ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ: ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ

Τα οικονομικά συμφέροντα πίσω από τις κινήσεις πολιτικών και οικονομικών παραγόντων για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, αλλά και εκείνων της κυβέρνησης Ραχόι να την αποτρέψει είναι πολλά και μεγάλα. 
Όμως αυτό που παραμένει κυρίαρχο είναι ότι τα απόνερα της συγκεκριμένης κρίσης, φορτώνονται και θα φορτωθούν στις πλάτες της εργατικής τάξης της Καταλονίας.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καταγεγραμμένη ανεργία στην Καταλονία, αυξήθηκε απότομα τον Οκτώβριο. Τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρουν ότι περισσότεροι άνθρωποι δήλωσαν άνεργοι στην περιφέρεια αυτή απ’ ό,τι οπουδήποτε αλλού στην Ισπανία, καθώς εταιρείες εγκαταλείπουν την Καταλονία εν μέσω της κρίσης που είναι η χειρότερη εδώ και δεκαετίες στην Ισπανία.
Σχεδόν 2.000 εταιρείες, που είχαν ως βάση την Καταλονία, μετέφεραν την έδρα τους εκτός της περιφέρειας τον Οκτώβριο, μετά το απαγορευμένο από τη Μαδρίτη δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που οδήγησε στην παύση των περιφερειακών αρχών από την κεντρική κυβέρνηση και την ανάληψη του ελέγχου της περιφέρειας από τη Μαδρίτη.
Ο αριθμός των ανθρώπων στην Ισπανία που καταγράφονται ως άνεργοι αυξήθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα κατά 1,67% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ή κατά 56.844 άτομα, με αποτέλεσμα οι άνεργοι να ανέρχονται συνολικά σε 3,47 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας.
Από το σύνολο αυτό, στην Καταλονία η ανεργία αυξήθηκε κατά 3,67% ή κατά 14.698 άτομα, σημειώθηκε δηλαδή η μεγαλύτερη αύξηση ανεργίας απ’ όλες τις περιφέρειες. Σε σύγκριση, η ανεργία στην περιφέρεια της Μαδρίτης αυξήθηκε μόλις 0,08%.
Η Τράπεζα της Ισπανίας προειδοποίησε χθες ότι η αβεβαιότητα λόγω της επιδίωξης της ανεξαρτησίας, εφόσον συνεχιστεί, μπορεί να οδηγήσει μέσα στους επόμενους λίγους μήνες σε βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη και χαμηλότερη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Συμπέρασμα: Οι λαοί δεν πρέπει ποτέ να λησμονούν ότι από τη μια πλευρά υπάρχει το «έθνος» των αστών κι από την άλλη το «έθνος» των εργατών. Καμία κοινότητα συμφερόντων δεν υπάρχει, και δε θα υπάρξει ποτέ, ανάμεσα σε αυτά τα δύο «έθνη». Καμία «εθνική συναίνεση», όπως την ευαγγελίζεται – πάντα – το «έθνος» των καταπιεστών δεν ωφέλησε ποτέ και πουθενά το «έθνος» των καταπιεσμένων…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις