Στη διαχείριση του καπιταλισμού όλοι οι «καλοί» χωράνε


Ο
λο και περισσότερα στελέχη του κόμματος της Linke, του αδελφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία και στο ΚΕΑ, δηλώνουν στα ΜΜΕ ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν τον υποψήφιο σοσιαλδημοκράτη Σταϊνμπρούκ για καγκελάριο, προκειμένου να παρεμποδιστεί μια καινούρια θητεία της Μέρκελ, μετά τις εθνικές εκλογές της 22 Σεπτέμβρη. O βουλευτής της Linke, Λίμπιχ, μάλιστα έθεσε και «όρους»: «Για να τους ψηφίσουμε, πρέπει και αυτοί να προσεγγίσουν τις θέσεις μας, π.χ. να μη θεσμοθετηθεί η σύνταξη στα 67, να καταργηθούν οι νόμοι "Χαρτς 4" και η εξωτερική πολιτική να γίνει πιο ειρηνική»!

Κ
αι μάλιστα, ξέρει από πρώτο χέρι, από συζητήσεις που έχει κάνει με βουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, ότι πολλοί είναι ανοιχτοί για μια «αριστερή συμμαχία» μετά τις εκλογές. Και ο βουλευτής καταλήγει: «Το ότι στη Γερμανία δεν μπορεί μια αριστερή πλειοψηφία να γίνει κυβερνητικός συνασπισμός πρέπει επιτέλους να ξεπεραστεί!». O πρόεδρος της Λίνκε, Ρίξινγκερ, βλέπει «θεωρητικά τη σύμπραξη εφικτή». Το αν θα ψηφίσει το κόμμα του τον Στάινμπρουκ για καγκελάριο, «εξαρτάται αποκλειστικά από το περιεχόμενο της πολιτικής που θα ακολουθηθεί».

Κ
αι στα κρατίδια, η προθυμία πολιτικών της Linke να στηρίξουν τον Στάινμπρουκ μεγαλώνει. Στο Βραδεμβούργο ο αρχηγός της ΚΟ Γκέρκε, έκανε και προτάσεις: «Αν η πλευρά του SPD μας κάνει σωστές προσφορές, θα μπορούσε κάλλιστα να συμφωνήσουμε σε έναν σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο». Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της Linke, Μπίσκυ, κάλεσε το κόμμα του μέσα από μια συνέντευξη στην εφημεριδα Die Zeit να υποστηρίξει μια συμμαχία σοσιαλδημοκρατών, πράσινων και Linke μετά τις εκλογές για καγκελάριο Στάινμπρουκ.

Κ
λα αυτά είναι ενδεικτικά για τον αναβαθμισμένο ρόλο που καλείται να παίξει ο πολιτικός φορέας του οπορτουνισμού στη Γερμανία για τη διαχείριση του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος. Βιάζεται η Linke να της αναθέσει το σύστημα κυβερνητικά καθήκοντα και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αφού έδωσε εξετάσεις σε προηγούμενες συμμαχικές διακυβερνήσεις με τους σοσιαλδημοκράτες, σε κρατίδια όπως το Βερολίνο και το Βρανδεμβούργο. Εκεί είχε πρωτοστατήσει στην εφαρμογή μέτρων όπως ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών υπηρεσιών, περικοπές στον τομέα της Πρόνοιας, ανόρθωση μεγαλύτερων ταξικών φραγμών στον τομέα της εκπαίδευσης, απολύσεις δημοτικών και κρατιδιακών υπαλλήλων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις