Οι "τεχνοκράτες" και οι "εκλεγμένοι"

Βγαίνοντας από τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον εαυτό του, αυτή η συνέπεια πρέπει να του αναγνωριστεί: Επανέλαβε το γνωστό «οι εκλεγμένοι με τους εκλεγμένους και οι τεχνοκράτες με τους τεχνοκράτες», επανέλαβε το «δεν γυρνάμε στο τροϊκανό καθεστώς της επέλασης στα υπουργεία και των ανακρίσεων στους υπουργούς» για να αποφανθεί πως «επιβεβαιώθηκε η πεποίθησή μας ότι η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί, για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία με τους εταίρους», συμπληρώνοντας «έχουμε όλοι ενιαία ανάγνωση πάνω στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου». Ολο αυτό το γαϊτανάκι είναι μια κατασκευή. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ουσιαστικά επιβλέπουν, αξιολογούν την υλοποίηση των πολιτικών στόχων και τίποτα παραπάνω. Αυτό, άλλωστε, προβλέπεται όχι μόνο για τις χώρες που είναι σε πρόγραμμα, αλλά για κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ. Η υλοποίηση των κοινών δημοσιονομικών στόχων, των κοινών πολιτικών που αποφασίζονται στα συμβούλια της ΕΕ και της Ευρωζώνης ελέγχεται και αξιολογείται από διάφορους μηχανισμούς και κλιμάκια που δεν λειτουργούν αυτοβούλως αλλά στη βάση αυτών των κοινών αποφάσεων, δηλαδή οι τεχνοκράτες λειτουργούν με βάση τις αποφάσεις που έχουν πάρει οι εκλεγμένοι. Η συμμετοχή σε καπιταλιστικές διακρατικές συμφωνίες και ενώσεις λιγότερο ή περισσότερο προωθημένες συνεπάγεται και κανόνες, που πρέπει να τηρούνται και μηχανισμούς που ελέγχουν την τήρησή τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ας δούμε όμως την κυβερνητική μεθόδευση της παραπλάνησης του λαού: Από τη μέρα που υπογράφηκε η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, η παράταση δηλαδή της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου, η κυβέρνηση προσπαθούσε να αποδείξει πως δεν είναι μνημονιακά - δηλαδή εξωτερικός καταναγκασμός - τα μέτρα που έβαλε μπροστά να εφαρμόσει, αλλά δική της επιλογή, γι' αυτό και ωφέλημα για τον τόπο και βεβαίως το λαό. Μπροστά στον αδυσώπητο έλεγχο των κλιμακίων για τα μέτρα που η ίδια υπέγραψε άρχισε τα περί ευθύνης των τεχνικών κλιμακίων στη μη εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη, ζητώντας «πολιτική διαπραγμάτευση» για να υπάρξει «έντιμος συμβιβασμός» και «αμοιβαία επωφελής λύση» με τους δανειστές. Προβάλλοντας το «διαχωρισμό» σε «τεχνικά κλιμάκια» και «πολιτική διαβούλευση» στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, επιχείρησε και επιχειρεί να αποπροσανατολίσει από την πραγματική αιτία της αντιλαϊκότητας των μέτρων που βρίσκονται στον ταξικό τους χαρακτήρα. Δηλαδή στο ότι πρόκειται για μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Ποια είναι η πραγματικότητα; Με τη συμφωνία, που τώρα πλέον, μετά και την «πολιτική διαβούλευση», δηλώνουν όλοι μαζί ότι θα εφαρμοστεί «παράγραφο την παράγραφο», οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να αφήσουν απείραχτο όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που δημιουργήθηκε τα «μνημονιακά χρόνια», να επεκτείνουν τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις αναλόγως με αυτές του μνημονίου, και τώρα δεν θα φταίνε τα τεχνικά κλιμάκια. Από μόνη της αυτή η δέσμευση συνιστά αντιλαϊκή πράξη απέναντι σ' ένα λαό που προσδοκούσε την κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων. Το περίφημο «τεχνικό κλιμάκιο» μετρά αυτήν ακριβώς την εξέλιξη, δηλαδή την εφαρμογή του μνημονίου και εκτιμά αν συνιστούν ή όχι εφαρμογή της συμφωνίας οι κυβερνητικές πράξεις.
Η συμφωνία περιέχει επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησης «να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα ή έσοδα χρηματοδότησης» τα οποία απαιτούνται για την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους. «Εχουμε όλοι ενιαία ανάγνωση πάνω στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Αυτό ακριβώς θα μετράνε τα τεχνικά κλιμάκια που και με την προχτεσινή συμφωνία προβλέπεται ότι θα κατοικοεδρεύουν στην Αθήνα. Τις περικοπές δηλαδή στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια και όπου αλλού χρειαστεί για να εμφανίσει το κρατικό ταμείο πλεόνασμα.
Για να μη μακρηγορούμε, τα τεχνικά κλιμάκια μετά και την «πολιτική διαβούλευση» είναι εδώ για να μετράνε «παράγραφο παράγραφο» αν προχωρά η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, των δικτύων δηλαδή της ΔΕΗ, αν προχωρά η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, η νέα παραχώρηση στο λιμάνι, τα 14 αεροδρόμια και άλλα πολλά. Θα είναι εδώ για να μετράνε τις νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό όπως και τις νέες διευκολύνσεις στους καπιταλιστές, για να επενδύουν σε «ανταγωνιστικό περιβάλλον». Τα κλιμάκια, δηλαδή, θα μετράνε ό,τι στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε ήδη με φαρδιά πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όπως χτες μετρούσαν ό,τι είχε υπογραφεί από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις