μένει μόνο είναι η ακαδημαϊκή αναγνώριση, δηλαδή πρακτικά, το δικαίωμα να κάνει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό κάποιος σε δημόσιο ΑΕΙ με πτυχίο κολεγίου. Αυτό δεν επιτυγχάνεται με τις φραστικές διατυπώσεις που επικαλείται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τον ίδιο το νόμο - πλαίσιο, τον οποίο το κόμμα του δεν ψήφισε μεν, αλλά τον στηρίζουν και τον εφαρμόζουν διάφορα στελέχη του στα ΑΕΙ (ακόμα και σε συμβούλια διοίκησης έθεσαν υποψηφιότητες)!

Η πραγματικότητα είναι ότι με το νόμο - πλαίσιο το κάθε ίδρυμα θα είναι «αυτόνομο», να ορίζει το πρόγραμμα σπουδών για κάθε τμήμα. Ακόμα και σε τμήματα με το ίδιο επιστημονικό αντικείμενο, το πτυχίο θα έχει άλλο περιεχόμενο και «αξία». Το περιεχόμενο θα εξαρτάται από τους «συνεργάτες» και της κάθε σχολής (βλέπε επιχειρήσεις κ.ά.). Μάλιστα, με τη λογική της «εξωστρέφειας» θα μπορεί το κάθε πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ ν' ανοίγει και το ίδιο παραρτήματα σε χώρες του εξωτερικού κατ' αναλογία με τα ντόπια κολέγια.

Ο
πως γίνεται αντιληπτό, το κάθε ίδρυμα θα λειτουργεί σαν επιχείρηση με πελάτες, συνεπώς θα μπορεί να ορίζει στον κανονισμό του ποιους φοιτητές και με ποια προσόντα δέχεται. Αρα, έτσι, μπορεί να δεχτεί φοιτητές και σπουδαστές από κολέγια για να κάνουν στο δημόσιο ίδρυμα ένα μεταπτυχιακό... Για να το κάνει θα αξιοποιεί φυσικά και το κάθε παραθυράκι που αφήνουν οι νομικές ερμηνείες...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις