ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΚΟΡΟΝΕΣ ΝΔ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση στη Βουλή για το ζήτημα της εγκληματικότητας και της ανομίας μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο τελευταίος πρόβαλε το γνωστό αντιδραστικό δόγμα «νόμος και τάξη» σαν λύση στα προβλήματα εγκληματικότητας, ιδιαίτερα στις λαϊκές γειτονιές και στο κέντρο της Αθήνας.
Στο πλαίσιο μιας αντιδραστικής ρητορικής, ο Κυρ. Μητσοτάκης στράφηκε ενάντια στο πανεπιστημιακό άσυλο και γενικότερα στο λαϊκό κίνημα, διακηρύσσοντας ως βασική προγραμματική θέση της ΝΔ την αναβάθμιση των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων της Αστυνομίας και την ένταση της καταστολής. Παράλληλα, στράφηκε και κατά της ανθρώπινης μεταχείρισης των κρατουμένων.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός λειτούργησε ως εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, καμαρώνοντας με τα διάφορα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε για τα αντιδραστικά και κατασταλτικά μέτρα που παίρνει. Το δόγμα και της κυβέρνησης είναι «νόμος και τάξη», διότι πριν λίγες μέρες, στα Γιάννενα, η Αστυνομία έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο στους συγκεντρωμένους που διαμαρτύρονταν για τους απολυμένους του «Καρυπίδη».
***
Και οι δύο, με τις ομιλίες τους, συναγωνίζονται μεταξύ τους, με όλους τους τρόπους, για τα αντιδραστικά μέτρα που παίρνουν για τη διαιώνιση του συστήματος. Δεν είπαν τίποτε για τη διαρκή επίθεση των καπιταλιστών, με την αντιλαϊκή νομοθεσία, κατά των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την απλήρωτη εργασία, για τη μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, που έχουν συνέπεια τα εγκλήματα που βαφτίζουν «εργατικά ατυχήματα».
Δεν είπαν τίποτε για τη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση, τη μετανάστευση και την προσφυγιά, που δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος. Για όλα τα εγκλήματα, που καταδεικνύουν τη σαπίλα του καπιταλισμού, οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν και ο κ. Μητσοτάκης «ποιούν την νήσσαν».
Φάνηκε και από την όλη συζήτηση ότι εντάσσουν κάθε μορφή αμφισβήτησης του συστήματος στον λεγόμενο προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο από τις κυβερνήσεις, την αστική τάξη, με στόχο να εξυπηρετείται ο διαρκής έλεγχος των δράσεων των εργαζομένων. Προτεραιότητα είναι το χτύπημα των κοινωνικών αντιστάσεων, που αμφισβητούν τις πολιτικές της κρίσης και ιδιαίτερα των εργατικών αγώνων και των μεγάλων απεργιακών διαδηλώσεων.
Επίσης, μέσα από τον εξωραϊσμό της αστυνομικής δράσης, επιχείρησαν με τον τρόπο τους και οι δύο πλευρές να περάσουν στο λαό την ανοχή στους κατασταλτικούς μηχανισμούς, με αναφορές στην πεζή αστυνόμευση - περιπολία και τον αστυνομικό της γειτονιάς.
***
Στόχος είναι να περάσουν ευκολότερα και τα νέα κατασταλτικά μέτρα, που έρχονται σε συνέχεια των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων και πολιτικών που εξυπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα της εργοδοσίας, του κεφαλαίου.
Οφείλει, λοιπόν, το λαϊκό κίνημα να γνωρίζει ότι όλο αυτό το δήθεν ενδιαφέρον για την ανομία, της ΝΔ και της κυβέρνησης, αποσκοπεί να ενισχυθούν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί σε βάρος του λαού και του εργατικού κινήματος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις