«Ανακυκλώνουν» την ανεργία

Π
ρογράμματα «ανακύκλωσης» της ανεργίας συζήτησαν στη νέα συνάντηση που είχαν προχτές οι «κοινωνικοί εταίροι» (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ και ΓΣΕΕ) με την κυβέρνηση, οι οποίοι εμφανίζονται δήθεν να ανησυχούν για την εκρηκτική άνοδο της ανεργίας, ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Οπως προέκυψε από τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ένα από τα προγράμματα θα αφορά στη μαθητεία, συγκεκριμένα 5μηνη άσκηση έναντι 460 ευρώ το μήνα. Θα απευθύνεται σε νέους 19 έως 29 ετών και θα αφορά στην πρώτη φάση 20.000 ανέργους και στη δεύτερη 25.000. Δηλαδή, τρεις και τέσσερις εργαζόμενοι θα μοιράζονται μια θέση εργασίας για λίγους μήνες, ώστε καθένας τους μετά να ρίχνεται πάλι στην ανεργία. Ενα άλλο πρόγραμμα θα αφορά 7.000 νέους ανέργους οι οποίοι θα επιδοτούνται με 10.000 ευρώ για να γίνουν... επιχειρηματίες.

Σ
την ουσία, συγκυβέρνηση και τρόικα, πατώντας πάνω στο υπαρκτό και τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, στέλνουν φθηνή και χωρίς δικαιώματα εργατική δύναμη στην εργοδοσία. Μέσα από τέτοια προγράμματα καλούν τη νέα γενιά όχι μόνο να δουλεύει σχεδόν τζάμπα, αλλά ταυτόχρονα να αποτελέσει και το «Δούρειο Ιππο» για την παραπέρα συρρίκνωση των εργατικών δικαιωμάτων όλων των εργατών. Διότι είναι βέβαιο πως η εργοδοσία θα αξιοποιήσει τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης ως μοχλό πίεσης στους υπόλοιπους εργαζόμενους προκειμένου να αποδεχθούν να δουλεύουν και οι ίδιοι με μισθούς πείνας, ανασφάλιστοι, χωρίς δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα εξαφανίζει από το λεξιλόγιο την έννοια της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα.

Α
π' την άλλη, η δημιουργία «νέων επιχειρηματιών», που επιδοτείται από τα εν λόγω προγράμματα, εγκλωβίζει τους ανέργους σε αυταπάτες και φρούδες ελπίδες. Την ώρα που η μία μετά την άλλη οι μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι βάζουν «λουκέτο» μην αντέχοντας τον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια, η συγκυβέρνηση καλεί τους νέους να γίνουν «επιχειρηματίες», οδηγώντας τους με άλλο τρόπο και πάλι στην ανεργία. Τα νέα αυτά προγράμματα έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα που ανακοινώνει συχνά ο ΟΑΕΔ, μοιράζοντας πακτωλούς ζεστού χρήματος στις μεγάλες επιχειρήσεις. Κι αυτό, ενώ το πενιχρό επίδομα ανεργίας το παίρνει μόλις ένας στους πέντε ανέργους, σε μια περίοδο μάλιστα που η ανεργία εκτοξεύεται αμείωτα.

Μ
προστά σε αυτές τις εξελίξεις, όπου η «αντιμετώπιση της ανεργίας» μετατρέπεται σε όπλο για το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων και την παραπέρα συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι καλούνται να παλέψουν οργανωμένα, μέσα από τα Συνδικάτα, τις Λαϊκές Επιτροπές, τα Σωματεία, με διπλό στόχο: Αφενός για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και αφετέρου για δουλειά μόνιμη, σταθερή και με δικαιώματα. Είναι φανερό ότι ο καπιταλισμός, που προκαλεί την ανεργία, όχι μόνο δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει, αλλά αντιθέτως θα την εκμεταλλευτεί προκειμένου να συντρίψει τα όποια δικαιώματα έχουν απομείνει. Η ανεργία θα εξαλειφθεί μόνο με την οικονομία που θα οργανωθεί με άξονα την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, την αξιοποίηση και διάταξη του ανθρώπινου δυναμικού έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ανάπτυξη όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, όλων των κλάδων και υπηρεσιών που απαιτούν τα λαϊκά συμφέροντα.

Ριζοσπάστης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις