ΕΣΣΔ: ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΜΑΖΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Με αφορμή τα 100χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης, ο "Ριζοσπάστης" συνεχίζει το αφιέρωμα στις κατακτήσεις του σοσιαλισμού στον τομέα της άθλησης και της Φυσικής Αγωγής
Στο προηγούμενο δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» για τον Αθλητισμό στην ΕΣΣΔ, έγινε ιδιαίτερη αναφορά και παρουσιάστηκε η δομή του συστήματος που αφορούσε στην άθληση και τη Φυσική Αγωγή του λαού της χώρας. Μέσω αυτής αναδείχθηκε η σημασία του κεντρικού σχεδιασμού και στην άθληση, ώστε αυτή να υπηρετεί την ολόπλευρη αρμονική ανάπτυξη των σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων του ανθρώπου. Εργαζόμενοι, υπάλληλοι, νεολαία, μαθητές, σπουδαστές, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας είχαν πλήρη πρόσβαση και κυρίως ενεργό ρόλο στην άθληση.
Στο σημερινό δημοσίευμα, θα αναφερθούμε ειδικά στο ρόλο της νεολαίας στον τομέα της άθλησης και της Φυσικής Αγωγής. Ενας ρόλος που δεν εξαντλούνταν στη μαζική συμμετοχή, αλλά υπήρξε ενεργός και βασικός πυλώνας στη λειτουργία του συστήματος που στο επίκεντρο είχε τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, όχι το κέρδος και την εκμετάλλευση της ανάγκης για άθληση.
Κινητήριος μοχλός η νεολαία
Σημαντική ήταν η συμβολή της Κομσομόλ
στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων
της Μόσχας, το 1980
Η Πανενωσιακή Λενινιστική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας συσπείρωνε στις τάξεις της περίπου 42 εκατ. νέους και νέες. Στο πλαίσιο των γενικότερων δράσεων που ανέπτυσσε, ειδική βαρύτητα είχε αυτή που αφορούσε τη σωματική αγωγή, τον αθλητισμό και τη γυμναστική, υλοποιώντας την πολιτική του σοβιετικού κράτους και σ' αυτόν τον τομέα.
Το ζήτημα του Αθλητισμού και της Φυσικής Αγωγής συζητήθηκε αρκετές φορές στα συνέδρια της Κομσομόλ και υπήρχε διαρκής φροντίδα για την εξέλιξη και την αναδιοργάνωση των προγραμμάτων άθλησης σε διάφορους τομείς (σχολεία, χώροι δουλειάς, στρατός κ.τ.λ.). Μέσα από αυτά τα προγράμματα, κατάφερε να οργανώσει τη σωματική αγωγή της νεολαίας και να την προσελκύσει στις προλεταριακές αθλητικές οργανώσεις και στις στρατιωτικο-αθλητικές λέσχες.
Μάλιστα, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της, η Οργάνωση της Κομμουνιστικής Νεολαίας πάλεψε ενεργά ενάντια στις αστικές αθλητικές ενώσεις που υπήρχαν στα χρόνια του εμφύλιου πολέμου. Υπήρξε επίσης πρωταγωνιστής στη δημιουργία του Πανενωσιακού αθλητικού προγράμματος «Ετοιμος για Εργασία και Αμυνα» (ΕΕΑ), το οποίο περιλάμβανε αθλητικά προγράμματα και αφορούσε την πολύπλευρη εκγύμναση της νεολαίας.
Πολυποίκιλη δράση
Η ενασχόληση με τον Αθλητισμό στην ΕΣΣΔ
 είχε μαζικά χαρακτηριστικά και ξεκινούσε
από μικρή ηλικία
Στα μεταπολεμικά χρόνια, η Κομσομόλ, ακολουθώντας τις οδηγίες του Κόμματος, έκανε αξιόλογη δουλειά για την ανάπτυξη της σωματικής αγωγής της νεολαίας, την τελειοποίηση της Φυσικής Αγωγής και την ανάπτυξη της αθλητικής τεχνικής. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν νέες μορφές δράσης στον τομέα της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού.
Επίσης, η Κομσομόλ έγινε δραστήριος οργανωτής της μαζικής Φυσικής Αγωγής μέσα στη νεολαία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές της δεκαετίας του '80, το κίνημα «Ολο το συνεργείο στο γήπεδο» συγκέντρωνε 400.000 νεολαιίστικες κολεκτίβες. Στη 2η Πανενωσιακή Σπαρτακιάδα της νεολαίας των πρωτοπόρων οικοδομικών επιχειρήσεων, πήραν μέρος περίπου μισό εκατομμύριο νέες και νέοι. Το 1981, στους αθλητικούς αγώνες για το έπαθλο της εφημερίδας «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» συμμετείχαν 50.000 νέοι.
Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή της Κομσομόλ στη μέριμνα για τη σωματική αγωγή των παιδιών και των εφήβων - νεανίδων. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η μαζική συμμετοχή σε αγώνες που διοργανώνονταν με πρωτοβουλία της Κομσομόλ, όπως αυτούς για τα έπαθλα «Κοζάνι Μίατς», «Μπελάγια Λάντια», «Πλετένι Μίατς» κ.ά., όπου έπαιρναν μέρος περίπου 17 εκατ. μαθητές, ενώ στους αγώνες «Στάρτι Νάντεζεντ» που απευθύνονταν σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες, οι συμμετοχές ανέρχονταν στα 20 εκατ. άτομα.
Σημαντικός ήταν ο ρόλος της Πανενωσιακής Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας και στο πλαίσιο του Στρατού, όπου μαζί με τα επιτελεία των τριών Σωμάτων (Στρατός, Αεροπορία, Ναυτικό), δημιουργήθηκαν οι αντίστοιχοι Εθελοντικοί Σύλλογοι Βοηθείας. Συνολικά, πάνω από το 1/3 των στρατεύσιμων υπολογίζεται ότι γυμνάζονταν στους συγκεκριμένους συλλόγους, ενώ με τα στρατιωτικοτεχνικά αθλήματα ασχολούνταν περίπου 100.000 άτομα.
Συμβολή στην οργάνωση διεθνών διοργανώσεων
Αφίσα με το μήνυμα της
"Ενιαίας σχέσης αθλητισμού 
και νεολαίας",
στην ΕΣΣΔ
Πέρα από την αξιόλογη ανταπόκριση της Κομσομόλ στο καθήκον της οργάνωσης της άθλησης και της εκγύμνασης στην ΕΣΣΔ, σημαντικός ήταν ο ρόλος της νεολαίας και στη διοργάνωση διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων, ξεκινώντας από τις Σπαρτακιάδες και φτάνοντας μέχρι τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας το 1980.
Ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι δράσεις της Κομσομόλ πριν, κατά τη διάρκεια και παράλληλα με το σημαντικό αυτό γεγονός, συνέβαλαν καθοριστικά ώστε η συγκεκριμένη διοργάνωση να μνημονεύεται μέχρι σήμερα για το πνεύμα που τη χαρακτήριζε και την κάνει ξεχωριστή απ' όσες έχουν γίνει έως σήμερα στον καπιταλιστικό κόσμο.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Μόσχας το 1980 έτυχαν ιδιαίτερης φροντίδας από τους νεολαίους. Οργανώσεις της Κομσομόλ συμμετείχαν ενεργά στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή της 22ης Ολυμπιάδας, ενώ, παράλληλα, ενίσχυαν και το μαζικό αθλητισμό. Είναι χαρακτηριστικό το σύνθημα των παράλληλων εκδηλώσεων με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργάνωνε η Κομσομόλ: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι μόνο για τους πρωταθλητές».
Επίσης, σημαντική ήταν η συμβολή της και σε άλλες διεθνείς διοργανώσεις, που διεξάγονταν στην ΕΣΣΔ, όπως οι Σπαρτακιάδες, που πέραν της μαζικής συμμετοχής, συνδύαζαν το καθαρά αθλητικό μέρος με την Τέχνη και τον Πολιτισμό, ακόμα και με το μηχανοκίνητο αθλητισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι με πρωτοβουλία της Κομσομόλ διοργανώνονταν και ειδικές Σπαρτακιάδες, όπως της στρατεύσιμης και της «προστρατεύσιμης» ηλικίας, αλλά και τοπικοί πανενωσιακοί αγώνες των μαθητών των σχολείων και των επαγγελματικών - τεχνικών σχολών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις