ΣΕΒ και ΣΥΡΙΖΑ συνεννοούνται...

Η
 προχτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με το ΣΕΒ δεν ήταν η πρώτη και σίγουρα δε θα είναι η τελευταία. Αλλωστε, όπως δήλωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος των βιομηχάνων Θ. Φέσσας, «θεωρώ ότι σε πολλά θέματα μπορούμε να έχουμε κοινά αποδεκτές λύσεις. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε προτάσεις που αφορούν τη διαχείριση του δημόσιου χρέους χωρίς να έχουν επίπτωση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τη σταθερότητα».
Τον περασμένο Ιούνη, όταν ο Αλ. Τσίπρας παραβρέθηκε και μίλησε στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, είχε δεχτεί την εξής παραίνεση από ορισμένους επιχειρηματίες: «Να ζητάτε τη γνώμη μας για διάφορα θέματα στα υπουργεία, στους κλάδους της οικονομίας». Και η απάντηση του Αλ. Τσίπρα ήταν: «Δεν μπορούμε παρά να συνεργαζόμαστε, να βοηθήσουμε τη βιομηχανία, χωρίς επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία». Δε χωράει, λοιπόν, καμιά αμφιβολία ότι ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στους βιομηχάνους υπάρχει καλή χημεία. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να ισχύει το αντίθετο, όταν ο Αλ. Τσίπρας τους υποσχέθηκε τα πάντα, μιλώντας στην τελευταία γενική τους συνέλευση.
Σ
υγκεκριμένα, δεσμεύτηκε ότι, αν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα εξασφαλίσει στους μεγαλοεργοδότες: Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και δημόσιες επενδύσεις που «σύρουν και συμπληρώνουν - δεν εκτοπίζουν - τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό δεν είναι κρατισμός. Είναι ρεαλισμός». Διεκδίκηση «έκτακτων ευρωπαϊκών πόρων για ευρείας κλίμακας δημόσιες επενδύσεις στους τομείς του μέλλοντος». «Αντιγραφειοκρατικό δημόσιο τομέα - εργαλείο του δημοκρατικού προγραμματισμού και του αναπτυξιακού σχεδιασμού».
Υποσχέθηκε επίσης: Σταθερό, διαφανές, δίκαιο πλαίσιο φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, που επιτρέπει το μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό. Μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας. «Η αναγκαία στήριξη της βιομηχανίας είναι υποχρέωση του κράτους και όχι της ΔΕΗ, η οποία δεν μπορεί να πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους», είχε πει, μεταφέροντας το κόστος στις πλάτες του λαού. Ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών «ώστε να ελαφρύνουμε επιχειρήσεις». Στοχευμένες πολιτικές χρηματοδότησης επιχειρήσεων από αναπτυξιακό δημόσιο φορέα ειδικού σκοπού, έτσι ώστε ν' αντιμετωπιστεί η παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Ο
ι βιομήχανοι απέσπασαν τις δεσμεύσεις που ήθελαν από το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι με το δικό του μείγμα διαχείρισης τα συμφέροντά τους θα υπηρετούνται πιο αποτελεσματικά, θα διευρυνθούν τα εργαλεία της ανάπτυξης. Στο ίδιο πνεύμα, η προχτεσινή τους συνάντηση χαρακτηρίστηκε από μερίδα του αστικού Τύπου σαν «προγραμματικό διαγώνισμα» του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΣΕΒ. Μετά από αυτά, καμιά εντύπωση δεν προκαλεί το γεγονός ότι από την πλευρά του ΣΕΒ δεν υπήρξε κανένα σχόλιο επί της ουσίας των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, θα πάρει μέτρα τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης, θ' αποκαταστήσει το εργατικό δίκαιο και άλλα παρόμοια.
Ξέρουν καλά εκεί στο ΣΕΒ ότι όσα «ανώγια και κατώγια» κι αν χτίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις εξαγγελίες του, η γενική τάση που καταγράφεται σε όλη την καπιταλιστική ΕΕ δεν πρόκειται ν' ανατραπεί στην Ελλάδα όσο η χώρα ακολουθεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και είναι ενταγμένη στην ΕΕ, πορεία που άλλωστε εγγυάται και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η τάση αυτή είναι για διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης σε βάρος της σταθερής και μόνιμης εργασίας, για μείωση των μισθών και των συντάξεων, για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και πάει λέγοντας.
Μ
αντζούνια» από τα πάνω για την ανακοπή, πολύ περισσότερο για την αντιστροφή αυτής της τάσης στο πλαίσιο της διαχείρισης εντός της ΕΕ δεν υπάρχουν, ανεξάρτητα από το μείγμα που προπαγανδίζει ο καθένας. Η διέξοδος βρίσκεται μόνο στην πάλη στα καθημερινά μέτωπα, για την παρεμπόδιση των βάρβαρων μέτρων με στόχους που συγκρούονται με τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτών με τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ συζητάει και βρίσκει «κοινούς τόπους»...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις