Τι ειναι και τι επιδιωκει το ΚΕΑ

Το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ) αποτελεί συνέχεια του «Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» που ψήφισε και έθεσε σε πιλοτική λειτουργία το 2014 η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Δικαιούχοι για τα ψίχουλα της εισοδηματικής ενίσχυσης του ΚΕΑ (το οποίο αποτελεί ομπρέλα για μια σειρά ακόμα ψευτοπαροχών) είναι μόνο όσοι ζουν σε εξαιρετικά ακραία κατάσταση φτώχειας.
Συγκεκριμένα, για έναν ενήλικα που δεν έχει κανένα εισόδημα, προβλέπεται μέγιστη μηνιαία χρηματική ενίσχυση 200 ευρώ, ενώ για μια 4μελή οικογένεια (με δύο ανήλικα μέλη) με μηδενικό εισόδημα, το μηνιαίο ποσό φθάνει το πολύ τα 400 ευρώ. Το ποσό αυτό μειώνεται αν υπάρχει κάποια άλλη πηγή εισοδήματος, ενώ δεν δίνεται καθόλου σε ενήλικες που έχουν εισόδημα 200 ευρώ το μήνα (2.400 ευρώ το χρόνο) και 4μελείς οικογένειες με εισόδημα 400 ευρώ το μήνα (4.800 ευρώ το χρόνο)!
Με αυτά τα εισοδήματα προφανώς μια οικογένεια... ξεφεύγει από τη «βαρβαρότητα» και δεν έχει ανάγκη από... «δίχτυ προστασίας», σύμφωνα με το «κοινωνικό μανιφέστο» της κυβέρνησης! Ετσι, αν κάποιος έχει εισόδημα 1.000 ευρώ το χρόνο, το ΚΕΑ δεν ξεπερνά τα 1.400 ευρώ το χρόνο. Αντίστοιχα, σε μια τετραμελή οικογένεια με 2.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, θα της δοθούν 2.400 ευρώ το χρόνο, για να φτάσει το πλαφόν που έχει ορίσει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το μήνα Οκτώβρη, το συνολικό κονδύλι του ΚΕΑ ήταν μόλις 64,4 εκατομμύρια ευρώ και το έλαβαν 630.869 άτομα. Αρα, το μέσο ποσό του ΚΕΑ ανήλθε σε 102,12 ευρώ το μήνα για κάθε άτομο, δηλαδή 3,4 ευρώ τη μέρα!
Σύμφωνα με την ανάρτηση του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση φιλοδοξεί το 2018 οι δικαιούχοι να αυξηθούν σε 750.000 άτομα και το συνολικό κονδύλι για το επόμενο έτος να είναι 760 εκατομμύρια ευρώ. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση θέτει ως στόχο, τον επόμενο χρόνο, καθένας από τους 750.000 που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας να λαμβάνει κατά μέσο όρο μόλις 84,4 ευρώ το μήνα! Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι το ΚΕΑ δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα εργαλείο που στοχεύει στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας.
Σε κάθε περίπτωση, έρχεται να πατήσει πάνω στα συντρίμμια των κάθε είδους προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει για τα φτωχότερα τμήματα του λαϊκού πληθυσμού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις