Αμπαλάρουν τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα

Το πακέτο με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, που κρίνονται απαραίτητες για το κεφάλαιο, «αμπαλάρουν» τις μέρες αυτές η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα επιτελεία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ). Τα παζάρια έχουν πλέον περάσει σε αρκετά προχωρημένο επίπεδο, αποτελούν τμήμα των αντιλαϊκών διεργασιών που εξελίσσονται με φόντο την καπιταλιστική κρίση, τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις, με τις συνεχιζόμενες αξιολογήσεις της αντιλαϊκής πολιτικής, η επιτυχής ολοκλήρωση των οποίων αποτελεί όρο και προϋπόθεση για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης προς το ελληνικό αστικό κράτος και τους τραπεζικούς ομίλους. Η τρέχουσα περίοδος σηματοδοτείται από την αντιλαϊκή συμφωνία - απόφαση στο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, από την τετράμηνη επέκταση της δανεικής σύμβασης και βέβαια του αντιλαϊκού προγράμματος (μνημόνιο) που είναι άρρηκτα δεμένο με τη δανειακή σύμβαση. Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση συγκεντρώνει τα χρηματικά διαθέσιμα ασφαλιστικών ταμείων και δημόσιων φορέων, προκειμένου να αποπληρώσει το κρατικό χρέος στο «ακέραιο και εγκαίρως» καταπώς προβλέπει η συμφωνία της στο Γιούρογκρουπ. Πρόσθετο «ατού» της συγκυβέρνησης στα παζάρια με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς αποτελεί η επιχείρηση είσπραξης των «ληξιπρόθεσμων οφειλών» της λαϊκής οικογένειας, για τα βαριά χαράτσια και τους φόρους της «μνημονιακής περιόδου»...
Η κατάρτιση της «ολοκληρωμένης λίστας» με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, συζητείται στο πλαίσιο του λεγόμενου «Brussels Group», δηλαδή της διαβούλευσης που διενεργείται ανάμεσα στα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ) με τους εκπροσώπους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στο κυβερνητικό κλιμάκιο θα μετέχουν τα πολιτικά στελέχη και οι κυβερνητικοί σύμβουλοι του υπουργείου Οικονομικών Ε. Παναρίτη, Γ. Χουλιαράκης και Ν. Θεοχαράκης. Στόχος, σε αυτήν τη φάση, είναι η «ωρίμανση των διαβουλεύσεων στο επίπεδο των εμπειρογνωμόνων», ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συνέχισή τους στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ και στη συνέχεια σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Παράγοντες της Κομισιόν χαρακτήρισαν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες «θετικό σήμα που δείχνει πρόοδο με εποικοδομητικό τρόπο», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι«απομένει πολλή δουλειά ακόμη».
Στα σκαριά τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα
Από τα 3 δισ. ευρώ ξεκινούν τα πρόσθετα «κοστολογημένα» αντιλαϊκά μέτρα για το 2015, τα οποία έρχεται να προτείνει η συγκυβέρνηση για το 2015, ομολογώντας πλέον ότι, επί της ουσίας, η κατάθεση συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού βρίσκεται προ των πυλών. Πρόκειται για μέτρα που εντοπίζονται στο σκέλος διόγκωσης των φορολογικών εσόδων, ενώ πέρα και πάνω από αυτά, η συγκυβέρνηση έχει ομολογήσει τις προθέσεις της, στην κατεύθυνση της παραπέρα συρρίκνωσης των κρατικών κονδυλίων που σχετίζονται με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
"Η λίστα δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας», ισχυρίζονται οι κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες οι «μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους "συνήθεις υπόπτους", αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες".
Και ενώ λέει αυτά, την ίδια ώρα, η επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στα λαϊκά στρώματα, δυναμώνει τόσο σε απόλυτα όσο και σχετικά μεγέθη.
Ειδικότερα:
  • Ο πήχης της εκτιμώμενης καπιταλιστικής ανάκαμψης για το 2015 κατεβαίνει στο 50% των προηγούμενων επίσημων εκτιμήσεων και διαμορφώνεται στο 1,4% από 2,8% που προέβλεπαν η Κομισιόν και οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Σε αυτό το πλαίσιο, τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα (τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, για το 2015) θα κλιμακωθούν ανεξάρτητα από την προβλεπόμενη μείωση της μάζας των λαϊκών εισοδημάτων, αλλά και του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης, πάνω στα οποία υπολογίζονται οι κάθε είδους άμεσοι και έμμεσοι φόροι και χαράτσια. Είναι φανερό πως ο πυρήνας των νέων αντιλαϊκών μέτρων δεν θα αφορά μόνο στο 2015, αλλά αντίθετα θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, και για τα επόμενα χρόνια.
  • Μάλιστα, ο νέος στόχος για το «πρωτογενές πλεόνασμα» για το 2015 κατεβαίνει στο 1,5% του ΑΕΠ (από 3,5%) προκειμένου κατ' αυτόν τον τρόπο να υποστηριχτεί η προβλεπόμενη αναιμική, όπως οι ίδιοι λένε, όσο και εξαιρετικά αβέβαιη καπιταλιστική ανάκαμψη (1,4%).
Αναδιαρθρώσεις για το κεφάλαιο
Στα εξεταζόμενα αντιλαϊκά σενάρια βρίσκεται και αυτό της μαζικής μετάταξης εμπορευμάτων λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα κ.ά.), με επιβολή ΦΠΑ στο 23% (από 13%). Σε κάθε περίπτωση, η τέτοια εξέλιξη ισοδυναμεί με την παραπέρα απογείωση της φοροληστείας, ενώ η ίδια η συζήτηση, ανεξάρτητα από την επιλογή του τελικού μείγματος πολιτικής, αποκαλύπτει το εύρος των αντιλαϊκών μέτρων που θα εφαρμοστούν στην επόμενη φάση.
Από την άλλη, σχεδιάζονται προκλητικές ρυθμίσεις φορολογικής αμνήστευσης για τους «έχοντες και κατέχοντες», προκειμένου, έναντι συμβολικού φόρου, να επανεισαγάγουν στις ελληνικές τράπεζες κεφάλαια που φυγάδευσαν σε τράπεζες του εξωτερικού. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις φορολογικής αμνήστευσης για τις μερίδες της πλουτοκρατίας έχουν εφαρμοστεί και άλλες φορές στο παρελθόν, αλλά με αμελητέα έσοδα για το κρατικό ταμείο. Είναι φανερό πως η κάλυψη του εισπρακτικού στόχου θα προέλθει από την εφαρμογή και άλλων αντιλαϊκών μέτρων.
Μεταξύ των προτάσεων, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων σε «στρατηγικούς επενδυτές»,στους οποίους πέρα από τα μετοχικά πακέτα θα εκχωρηθούν και η διοίκηση των νευραλγικών υποδομών, όπως στα μεγάλα λιμάνια και τα περιφερειακά αεροδρόμια. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, σημείωσε πως η«εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ θα επανεξεταστεί, τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση ο διεθνής Οργανισμός παρέχει τεχνογνωσία σχετικά με την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Είναι φανερό δηλαδή το γεγονός ότι σε ισχύ θα παραμείνει και ο πυρήνας των αναδιαρθρώσεων στη βάση της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, που πέρασε η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Ειδικότερα, στους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:
--"Επανεξέταση φοροαπαλλαγών", συμπεριλαμβανομένων τωνμειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, που θα πρέπει να επανεξεταστούν και να εκσυγχρονιστούν.
--"Καλύτερη στοχοθέτηση των κοινωνικών παροχών", με τηνεπανεξέταση και των εξαιρέσεων από τις γενικές διατάξεις του συνταξιοδοτικού συστήματος. Πρόκειται για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης σε κατηγορίες εργαζομένων, καθώς και για παραπέρα περικοπές κοινωνικών επιδομάτων σε κατηγορίες των λαϊκών στρωμάτων.
--Διαχείριση με αποτελεσματικό τρόπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στόχος είναι να αποδεσμευθούν κεφάλαια από επισφαλή δάνεια, στις προτεραιότητες που αφορούν στη χρηματοδότηση των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.
--Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από την άμεση εφαρμογή μέτρου ή δέσμης άλλων αντιλαϊκών μέτρων «ισοδύναμης απόδοσης» για το κρατικό Ταμείο.
--Παρεμβάσεις στο δημόσιο τομέα, με στόχο την παραπέρα μείωση των κρατικών δαπανών.
--Πρόταση σχετικά με τη διανομή του «επενδυτικού πακέτου» Γιούνκερ που αναλογεί στους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο, «θα δημιουργηθεί με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών και διεθνών εταίρων, βάση δεδομένων για τις περιουσίες(σ.σ. περιουσιολόγιο)που θα βοηθά τις φορολογικές αρχές να αξιολογήσουν την ακρίβεια των προηγούμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος». Να σημειωθεί ότι στο λεγόμενο «περιουσιολόγιο» θα «φακελώνονται» και οι δαπάνες της λαϊκής οικογένειας, όπως για ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, ύδρευση, προκειμένου αυτές να αποτελέσουν τεκμήριο εισοδήματος...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις