Τα οξυμενα λαϊκα προβληματα στη δυτικη Αθηνα και η προπαγανδα του ΣΥΡΙΖΑ

Η δυτική Αθήνα είναι μια περιοχή όπου ζουν και εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι και άλλα λαϊκά στρώματα. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή, προκαλώντας συχνά και την κοινή λογική, προσπαθούν να κάνουν το μαύρο άσπρο, σε μια συγκροτημένη προσπάθεια ενσωμάτωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, με βασικό συστατικό την επίθεση στο ΚΚΕ. Η ίδια όμως η πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες λαϊκοί άνθρωποι του μεροκάματου στις γειτονιές της δυτικής Αθήνας τούς διαψεύδει. Θα σταθούμε σε ορισμένες μόνο πλευρές:
Αιτία των προβλημάτων η πολιτική που διαχρονικά εφαρμόζουν οι αστικές κυβερνήσεις
-- Ανεργία: Τσακίζει κόκαλα στην περιοχή, με τα ποσοστά της να είναι πάνω από το μέσο όρο της χώρας. Πρόσφατα η δημοτική αρχή Αιγάλεω, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, διοργάνωσε εκδήλωση στο πλαίσιο δράσης με θέμα «Εγγύηση για τη νεολαία: Τρία βήματα για την εξεύρεση εργασίας». Σε δελτίο Τύπου για την εκδήλωση αυτή, σημειώνεται: «Η εκδήλωση αποτελεί ορόσημο στη δύσκολη εργασιακή συγκυρία της χώρας και έχει στόχο να φέρει σε επαφή το νεανικό πληθυσμό με την αγορά εργασίας, προκειμένου οι μεν νέοι να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στην προσπάθεια αναζήτησης και εξεύρεσης εργασίας, ενώ οι δε φορείς/εργοδότες να μεταφέρουν τις απόψεις τους στα άτομα αυτά, σχετικά με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας και ενδεχομένως να προβούν στην προσφορά θέσεων απασχόλησης». Επιπλέον, σε ενημερωτικό σημείωμα του αρμόδιου αντιδήμαρχου με τίτλο «Δήμος Αιγάλεω: Δράσεις για την απασχόληση», γίνεται αναφορά στο γραφείο απασχόλησης του δήμου, το οποίο μεταξύ άλλων παρέχει συμβουλευτική «για την ανάπτυξη κοινωνικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων με στόχο να αντιμετωπιστούν αναποτελεσματικές στάσεις και δυσχερείς παγιωμένες αντιλήψεις αναφορικά με την εργασία», και πιο συγκεκριμένα «την ενίσχυση και καλλιέργεια εργασιακού ήθους». Εδώ βρίσκεται η ουσία. Γιατί η αιτία για την ανεργία χιλιάδων νέων που ψάχνουν για δουλειά, μοιράζουν βιογραφικά, μπαινοβγαίνουν στα προγράμματα, δεν είναι ότι δεν έχουν επαφή με την αγορά εργασίας. Οι χιλιάδες πτυχιούχοι που έχουν φύγει στο εξωτερικό δεν έχουν... έλλειψη ικανοτήτων. Η ανεργία είναι σύμφυτο χαρακτηριστικό του καπιταλισμού, που εκφράζεται με μεγαλύτερη ένταση στη φάση της κρίσης. Αξιοποιείται για να δέχονται οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με όλο και λιγότερα δικαιώματα, για να είναι οι άνεργοι έτοιμοι να δουλέψουν με χειρότερους όρους. Εξ ου και η αγωνία να αντιμετωπιστούν «παγιωμένες αντιλήψεις», δηλαδή η διεκδίκηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Εξ ου και το «εργασιακό ήθος», δηλαδή ο συμβιβασμός με τα πετσοκομμένα δικαιώματα και τα προγράμματα που επιδοτούν τους εργοδότες και τους προσφέρουν τζάμπα εργατικό δυναμικό. Κουβέντα για μέτρα στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους, ενώ σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να δουλεύουμε λιγότερο και να απολαμβάνουμε περισσότερα. Η δυνατότητα αυτή προσκρούει στην καπιταλιστική ιδιοκτησία.
-- Σοβαρές ελλείψεις στην Υγεία: Καθημερινά χιλιάδες ασθενείς ταλαιπωρούνται με τις ώρες προκειμένου να μπορέσουν να εξεταστούν από γιατρό, να κάνουν μια εξέταση, να γράψουν τα φάρμακά τους. Η λειτουργία του «Αττικού» με τραγικές ελλείψεις προσωπικού (ο μέσος όρος είναι 2 νοσηλευτές για 35 ασθενείς) και χωρίς μαγνητικό τομογράφο, οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, το γεγονός ότι το πρώην Λοιμωδών παραμένει ουσιαστικά κλειστό ως σύγχρονο νοσοκομείο και η όποια λειτουργία του εξασφαλίζεται λόγω της αποψίλωσης άλλων δομών, το κλείσιμο του Ιδρύματος Χρονίων Παθήσεων στον Σκαραμαγκά με απαράδεκτες μεθοδεύσεις, η υποβάθμιση της Πολυκλινικής στο Ολυμπιακό Χωριό, του κέντρου Βρεφών στους Αγίους Αναργύρους και του Κέντρου Υγείας στο Περιστέρι, συνθέτουν μια ζοφερή πραγματικότητα για την Υγεία του λαού της δυτικής Αθήνας.
Η αιτία των προβλημάτων δεν είναι οι μνημονιακές πολιτικές στην Υγεία, όπως έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν ψηφίσουν το δικό τους μνημόνιο, αλλά η πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις διαχρονικά και συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Είναι η πολιτική που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανεξαρτήτως μνημονίων, στο επίκεντρο της οποίας δεν είναι η υπεράσπιση της Υγείας του λαού αλλά η συρρίκνωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με επιχειρηματικά κριτήρια και η εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των ιδιωτικών ομίλων.
Μιλούν για "δίκαιη" ανάπτυξη για να καθαγιάσουν τον καπιταλισμό
-- Απουσία αντιπλημμυρικής θωράκισης: Σε κάθε δυνατή βροχή ο λαϊκός κόσμος στη δυτική Αθήνα τρέμει για τη ζωή και το βιος του. Στις έντονες νεροποντές έχουμε πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, καταστροφές σε αυτοκίνητα και οικοσκευές. Τον Οκτώβρη του 2015 είχαμε δύο θανάτους σε Καματερό και Μενίδι. Πέρα από σημειακές παρεμβάσεις ανακούφισης, όπως η κατασκευή του αγωγού της Καβάλας και τα έργα στο Ιλιον, η Δυτική Αθήνα παραμένει κυριολεκτικά ανοχύρωτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός αποσπασματικού έργου που με τον τρόπο που σχεδιάζεται και υλοποιείται μέχρι να ολοκληρωθεί, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει, είναι η διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς. Αυτό που λείπει είναι ένα ενιαίο σχέδιο για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της δυτικής Αθήνας, που θα περιλαμβάνει τις λεκάνες απορροής του Ορους Αιγάλεω, του Ποικίλου Ορους καθώς και των νότιων παρυφών της Πάρνηθας, που τροφοδοτούν τα ρέματα της Εσχατιάς και της Καναπίτσας. Κρίσιμα ζητήματα είναι η κατασκευή έργων ανάσχεσης των υδάτων στους ορεινούς όγκους και η συνολική διευθέτηση του Κηφισού, ώστε να μπορεί να παροχετεύει με ασφάλεια πλημμυρικές βροχοπτώσεις. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που έχει ως κριτήριο τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών και όχι την ελκυστικότητα των έργων για τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους.
-- Χωματερή στη Φυλή που όλο... κλείνει και όλο επεκτείνεται: Η λειτουργία της χωματερής στη Φυλή υποβαθμίζει εδώ και δεκαετίες τη ζωή του λαού της δυτικής Αθήνας και του Θριασίου. Οι διοικήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια Αττικής αντί να δρομολογήσουν το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, προχώρησαν στην παραπέρα επέκτασή του. Μάλιστα, σε νεότερη απόφαση του ΕΔΣΝΑ, το Λατομείο Μουσαμά, σε απόσταση αναπνοής από το Θέατρο Πέτρας και κατοικίες στην Πετρούπολη, προκύπτει ως η επικρατέστερη καταρχάς θέση για ΧΥΤ (χώρο ταφής υπολειμμάτων). Ταυτόχρονα, είναι σε εξέλιξη ένας «καβγάς» ανάμεσα σε στελέχη της Τοπικής Διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος καμία σχέση δεν έχει με τις λαϊκές ανάγκες και αγωνίες, αλλά με το ποιος επιχειρηματικός όμιλος θα πάρει το πάνω χέρι στο μοίρασμα της «πίτας» στη διαχείριση των απορριμμάτων, ένα πεδίο όπου διαγκωνίζονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τι έχουν να πουν για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα οι οργανώσεις και οι δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν κάνει «σημαία» το κλείσιμο του ΧΥΤΑ στη Φυλή, πέρα από το να στηρίζουν από κοινού με τη ΛΑΕ την κα Δούρου το πρωί και να «καταδικάζουν» τις αποφάσεις της το βράδυ;
-- Η κατάσταση στο Πάρκο Τρίτση: Ο σημαντικός αυτός πνεύμονας για τη δυτική Αθήνα και το Λεκανοπέδιο συνολικά, με έκταση 1.200 στρέμματα, που αποτελεί μια όαση ανάπαυλας για τις λαϊκές οικογένειες, βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Να σημειώσουμε μόνο ότι πέρασε ένα ακόμα καλοκαίρι με τις υποδομές πυρασφάλειας του πάρκου να παραμένουν κατεστραμμένες. Η «επιχορήγηση» του Πάρκου με 58.000 ευρώ μηνιαίως υπολείπεται των πραγματικών αναγκών, για να είναι το Πάρκο ασφαλές και δωρεάν για τους κατοίκους της περιοχής. Επιπλέον, το ποσό αυτό προέρχεται από τους ήδη πετσοκομμένους ΚΑΠ των δήμων της Αττικής. Με άλλα λόγια, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή διαφημίζουν την «επιχορήγηση» του Πάρκου με χρήματα που αφαιρεί η κυβέρνηση από τους δήμους. Την ίδια στιγμή, στο Πάρκο εργάζονται μόλις 3 υπάλληλοι, των οποίων τα δεδουλευμένα και οι ασφαλιστικές εισφορές από το Μάη του 2016 έως τη συγκρότηση του νέου φορέα διοίκησης δεν έχουν καταβληθεί. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η θεσμοθέτηση (ν. 4414/2016) της συμμετοχής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο φορέα διοίκησης του Πάρκου, κάποιες εκ των οποίων «αλωνίζουν» στο Πάρκο, στο όνομα της «κοινωνικής οικονομίας». Πυρήνας των προβλημάτων στο Πάρκο Τρίτση είναι το γεγονός ότι η γη και το περιβάλλον στον καπιταλισμό αντιμετωπίζονται ως πεδία κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.
Θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί σε μια σειρά ζητήματα, όπως η καθημερινή ταλαιπωρία στη μετακίνηση των εργαζομένων με τα ΜΜΜ κ.ά., άλλωστε η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης επηρεάζει αρνητικά όλες τις πλευρές της ζωής των εργαζομένων.
Αυτό που έχει αξία είναι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να αξιοποιήσουν την εμπειρία από την αντιλαϊκή πολιτική που βιώνουν και να βγάλουν ουσιαστικά και ολοκληρωμένα συμπεράσματα.
Μιλώντας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για «δίκαιη» ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα, καθαγιάζουν τον καπιταλισμό που είναι η κοινή συνισταμένη για όλα τα λαϊκά προβλήματα. Η «κανονικότητα» που επικαλούνται είναι κανονικότητα για την κερδοφορία του κεφαλαίου και πετσοκομμένα δικαιώματα για το λαό και τη νεολαία. Η «δικαιοσύνη» της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται θα μοιράσει ψίχουλα στους πολλούς και κέρδη στους λίγους. Οι «εθνικοί στόχοι», στους οποίους συμπίπτουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, σημαίνουν κέρδη για το κεφάλαιο και θυσίες για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Οργάνωση της πάλης με στόχο τη ρίζα του κακού, για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας
Γι' αυτό ο λαός της περιοχής, που δίκαια αγανακτεί, δεν πρέπει να απογοητεύεται ή να πυροβολεί με άσφαιρα πυρά. Δεν πρέπει να δώσει έδαφος στο χιλιοπαιγμένο και δανεισμένο από το ΠΑΣΟΚ παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ, «άλλο η κυβέρνηση, και άλλο το κόμμα, η νεολαία, οι δημοτικές παρατάξεις κ.λπ.», που χρησιμοποιείται συστηματικά για να εκτονωθούν οι λαϊκές αντιδράσεις από την αντιλαϊκή πολιτική, όπως έγινε με την πρόσφατη επίσκεψη του Τσίπρα στις ΗΠΑ και το «ξέπλυμα» του ιμπεριαλισμού. Το γεγονός ότι κάποιες φορές οι τοπικές οργανώσεις και οι δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάζονται να ασκήσουν μια επιδερμική κριτική στην κυβέρνηση για να θολώσουν τα νερά, δεν τους «ξεπλένει» από το ρόλο του υπερασπιστή της αντιλαϊκής πολιτικής που έχουν αναλάβει. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή είναι στοιχισμένα στην εξυπηρέτηση και προώθηση της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Ο λαός της περιοχής πρέπει να οργανώσει την αντίστασή του. Να μη συμβιβαστεί με τη ζωή που του επιφυλάσσουν η αστική τάξη και τα κόμματά της. Να παλέψει για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, να διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης, στοχεύοντας στη ρίζα του κακού, το καπιταλιστικό κέρδος. Να έρθει σε επαφή με τα ταξικά σωματεία στους χώρους δουλειάς, με τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές.
Κάθε εργάτης, κάθε λαϊκός άνθρωπος, να συμπορευτεί τώρα με το ΚΚΕ, ακόμα και εάν έχει τις επιφυλάξεις ή και τις επιμέρους διαφωνίες του, για δυνατό εργατικό κίνημα και Κοινωνική Συμμαχία, που θα παλεύει για τα δικαιώματα και τις συνθήκες ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και θα ανοίγει τη συζήτηση και την πάλη για την κατάκτηση της εξουσίας από τους παραγωγούς του πλούτου, για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό.
Σε αυτό το δρόμο καλούμε το λαό της δυτικής Αθήνας να βαδίσει. Είναι ο μοναδικός ελπιδοφόρος για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Θοδωρής ΣΚΟΛΑΡΙΚΟΣ
Μέλος του Γραφείου της Περιφερειακής Επιτροπής Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις