Ενώνονται με την κυβέρνηση για το καλο ... του κεφαλαίου

Οσο και αν προσπαθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εμφανίσει την συμφωνία της με τους «θεσμούς», δηλαδή την ΕΕ, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, ως τέλος της λιτότητας και των μνημονιακών πολιτικών, η στήριξη που της προσφέρουν και η εποικοδομητική κριτική που της ασκούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα είναι τρανταχτή απόδειξη ότι η βάρβαρη, αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί απαρέγκλιτα. Και μόνο το γεγονός ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ χαιρέτισαν τη συμφωνία, αναζητώντας ταυτόχρονα δικαίωση των αντιλαϊκών τους μέτρων, των μέτρων που μάτωσαν το λαό για να θωρακίσουν την κερδοφορία των μονοπωλίων, στις θέσεις της σημερινής συγκυβέρνησης, είναι αρκετό για να βγάλουν οι εργαζόμενοι, συνολικά ο λαός, τα κατάλληλα συμπεράσματα.
Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι στέκονται στο πλευρό της κυβέρνησης και δηλώνουν ότι θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία, αν τελικά τη φέρει στη Βουλή, γιατί περιλαμβάνει μέτρα και αναδιαρθρώσεις αναγκαίες για τη στήριξη της ανάκαμψης του κεφαλαίου.
Η συναίνεσή τους είναι καθαρή προειδοποίηση για την εργατική τάξη και το λαό ότι όλα αυτά για τα οποία γονάτισε την προηγούμενη περίοδο, όλα αυτά για τα οποία καταψήφισε τη συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και που τα αντιπάλεψε, παραμένουν εδώ και με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Με άλλα λόγια, οι μισθωτοί, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν πανάκριβα είτε την καπιταλιστική κρίση είτε την καπιταλιστική ανάπτυξη.
Οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων δεν κρύβουν λόγια. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, σχολιάζοντας τα παζάρια της συγκυβέρνησης με το Γιούρογκρουπ, ανέφερε: «Το email Βαρουφάκη υποβλήθηκε στην τρόικα (στους "θεσμούς"), για να εγκριθεί! Ωστε να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση του Μνημονίου. Και θα αποτελέσει τη "γέφυρα" για να πάμε σε νέο Μνημόνιο. Αυτή είναι η αλήθεια! Ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά προχωρούσε στην έξοδο από το Μνημόνιο και σε πιστοληπτική γραμμή, για να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές και να μην έχει ανάγκη το νέο Μνημόνιο. (...) "Συναντηθήκαμε" τελικά με τον ΣΥΡΙΖΑ στην... έξοδο του Μνημονίου: Εμείς βγαίναμε, ενώ εκείνοι έμπαιναν με φόρα!». Ποιο είναι το «πρόβλημά του»; Οτι η συγκυβέρνηση με τη διγλωσσία της δημιουργεί δυσπιστία προς την ΕΕ και τους δανειστές, με αποτέλεσμα, αντί να ανοίγει δρόμος για ένταξη της Ελλάδας σε ένα πιο χαλαρό μηχανισμό εποπτείας, το επόμενο διάστημα θα αναγκαστεί να μπει σε νέο μνημόνιο, σε νέα αυστηρή επιτήρηση. Ανησυχεί, λοιπόν, η ΝΔ ότι έτσι θα μπουν εμπόδια στην ανάκαμψη του κεφαλαίου.
Ενώ την περασμένη Παρασκευή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης, απηύθυνε το εξής κάλεσμα στη κυβέρνηση: «Μπορεί -είπε- ο ΣΥΡΙΖΑ να φοβάται ότι πολλοί βουλευτές του δε θα ψηφίσουν την απόφαση που μέχρι χθες πανηγύριζε. Ας μην ανησυχεί. Εμείς θα την ψηφίσουμε»! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, επίσης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, σε δηλώσεις του την περασμένη Πέμπτη, σημείωσε ότι: «Μεγάλο κομμάτι του mail Βαρουφάκη είναι copy paste από το "καταραμένο" μνημόνιο», ενώ εκτίμησε ότι επίκειται 3ο μνημόνιο.
Χαρακτηριστική της στήριξης που παρέχει το ΠΑΣΟΚ στη συγκυβέρνηση ήταν η συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Δ. Καρύδη, ο οποίος, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη σε ραδιοσταθμό, επισήμανε ότι «δεν αποδεχθήκαμε να κάνουμε κανένα μέτωπο αντιπολίτευσης απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στην κυβέρνηση» και ξεκαθάρισε ότι: «Με ρωτάτε αν θα ψηφίσουμε την παράταση. Εμείς λέμε ναι, γιατί βάζουμε τη χώρα πάνω απ' όλα».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευαγ. Βενιζέλος, σε δηλώσεις του την περασμένη Παρασκευή, ανέφερε ότι: «Η χώρα έχει βρεθεί σε στρατηγικό κενό. Μόλις ένα μήνα μετά τις εκλογές όλα είναι στον αέρα. Τα έσοδα, οι ταμειακές ανάγκες, οι δημοσιονομικοί στόχοι. Πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει; Πού πηγαίνουμε σε σχέση με το χρέος;», εκφράζοντας ανησυχίες ίδιες με αυτές της ΝΔ.
Ο, δε, πρόεδρος του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, ξεκαθαρίζοντας ότι θα στηρίξει τη συμφωνία, ανέφερε ότι:«Δεν ήμασταν εμείς που λέγαμε προεκλογικά ότι δε χρειαζόμαστε μνημονιακά λεφτά, αυτά που έλεγαν δηλαδή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι σημερινοί υπουργοί. Εμείς πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε τα λεφτά της Ευρώπης και πάνω απ' όλα χρειαζόμαστε γρήγορα μεταρρυθμίσεις» για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις