ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ″ΚΑΛΟ″ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Ενα ακόμα αναγκαίο συμπλήρωμα της αντιλαϊκής επίθεσης, για την εξασφάλιση της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου, παρουσίασε χτες από το Γκάζι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης για την «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία» (ΚΑΛΟ), την παρουσίασε σαν κάτι έξω από τη βάρβαρη καπιταλιστική πραγματικότητα και την υπέδειξε σαν «διέξοδο» στα εκατομμύρια των ανέργων και κακοπληρωμένων εργαζομένων, τις στρατιές των οποίων διατηρεί και αναπαράγει με την πολιτική της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Καλλιεργώντας αυταπάτες για το ρόλο και τις δυνατότητες της «ΚΑΛΟ», τη χαρακτήρισε ως το θετικό παράδειγμα που δήθεν δείχνει ότι τα πράγματα βελτιώνονται, ενώ υποσχέθηκε βέβαιη επιτυχία σε όσους εμπλακούν (!).
Ο πρωθυπουργός πλάσαρε το παραμύθι ότι η χώρα αφήνει πίσω της τη σκληρή περίοδο, περνώντας σε περίοδο ανασυγκρότησης δυνάμεων όσον αφορά την παραγωγή, μια «ανασυγκρότηση» που όπως αποδεικνύεται καθημερινά, δεν χωράει τα συγκροτημένα εργατικά δικαιώματα. Στη βάση αυτή υποστήριξε ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η μη επιστροφή στο «μοντέλο παραγωγής που μας οδήγησε στην κρίση». Ενώ δεσμεύτηκε για ενισχύσεις στους τομείς που αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, ουσιαστικά στους τομείς όπου δραστηριοποιείται το μεγάλο κεφάλαιο, ταυτόχρονα σκιαγράφησε το πεδίο της «ΚΑΛΟ» ως έναν τομέα της οικονομίας όπου το κέρδος «συνυπάρχει» με το «γενικό καλό». Με αναφορές στη «δημοκρατία στην παραγωγή», στις «συμμετοχικές διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων», στον «υγιή ανταγωνισμό» κ.λπ., επιχείρησε να αποπροσανατολίσει από τη βασική στόχευση της κυβέρνησης για την ενίσχυση της «ΚΑΛΟ», δηλαδή την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και την ανακύκλωση της ανεργίας. Μάλιστα, μέμφθηκε τον ΣΕΒ για τις προτάσεις του στα Εργασιακά, παρότι η κυβέρνηση πορεύεται με ευαγγέλιο τις συστάσεις των βιομηχάνων και όχι μόνο, διατηρώντας και επεκτείνοντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που προηγούμενες κυβερνήσεις έθεσαν στη διάθεσή τους.
Επιβεβαιώνοντας ότι η προώθηση της «ΚΑΛΟ» αποτελεί τμήμα της στρατηγικής της κυβέρνησης για την εξασφάλιση θετικών ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης, επανέλαβε τη δέσμευση για χρηματοδότηση με ζεστό κρατικό χρήμα τέτοιων εγχειρημάτων, ώστε με ένα σμπάρο να πετύχει πολλά τρυγόνια: Από τη μία να υποκαταστήσει τη δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών, που μέχρι σήμερα ήταν στην ευθύνη του κράτους, με υπηρεσίες επί πληρωμή εξοικονομώντας πόρους αναγκαίους για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Από την άλλη να εξουδετερώσει το δίκαιο αίτημα εργαζομένων και ανέργων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, απαντώντας σε αυτό με την «κοινωνική επιχειρηματικότητα», πασπαλισμένη με ευαισθησία και συμπάθεια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις