Στα «κάγκελα» οι ΗΠΑ για τη ΔΕΠΑ


Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στα ελληνικά αστικά ΜΜΕ για την επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ε. Ρούμπιν στην Αθήνα, με αφορμή την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας για τον αγωγό TAP και τις συναντήσεις που είχε με κυβερνητικά στελέχη και τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με κάποια από τα δημοσιεύματα, ο βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ διαμήνυσε σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ότι «εφόσον πωληθεί η ΔΕΠΑ στην "Gazprom", τότε η Ελλάδα οδηγείται σε άτυπη ενεργειακή ομηρία με σοβαρές γεωπολιτικές προεκτάσεις». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «κατά τις επαφές που είχε στην Αθήνα το υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέλυσε μια σειρά από λόγους ευρύτερου γεωπολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, που καθιστούν ανεπιθύμητη μια τέτοια εξέλιξη».

Ο Τύπος γράφει ότι «οι Αμερικανοί θεωρούν πως στην πώληση της ΔΕΠΑ η Μόσχα "τα παίζει όλα για όλα" για να διατηρήσει συνθήκες μονοπωλίου στην αγορά αερίου της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουν ότι πιθανή κατάληξη της ΔΕΠΑ στα χέρια της Μόσχας θα θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την κατασκευή του αγωγού TAP καθώς ο εν λόγω αγωγός "σπάει" το ρωσικό μονοπώλιο στο αέριο των αγωγών στην ευρύτερη περιοχή (...) Στη μέση των διασταυρούμενων πυρών βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαχειριστεί και να μεγιστοποιήσει τα εθνικά οφέλη». Στο ίδιο πνεύμα, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι για την ΑΟΖ «οι ΗΠΑ ζητούν από την Ελλάδα να αποφύγει μονομερείς κινήσεις που πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο το εύθραυστο κλίμα στην ευρύτερη περιοχή».

Οι παραπάνω αναφορές στον Τύπο επιβεβαιώνουν πλήρως τις αναλύσεις και τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι οι μονοπωλιακές κόντρες για τα ενεργειακά, με επίκεντρο την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τη θερμοκρασία στην περιοχή, αυξάνοντας τους κινδύνους για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς. Η παρέμβαση των ΗΠΑ είναι εξόφθαλμη, προκειμένου να ανακόψουν τη ρωσική προσπάθεια για έλεγχο και του νότιου διαδρόμου της Ενέργειας. Φτάνουν μάλιστα να απειλούν για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάθεση συντεταγμένων για την ΑΟΖ. Επιβεβαιώνεται ότι το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου γίνεται με την ενθάρρυνση και την ανοχή των Αμερικανο-ΝΑΤΟικών και στόχο έχει να οδηγήσει στη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται σε ελληνική ΑΟΖ.

Τα «εθνικά οφέλη», βέβαια, που επικαλούνται οι αναλύσεις των αστών, είναι το κέρδος που προσδοκά η ντόπια αστική τάξη από τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Καμιά σχέση δεν έχουν με το συμφέρον του λαού, ο οποίος, ούτως ή άλλως, ακόμα κι αν οι αγωγοί περάσουν έξω από την πόρτα του, θα συνεχίσει να πληρώνει πανάκριβα για την Ενέργεια και επιπλέον θα έχει μόνιμα πάνω από το κεφάλι του το ενδεχόμενο να εξελιχθούν οι οικονομικοί ανταγωνισμοί σε πολεμική σύρραξη. Αυτά, για να έχει ανοιχτά τα μάτια του ο λαός όταν ακούει πανηγύρια περί «ανάδειξης της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας» από τα ντόπια μονοπώλια, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους. Για να υπάρξει διακρατική, αμοιβαία επωφελής συνεργασία για την ανάπτυξη ενεργειακών δικτύων και αγωγών προς όφελος του λαού, απαιτείται ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση απ' το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις