Η δίμηνη διορία...και οι επιπτώσεις στις λαϊκές οικογένειες

Το είπε καθαρά ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης πριν από μερικές μέρες. Δίμηνη διορία στους δήμους της χώρας για να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Τη διορία την παρουσίασε ο υπουργός σαν μια πολιτική πράξη κατανόησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι. Τι ακριβώς σημαίνει όμως αυτή η δίμηνη διορία; Τι πρέπει να κάνουν οι δήμοι για να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς; Κι αν δεν τα καταφέρουν;
Η δίμηνη διορία στην ουσία λέει στα Δημοτικά Συμβούλια πάρτε μέτρα για να ισοσκελίσετε έσοδα με έξοδα. Τα έσοδα των δήμων στις συγκεκριμένες συνθήκες των περικοπών μπορούν να αυξηθούν μόνο με πρόσθετη φορολογία στους εργαζόμενους ή με εκποίηση δημοτικής περιουσίας. Τα έξοδα μπορούν να μειωθούν με παράδοση υπηρεσιών σε επιχειρηματίες ή με περικοπές μισθών των εργαζομένων. Αν δε οι δήμοι δεν τα καταφέρουν, τότε, σύμφωνα με το νόμο, μπαίνουν σε πρόγραμμα εξυγίανσης του περίφημου Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, που προβλέπουν ο «Καλλικράτης» και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής...
Τι σημαίνει πρόγραμμα εξυγίανσης; Ας δούμε:
Κατ' αρχάς, οι δήμοι που κινδυνεύουν άμεσα να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα ανέρχονται, σύμφωνα με το υπουργείο, στους 30. Και προβλέπεται: Πλήρης αναστολή προσλήψεων (δηλαδή παύση λειτουργίας υπηρεσιών ή δραματικές περικοπές), επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, περιορισμός των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες. Επιπλέον, προβλέπεται αύξηση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Ακόμα, προϊδεάζοντας για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ο Ν. Βούτσης ανέφερε ότι θα θεσπιστούν νέες ευνοϊκότερες για τους δήμους συμφωνίες με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Δηλαδή, δάνεια που θα κληθούν να αποπληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά, μέσω φόρων.
Ολα αυτά προβλέπονται από νόμους που απορρέουν από τη στρατηγική της ΕΕ, τα μνημόνια, τη δανειακή σύμβαση... Αυτή την πολιτική υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και είναι ξεκάθαρα αντιλαϊκή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις