Αλλαγή ομοιογενούς τοπίου

Οι έγκλειστοι των καφενείων και των ταμείων ανεργίας, οι πετσοκομμένοι των αναπηρικών συντάξεων και των αβοήθητων των συνθλιβομένων επικουρικών αναγκάστηκαν να στήσουν το δικό τους μειοδοτικό διαγωνισμό διαρκείας. Μαζεύονται μ' ένα βαρύ γλυκό στα τρία και ποντάρουνε το ποιος θα τον πιει ολόκληρο μόνος του επειδή παίρνει την πιο μειωμένη σύνταξη!... Αυτό είναι το τοπίο στο οποίο θα εκπέμπονται τα πασπαλισμένα χρυσόσκονη της εξουσίας μηνύματα και προγράμματα και ειδήσεις, πανελλαδικά, των νέων και παλαιών τε καναλαρχών το οποίο ανασκολόπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Στα τέσσερα πόδια του καναλικού τραπεζιού θα θριαμβεύσει η αριστερή κουλτούρα, καθώς φαντάζομαι θα κυριαρχήσουν τα αποσπάσματα απ' τον Μπρεχτ στην ανάλυση για την ΕΠΟ, και στα τραγουδιστικά ριάλιτι οι διαγωνιζόμενοι θα υποχρεωθούν να τραγουδάνε από Βάρναλη μέχρι Πιαφ, το πολύ.
Σαρκάζω με το δικαίωμα που μου δίνει η περιφερόμενη φωτογραφία μου από την έναρξη του Μέγκα, σχεδόν 30 χρόνια πίσω, με την οποία «κηδεύομαι» από τους κηδόμενους την πολυφωνία των φραγκάτων. Δεν έχω και τουίτ. Να τιτιβίζω για το άλλο μου εργασιακό κομμάτι, αυτό που πέρασε από τους θριαμβευτές αυτούς που πήραν άδεια και να μεταφέρω με διαφανή γλαφυρότητα τους αναστεναγμούς, την ανασφάλεια, το φόβο, συντελεστών, τεχνικών και δημοσιογράφων, που παρά τα όσα σπουδαία λέγονται, πυροβολούνται στο νταμάρι των συμφερόντων χωρίς ελπίδα για χρυσό μετάλλιο...
Οταν ο πρόεδρος των βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας ζήτησε κατ' αρχήν μείωση μισθών 10% για να βγάλει μέρος των σπασμένων απ' τα λύτρα που πλήρωσε στους απαγωγείς του, ύψος τιμής ενός καναλιού, κάποιοι ουρλιάζαμε τόσο όσο και την εποχή που ο Σημίτης πούλαγε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά κατάτι λιγότερο από το ετήσιο συμβόλαιο της πρώτης εθνικής παρουσιάστριας σόου επιπέδου RAI. Ηταν τα πρώτα χρόνια του μπερλοσκονισμού στην Ευρώπη και λίγο μετά ο Αλέξης κι άλλα παιδιά τρώγανε μπερλουσκόνικο ξύλο στη Γένοβα με προσωρινή άρση της Σέγκεν.
Τώρα είμαστε στην εποχή των drones των υπερδημοσιογράφων και υπερμπάτσων, που μπορεί να συμπτύσσονται στον αριστερό ώμο και στην αριστερή τάξη διαβαίνοντας το Ρουβίκωνα στα διόδια, στα στούντιο της ΕΡΤ και στις εικόνες που το κεφάλαιο ξαπλωμένο στα ράντζα να ρεύεται κέτερινγκ αξίας 245 εκατομμυρίων ευρώ. Κι επομένως τώρα θα αρχίσουν τα βαθιά αριστερο-αστικά ρητορικά ερωτήματα όπως «έγινε διαγωνισμός για το catering των υποψηφίων αδειούχων;», «ποιος πλειοδότησε;», «υπήρχε φύλαξη των απορριμμάτων από τη Γραμματεία;», «ήλεγξε ο κ. Κρέτσος αν βγήκαν μηνύματα στ' απορρίμματα των παράκλητων της εξουσίας;». Αν δεν απαντηθούν αυτά τα συγκλονιστικά, την υπόθεση θα την ξαναλύσει η αποδομητική εικόνα της κ. Λουκά σε θεϊκή παρέμβαση...
Υποθέτω ότι στο καινούργιο τοπίο θα υπάρξουν και καινούργιες εκπομπές. Ηδη ξέρω δύο κι αναζητούνται οι παπάδες, οι εναλλακτικοί εκείνοι ιερωμένοι που κάθε Κυριακή πρωί, πριν ή μετά τη λειτουργία δεν ξέρω, θα φτιάχνουν μικρά ντοκιμαντέρ σύγκρισης των θρησκειών με καλεσμένους τέως τζιχαντιστές, αμετανόητους βουδιστές και χριστιανομουσουλμάνους φερμένους με τσάρτερ απ' την Καππαδοκία για να ενισχυθεί η συμφωνημένη αλλαγή του σχολείου Φίλη. Η άλλη ετοιμάζεται ως μπόουλιν πρωτάθλημα με λαϊκή συμμετοχή, όπου οι κορίνες θα είναι οι ζωγραφισμένες φιγούρες των αντιπάλων της κυβέρνησης και με έπαθλο οι νικητές να αποφασίζουν τον εκάστοτε ανασχηματισμό.
Το μόνο βέβαιο είναι πως τα κανάλια που πήραν άδεια και σ' αυτά που δεν πήραν και σ' αυτά που εκπέμπουν και σ' αυτά που δεν εκπέμπουν δεν θα διαβαστεί η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Τύπου και κυρίως οι απαιτήσεις της για την τύχη των εργαζομένων, των δεδουλευμένων και των επιδομάτων ανεργίας. Για τα κανάλια πουλάνε έτσι κι αλλιώς τη δουλειά όσων τα κρατάνε στον αέρα, όπου γης, σα μισό κιλό φέτα, σπορέλαιο με έκπτωση και κοντίσιονερ για τα μαλλιά ώσπου ν' αδειάσουν τα ράφια και να βρεθεί τράπεζα, εγγυητική επιστολή, στρατηγικός επενδυτής, ή αλλοδαπός φιλάνθρωπος να τα ξαναγεμίσει.

Λιάνα ΚΑΝΕΛΛΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις