ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ: ΠΛΕΙΟΔΟΤΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΟΓΜΑ ″ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ″

Ακόμα μια κακόγουστη παράσταση, με «άπλυτα», «λασπομαχίες» αλλά και πλειοδοσία σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» στήθηκε χτες στη Βουλή, ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ, κατά τη διάρκεια της απάντησης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα σε Ερώτηση του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, με θέμα την ασφάλεια.
Ανεβάζοντας τους τόνους του καβγά, με εκατέρωθεν πυρά από την πλευρά της ΝΔ για «ανομία και εγκληματικότητα» και από την πλευρά της κυβέρνησης για εμπλοκή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στελεχών της σε σκάνδαλα, επιχειρήθηκε να κρυφτεί η σύμπλευσή τους και στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής αλλά και στο πλαίσιο που ενισχύει τον αυταρχισμό και την καταστολή σε βάρος του λαού και των αγώνων του, όπως και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Ετσι, ούτε λέξη δεν ακούστηκε για το χτύπημα που ετοιμάζεται, στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης», στο δικαίωμα στην απεργία, για τις κατασχέσεις λαϊκής περιουσίας, για τους τρομονόμους κ.λπ.
Αντίθετα, ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε αρχικά να φιλοτεχνήσει μια «μαγική εικόνα» για την πραγματικότητα που βιώνει ο λαός, ισχυριζόμενος ότι επί ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «όλα βαίνουν καλώς» και αποδίδοντας εκεί την αντιπολιτευτική αμηχανία της ΝΔ (που στην πραγματικότητα οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση της παίρνει «τη μπουκιά απ' το στόμα»), και γι' αυτό, υποστήριξε, η ΝΔ «βρίσκεται σε πανικό» και υιοθετεί «ακροδεξιά ρητορική φόβου».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «η χώρα ξαναβρίσκει το βηματισμό της, πορεύεται προς το τέλος μιας σκληρής περιόδου μνημονίων και ασφυκτικής επιτροπείας και βγαίνει από την κρίση», ότι «η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει, παρά τη διαρκή επιμονή σας σε εσχατολογικά σενάρια, και μάλιστα χωρίς πρόσθετα βάρη» (!), ότι «η Ελλάδα για τρίτη συνεχή χρονιά πετυχαίνει δημοσιονομική υπεραπόδοση, βρίσκεται ξανά εντός των στόχων και θα βρίσκεται και το 2018», ότι «η χρονιά θα κλείσει με την οικονομία να "τρέχει" με ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2%», ότι «η χώρα επέστρεψε με πολύ ευνοϊκότερους όρους από την προηγούμενη φορά στις αγορές χρήματος» και ότι «αναβαθμίζει διαρκώς τη θέση της στις διεθνείς εξελίξεις».
Αντέκρουσε τις κατηγορίες της ΝΔ για «ανομία» και «έξαρση του εγκλήματος», προτάσσοντας στοιχεία της αστυνομίας σύμφωνα με τα οποία επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης όλα τα σχετικά φαινόμενα βρίσκονται σε ύφεση, και κατηγορώντας τη ΝΔ ότι με τη ρητορική της αυτή βάζει στο στόχαστρο την ίδια την αστυνομία. Κατά τον πρωθυπουργό, σε σχέση με την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ έχουν μειωθεί οι κλοπές, οι ληστείες, οι απάτες, η παραβατικότητα στο πεζοδρόμιο, οι επιθέσεις σε βάρος καταστημάτων, σπιτιών, τραπεζών, οι εμπρησμοί οχημάτων...
Επί «διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά, είναι γεγονός ότι η Αθήνα είχε μετατραπεί σε μια σιδηρόφρακτη πόλη (...) καταστολή (...) κατά δικαίων και αδίκων. Σήμερα στο κέντρο της Αθήνας αυτό το οποίο βλέπουμε (...) είναι χιλιάδες τουρίστες (...) όχι κουκουλοφόρους να παίζουν κλεφτοπόλεμο με την αστυνομία, όπως συνέβαινε επί των ημερών σας», δήλωσε, διεκδικώντας την πιο αποτελεσματική εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη».
Καταλήγοντας την παρέμβασή του, ο Αλ. Τσίπρας πέρασε στην «αντεπίθεση» με «όπλο» τη σκανδαλολογία, αναφέροντας ότι «η ανομία συχνάζει και σε πιο "χάι" περιοχές. Συχνάζει εσχάτως και στην ίδια την αυλή σας, κύριε Μητσοτάκη».
Αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα για τον Αυγενάκη, στην υπόθεση «Siemens», καλώντας τον Κυρ. Μητσοτάκη «να δώσει επιτέλους πειστικές απαντήσεις στον ελληνικό λαό» και να πει αν θα απομακρύνει «τον έμπιστό σας που συναγελάζεται, συνομιλεί και διευκολύνει εγκληματίες ή θα συνεχίσετε να του παρέχετε κάλυψη;». Μάλιστα άφησε και υπονοούμενο για το λόγο που δεν έχει ακόμα απομακρυνθεί ο Λ. Αυγενάκης απ' τη ΝΔ, λέγονταςΣ «Το ερώτημα είναι γιατί ο κ. Μητσοτάκης παρέχει αυτή τη στήριξη. Με τι τον κρατάει ο κ. Αυγενάκης και δεν του ζητάει εξηγήσεις;».
Πλειοδοτεί η ΝΔ για "νόμο και τάξη"
Από την πλευρά του, ο Κυρ. Μητσοτάκης πλειοδότησε σε ό,τι αφορά το δόγμα «νόμος και τάξη», υποτίθεται ως λύση στα προβλήματα εγκληματικότητας, ιδιαίτερα στις λαϊκές γειτονιές και στο κέντρο της Αθήνας, ζητώντας ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, που στρέφονται κατά του οργανωμένου λαϊκού κινήματος.
Συγκεκριμένα, σε ένα γνωστό μοτίβο της αντιπολιτευτικής του τακτικής, ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα της ασφάλειας «είναι γενικευμένο», κατηγορώντας την κυβέρνηση για πολιτική που «εξέθρεψε τη βία». Ιδιαίτερα έστρεψε τα πυρά του στο νόμο Παρασκευόπουλου και στην κατάργηση των φυλακών «Τύπου Γ», απορρίπτοντας ουσιαστικά κάθε ενδεχόμενο πιο ανθρώπινης μεταχείρισης των κρατουμένων.
Στράφηκε επίσης ενάντια στη «γενικευμένη ανομία» που, όπως είπε, επικρατεί στα πανεπιστήμια, προφανώς γιατί αυτό το αφήγημα τον βοηθάει για να ζητάει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Μάλιστα, αφού επανέφερε την αντιδραστική θεωρία της καταδίκης της βίας «απ' όπου και αν προέρχεται», τσουβαλιάζοντας ως «βία» ακόμα και την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων κ.λπ., σε έναν «οίστρο» που αποκαλύπτει το ακριβές περιεχόμενο τέτοιων σχημάτων, είπε πως «σε μια οργανωμένη κοινωνία, το μονοπώλιο της βίας το έχει το κράτος».
Διακήρυξε εξάλλου ως βασική προγραμματική θέση του κόμματός του την αναβάθμιση των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων της αστυνομίας, και άρα της έντασης της καταστολής.
Τέλος, παίζοντας το δικό του ρόλο στη δικομματική κοκορομαχία, πάνω στη σαπίλα του συστήματος που από κοινού υπηρετούν, αντέτεινε στις επιθέσεις Τσίπρα περί εμπλοκής του ιδίου και στελεχών του κόμματός του σε υποθέσεις που βρωμάνε, ότι ο πρωθυπουργός γύρισε τη χώρα στη χειρότερη περίοδο του αυριανισμού, ότι ψεύδεται συνεχώς και ότι εμφανίστηκε ως «επίσημος εκπρόσωπος του παρακράτους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που τρέφεται από σκοτεινούς μηχανισμούς, που όταν δεν εκβιάζει, συκοφαντεί, με τη στήριξη συγκεκριμένων ΜΜΕ», ενώ αρνήθηκε ότι έχει λάβει κάποιο «δωράκι» από τη «Siemens».
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συμπλέουν και στην αντιλαϊκή πολιτική και στον αυταρχισμό
Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή:
«Οι υψηλοί τόνοι και οι καβγάδες στη Βουλή, ανάμεσα σε Τσίπρα - Μητσοτάκη, μαζί με τα "άπλυτα" που βγαίνουν στη φόρα, δεν μπορούν να κρύψουν ότι και οι δύο συμπλέουν όχι μόνο στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και σ' ένα νομοθετικό πλαίσιο που αυξάνει τον αυταρχισμό, το φακέλωμα, την εργοδοτική τρομοκρατία, την καταστολή σε βάρος του λαού και των αγώνων του. Η απάντηση της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η πλειοδοσία της στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, με "νόμο και τάξη".
Απ' την αντιπαράθεσή τους, όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο, έλειπαν: Το επικείμενο χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, η "βία" των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων της λαϊκής περιουσίας, οι εκβιασμοί στους χώρους δουλειάς, η ανενόχλητη δράση ναζιστικών ρατσιστικών συμμοριών, όπως δείχνει και η χτεσινή επίθεση με πέτρες στο σπίτι του Αφγανού μαθητή στη Δάφνη, οι τρομονόμοι, με βάση τους οποίους άνθρωποι τυλίγονται σε μια "κόλλα χαρτί", τους οποίους οι πρώην ψήφισαν και οι νυν διατηρούν».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις