Επιχειρηματικά παιχνίδια για τον ορυκτό πλούτο της χώρας

Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους

Τις πρώτες ώρες της Κυριακής, 17 Φλεβάρη, έγινε η προβοκατόρικη εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Ομάδα κουκουλοφόρων έβαλε φωτιά στο εργοτάξιο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν μηχανήματα της εταιρείας.

Μετά το αρχικό σοκ, μαζί με το πρώτο φως της μέρας, άρχισαν να ξεκαθαρίζουν οι στόχοι αυτής της ενέργειας. Επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι αποτέλεσε την αφορμή, για να συκοφαντηθεί και να χτυπηθεί ο αγώνας των κατοίκων που παλεύουν να σώσουν τον τόπο τους από την καταστροφή και να εμποδίσουν την καταλήστευση του ορυκτού πλούτου από την «Ελληνικός Χρυσός». Επίσης, χρησιμοποιήθηκε για να στείλει η άρχουσα τάξη και οι μηχανισμοί της ξεκάθαρο μήνυμα πως οι εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις που βάζουν εμπόδια στη δράση των καπιταλιστών, αντιμετωπίζονται ως έγκλημα και ως τέτοιο θα χτυπιούνται αλύπητα. Μάλιστα, οι μηχανισμοί της τάξης των πλουτοκρατών προχώρησαν ακόμη παραπέρα. Με την απόδοση των κατηγοριών της «ηθικής αυτουργίας», σε μέλος της Επιτροπής Αγώνα, ξεκαθάρισαν ότι θέλουν να ποινικοποιήσουν ακόμα και την άποψη εκείνου που αντιδρά στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και έτσι να δέσουν χειροπόδαρα το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Από το πρωί της Κυριακής και τις επόμενες μέρες, οι κάτοικοι της Ιερισσού και των γύρω χωριών, που χρόνια τώρα παλεύουν ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την κρατική τρομοκρατία που εκδηλώθηκε με την έντονη παρουσία της αστυνομίας, τις δεκάδες προσαγωγές ατόμων, που στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, ακόμη και με πολύωρες εξαφανίσεις κατοίκων της περιοχής, με την παράνομη λύση γενετικού υλικού (DNA) απλά και μόνο επειδή εναντιώνονται στην επένδυση.

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, μίλησε για προβοκατόρικη ενέργεια που όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, η κυβέρνηση προσπάθησε να την αξιοποιήσει και να την ενσωματώσει στην προπαγάνδα της για τη συκοφάντηση και καταστολή του λαϊκού κινήματος. «Εχουμε την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα ξένων επενδύσεων στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, από τη Χαλκιδική όπου έφτασε εσπευσμένα τη Δευτέρα για να στείλει το μήνυμα ότι ο βούρδουλας «του νόμου και της τάξης» θα περάσει πάνω από τις πλάτες του λαού που τολμά να αμφισβητεί την εξουσία των μονοπωλίων και εναντιώνεται στα σχέδιά τους.

Αυτήν την πολιτική προωθούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και όταν κυβερνούσαν μόνοι τους και τώρα που συνεταιρίζονται μαζί με τη ΔΗΜΑΡ. Αυτήν την πολιτική εφάρμοζαν πάντα τα κόμματα - εκφραστές της αστικής τάξης και των συμφερόντων της.

Παλιά ιστορία...

Την τελευταία 20ετία, που η Χαλκιδική βρέθηκε στο στόχαστρο των πολυεθνικών ομίλων, οι κάτοικοι της περιοχής δίνουν έναν σημαντικό αγώνα ενάντια στην παράδοση του ορυκτού πλούτου στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προσπαθούν να επιβάλουν τα επενδυτικά σχέδια για να ξεκινήσει η χρυσοφόρα για το κεφάλαιο μεταλλουργία που θα αποφέρει κέρδη δισεκατομμυρίων.

Το 2011 ο τότε ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου ενέκρινε τη ΜΠΕ και υπέγραψε την Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων που ανοίγει το δρόμο στην εταιρεία για την εκμετάλλευση του συνόλου των ορυκτών πόρων της Β. Χαλκιδικής και τη μεταλλουργική τους κατεργασία με τη μέθοδο της «ακαριαίας τήξης» (flash smelting), αγνοώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, επιστημονικών φορέων, του Τμήματος Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, αλλά και του ΤΕΕ (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας) που ζητούσαν την απόρριψη της ΜΠΕ και να μην προχωρήσει η αδειοδότηση του έργου.

Από τότε μέχρι σήμερα με αποφάσεις κρατικών υπηρεσιών, παραχωρήθηκαν στην εταιρεία κατά χρήση και κυριότητα χιλιάδες στρέμματα δημόσιου δάσους, για την υλοποίηση των μεταλλευτικών της έργων, επιτράπηκε κάθε είδους αυθαίρετη καταστροφή δασών και δόμηση κτισμάτων, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Το «επενδυτικό» σχέδιο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ περιλαμβάνει το υφιστάμενο μεταλλείο στις «Μαύρες Πέτρες», δημιουργία μεταλλείου επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης στις «Σκουριές», υπόγειο μεταλλείο στην «Ολυμπιάδα», στοά μεταφοράς μεταλλεύματος (Ολυμπιάδα - Μαντέμ Λάκκο), μεταλλουργία Χαλκού - Χρυσού, εργοστάσιο παραγωγής θειικού οξέως (1000 t/d), τέσσερα τέλματα αποβλήτων, βιομηχανικό λιμάνι, δεξαμενές αποθήκευσης και 14 περιοχές δυνητικής εξόρυξης.

Επιστημονικοί φορείς και κάτοικοι αντιδρούν:

  • Γιατί η απόληψη των κοιτασμάτων χρυσού θα έπρεπε να γίνει με τη χρήση κυανούχων αλάτων που θα μεταφέρονταν διά θαλάσσης και θα χρησιμοποιούνταν στα εργοστάσια εμπλουτισμού. Παίρνοντας υπόψη ότι η περιοχή είναι ενεργά σεισμογενής αντιλαμβάνεται ο καθένας το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής που θα προκαλούνταν σε περίπτωση ενός σεισμού, ή ενός θαλάσσιου ατυχήματος. Θα δηλητηριαζόταν η θαλάσσια περιοχή και ευρύτερα το Βόρειο Αιγαίο, ο υδροφόρος ορίζοντας της Χαλκιδικής, η περιοχή θα μετατρεπόταν σε κρανίου τόπο.
  • Γιατί καθώς είναι υδροβόρα μεταλλουργία θα έπληττε ανεπανόρθωτα τους υδάτινους πόρους της περιοχής. Η σημερινή απορροή των μεταλλείων ανέρχεται σε 350 m3/h, παροχή που αντιστοιχεί στις ανάγκες 40.000 κατοίκων, ενώ η μελλοντική άντληση μόνο στις Σκουριές εκτιμάται - υποτιμημένα - ότι θα ανέρθει στα 480 m3/h. Το σχέδιο της εταιρείας για επαναδιοχέτευση του αντλούμενου νερού στον υδροφορέα θα επιφέρει μόνιμη ρύπανση των υπογείων υδάτων.

Ανάπτυξη για ποιον

Σήμερα είναι αναγκαίο οι εργαζόμενοι να καταλάβουν ποιον εξυπηρετεί η διαφημιζόμενη ανάπτυξη. Η εταιρεία σχεδιάζει μια επένδυση ύψους 1,3 δισ. ευρώ και από αυτήν προσδοκά, σε διάστημα περίπου 7 χρόνων, να εισπράξει καθαρά κέρδη 11 δισ. ευρώ. Για να εξασφαλίσει συμμάχους στην τοπική κοινωνία, διαφημίζει ότι σε πλήρη ανάπτυξη τα μεταλλεία θα απασχολούν άμεσα περίπου 1.300 εργαζόμενους. Σήμερα, απασχολούνται περίπου 700, με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου, με επιδοτούμενα προγράμματα από τον ΟΑΕΔ και μέσω δίμηνων προγραμμάτων κατάρτισης που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Το αποτέλεσμα αυτής της ανάπτυξης θα είναι καταστροφή του περιβάλλοντος και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων, θέσεις εργασίας κακοπληρωμένες και με βάρβαρες συνθήκες δουλειάς, καταστροφή άλλων κλάδων όπως ο τουρισμός, η γεωργία και η κτηνοτροφία, ενδεχόμενα και η αλιεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά, εμφανίζεται να συμπαραστέκεται στις κινητοποιήσεις του λαού ενάντια στην επένδυση. Την ίδια ώρα, όμως, προσκυνά την πολιτική της ΕΕ που διαμορφώνει τη στρατηγική ενίσχυσης και διευκόλυνσης της δράσης των μονοπωλίων.

Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε ότι η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» δε θα οδηγήσει σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Θα φέρει μόνο καταστροφή και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων, για να θησαυρίσουν μονοπωλιακοί όμιλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σημείωσε ότι η τεχνολογία για την εξόρυξη χρυσού δεν μπορεί σήμερα να διασφαλίσει την περιοχή, ιδιαίτερα όσο βρίσκονται στην ιδιοκτησία των μονοπωλίων τόσο η έρευνα, όσο και τα μεταλλεία. Και ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να προχωρήσουν οι εγκαταστάσεις στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα.

Με αφορμή και την προβοκατόρικη επίθεση στις Σκουριές, το ΚΚΕ δήλωσε εξ αρχής ότι στρέφονταν ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Ξεκαθάριζε ότι τέτοιες ενέργειες ποτέ δεν ήταν προϊόν του κινήματος ακόμη και των πιο αυθόρμητων εκδηλώσεών του. Και σημείωνε πως μόνο ένα καλά οργανωμένο και περιφρουρημένο κίνημα, με αιτήματα και στόχους που φτάνουν στην καρδιά του προβλήματος, που δεν παγιδεύεται στις πολιτικές διαχείρισης του συστήματος, ούτε στον τυχοδιωκτισμό, μπορεί να παρεμποδίσει τα σχέδια των μονοπωλίων.

Απευθυνόμενο στους εργαζόμενους των μεταλλείων, ανεξάρτητα από τη θέση που παίρνουν απέναντι στην επένδυση, τους καλεί να κατανοήσουν ότι σε καμία περίπτωση τα συμφέροντά τους δεν ταυτίζονται με αυτά της εργοδοσίας. Είναι και αυτοί τμήμα της εργατικής τάξης που ζουν και θα ζήσουν ακόμη χειρότερα την κόλαση της αντιλαϊκής και αντεργατικής λαίλαπας. Η θέση τους είναι στην ίδια πλευρά μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της Χαλκιδικής, με τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες. Είναι ανάγκη να παλέψουν, ο ορυκτός πλούτος, η φύση, τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να γίνουν περιουσία του ίδιου του λαού. Κριτήριο για κάθε παραγωγική δραστηριότητα να είναι οι κοινωνικές ανάγκες και όχι το κέρδος. Μόνο έτσι και οι ίδιοι θα καρπώνονται τον πλούτο που φτιάχνουν με τα χέρια τους, μόνο έτσι η ζωή τους δε θα ρημάζεται στις επιπτώσεις της σκληρής τους εργασίας.

Λαϊκή εξουσία αναγκαία και ώριμη

Μέσα από εκδηλώσεις, αλλά και από ανακοινώσεις, δημόσιες τοποθετήσεις, όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σήμερα, το ΚΚΕ διακηρύττει σε όλους τους τόνους ότι «ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.

Προϋπόθεση για μια τέτοια ανάπτυξη είναι ο λαός να πάρει στα χέρια του την εξουσία και να σχεδιάσει την οικονομία με γνώμονα την ικανοποίηση των αναγκών του. Μια τέτοια ανάπτυξη θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής και όχι την κερδοφορία της εταιρείας, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα και θα συμβάλει στην ανάπτυξη όλων των κλάδων: Από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία, τη μεταλλευτική δραστηριότητα και τη μεταποίηση, μέχρι τον τουρισμό. Θα αξιοποιεί την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας για όφελος του λαού.

Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις