Αναζητούν θεσμούς...


«Το κεντρικό πολιτικό πρόβλημα και στη διάρκεια της εικοσαετίας και σήμερα παραμένει το αναξιόπιστο πολιτικό σύστημα και τα διαβρωμένα θεσμικά συστατικά του, που πρέπει ουσιαστικά να παραμεριστούν από τα νέα κομματικά και πολιτικά, θεσμικά και στρατηγικά εργαλεία για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία του 21ου αιώνα», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος κατά την παρέμβασή του, χτες, στην Επιτροπή που συγκρότησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στο κράτος και στο αστικό πολιτικό σύστημα, όπου και θα συμμετέχει ο ίδιος.

Η ματιά τους είναι σταθερά προσανατολισμένη στην επιφάνεια και το δάχτυλο δείχνει επίμονα το δέντρο, αντί του δάσους. Εκεί, στην επιφάνεια θέλουν να μείνει η ματιά του λαού, να μη διεισδύσει βαθύτερα. Να μη δει ότι πίσω απ' το πολιτικό σύστημα ορθώνεται η οικονομία, αυτοί που την ελέγχουν έχοντας στα χέρια τους τα μέσα παραγωγής και που απ' αυτή τη θέση ισχύος επιβάλλουν τα συμφέροντά τους, που το πολιτικό τους προσωπικό διεκπεραιώνει. Οτι είναι πολιτικό και οικονομικό το σύστημα που καταδυναστεύει το λαό, απλώνεται πέρα και έξω απ' τα ντουβάρια του κοινοβουλίου και των υπουργείων. Ακόμα κι αν, όπως ζητά ο Ν. Κωνσταντόπουλος και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, παραμεριστούν εντελώς το υπάρχον πολιτικό σύστημα και τα «διαβρωμένα» θεσμικά συστατικά του, και αντικατασταθούν εξ ολοκλήρου από νέα εργαλεία, όπως προτείνει, για το λαό θα είναι μία απ' τα ίδια. Τα νέα εργαλεία, το νέο πολιτικό σύστημα θα υπηρετήσουν τις νέες ανάγκες, όπως προκύπτουν απ' τις νέες συνθήκες, των μονοπωλίων που θα εξακολουθούν να εξουσιάζουν. Μπορεί να είναι καλύτερο το αμπαλάζ αλλά το περιεχόμενο της εφαρμοζόμενης πολιτικής δε θα αλλάξει στο παραμικρό.
    
... για να ξελασπώσουν τα μονοπώλια

Αλλωστε τέτοια μεγαλεπήβολα σχέδια ο ελληνικός και οι άλλοι λαοί άκουσαν άπειρες φορές στο παρελθόν, πολλά σημεία τους υλοποιήθηκαν, για τον ίδιο όμως και τα συμφέροντά του δεν άλλαξε τίποτα παρά μόνο προς το χειρότερο.

Αλλωστε για όποιον διαβάζει πίσω από τις περίτεχνες περικοκλάδες με τις οποίες στολίζουν το λόγο τους οι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι καθαρό πού αποσκοπούν. Λέει ο Ν. Κωνσταντόπουλος: «Οι τρεις αναθεωρήσεις του Συντάγματος του 1975, το 1986, το 2001 και 2006, καθώς και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων (...) δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις καινούριες συνθήκες της ελληνικής πραγματικότητας, ως μέρος της ευρωπαϊκής πραγματικότητας, ούτε στα σύγχρονα προβλήματα διακυβέρνησης, ελέγχων, διαχείρισης και προστασίας των δημοσίων αγαθών, εθνικής στρατηγικής κι ανάπτυξης».
Λέει καθαρά πως θέλουν να διαμορφώσουν το πλαίσιο με βάση τα σύγχρονα δεδομένα, τις ανάγκες της αστικής διαχείρισης όπως προκύπτουν από την καπιταλιστική κρίση και την αγωνία να ξελασπώσουν τα μονοπώλια και να τα σπρώξουν στην ανάπτυξη. Αυτοί οι στόχοι όμως είναι στόχοι εχθρικοί για το λαό, περνάνε πάνω από την ισοπέδωση των δικαιωμάτων του. Γι' αυτό και πρέπει να έχει μάτια και αυτιά ανοιχτά, να μην παρασυρθεί από επιφανειακές αλλαγές που γίνονται για να διατηρηθεί αναλλοίωτο το περιεχόμενο μιας εξουσίας αντιλαϊκής και βάρβαρης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις