ΠΣΕ: Κάλεσμα σε Μέρα Παγκόσμιας Δράσης ενάντια στο NATO στις 30 Αυγούστου

Στο κάλεσμά του αυτό, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης σημειώνει: «Το ΠΣΕ καλεί τις φιλειρηνικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σε Ημέρα Παγκόσμιας Δράσης στις 30 Αυγούστου 2014, ενάντια στο ΝΑΤΟ.
2014: Εκατό χρόνια από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο -75 Χρόνια από την έναρξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.
Το 2014 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, ενός από τους πιο αιματηρούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην Ιστορία της ανθρωπότητας, μια τραγωδία που κόστισε τις ζωές 17 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Τον έχουν περιγράψει ως τον "πόλεμο που θα τερμάτιζε όλους τους πολέμους" , ωστόσο σήμερα, έναν αιώνα μετά, η στρατιωτική ισχύς για καταστροφή της ζωής και του περιβάλλοντος έχει φτάσει σε τρομακτικά επίπεδα και συνεχίζει να αυξάνεται.
Κάθε μέρα, σε όλες τις γωνιές του κόσμου, οι λαοί υποφέρουν από στρατιωτικές διενέξεις και γιγάντωση των εξοπλισμών, από κατοχή, εκφοβισμό και επιθετικότητα αλλά και τον εκσυγχρονισμό και διάδοση πυρηνικών όπλων και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής. Η καπιταλιστική οικονομική κρίση χειροτερεύει παραπέρα τις ζωές των ανθρώπων, ενώ τα κέρδη της πολεμικής βιομηχανίας αυξάνονται. Το έδαφος για στρατιωτικές επιθέσεις και ιμπεριαλιστικούς πολέμους εξάλλου ποτέ δεν καθοριζόταν από τυχαία γεγονότα ή προσωπικές αποφάσεις προσώπων.
Τα εκατό χρόνια από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για σκέψη, για δυνάμωμα της ειρήνης και ενδυνάμωση της διεθνούς φιλίας και αλληλεγγύης στη βάση της ισότητας και του σεβασμού και της κυριαρχίας των λαών. Πρέπει να κατευθύνεται στον τερματισμό της οικονομικής ηγεμονίας των μονοπωλίων και των επιθετικών στρατιωτικών συμμαχιών. Γι' αυτό απαιτείται η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ, την υπ' αριθμό 1 πολεμική μηχανή στον κόσμο.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, που ιδρύθηκε αμέσως μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου με το σύνθημα "Ποτέ πια πόλεμος - Ποτέ πια φασισμός" υπογραμμίζει την ανάγκη να βγάλουμε συμπεράσματα από την περίοδο που οδήγησε στην εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία την 1η Σεπτέμβρη 1939 και την έναρξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Οι αυξανόμενες τότε ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες της ναζιστικής Γερμανίας συνάντησαν την ιμπεριαλιστική ατζέντα άλλων δυνάμεων, οι οποίες δεν αντιτάχτηκαν στο γερμανικό επεκτατισμό προς την Ανατολή στην αρχή.
Η ηρωική αντίσταση των λαών ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, σε συνδυασμό με τον αγώνα και τη θυσία δεκάδων εκατομμυρίων της ΕΣΣΔ, οδήγησαν στην απελευθέρωση των λαών από το φασισμό και στην Νίκη των Λαών. Η διεθνής κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τον πόλεμο, η δημιουργία του ΟΗΕ και του Καταστατικού του Χάρτη, έδωσαν νέες δυνατότητες στην πάλη των λαών για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Ολα τα παραπάνω, απειλούνται ή έχουν ανατραπεί σήμερα βίαια, ενώ συχνά παρατηρείται η προσπάθεια υποκατάστασης του ΟΗΕ από το ΝΑΤΟ, παράλληλα με την άνοδο νεοφασιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη που υπηρετούν αντιδραστικές ιδεολογίες και σχέδια εναντίον των λαών.
Το ΠΣΕ εναντιώνεται στην αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για "Μεγάλη Μέση Ανατολή", τη "Στροφή των ΗΠΑ προς την Ασία" και την παρέμβαση στις κυρίαρχες υποθέσεις των λαών στη Λατινική Αμερική.
NATO: Κεντρικό εργαλείο του ιμπεριαλισμού - 65 χρόνια εγκλημάτων εναντίον της ανθρωπότητας
Το ΝΑΤΟ αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη, πιο δυνατή και επιθετική στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο. Ενώ κυριαρχείται σταθερά από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ αποτελεί ταυτόχρονα πυλώνα της "στρατηγικής άμυνας" της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ΝΑΤΟ σήμερα έχει 28 κράτη - μέλη σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη. Αλλες 22 χώρες εμπλέκονται στο "Συμβούλιο Ευρω - Ατλαντικής Συνεργασίας". Επιπλέον, άλλες 19 χώρες συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ μέσω προγραμμάτων όπως του "Μεσογειακού Διαλόγου"», της "Πρωτοβουλίας για Συνεργασία της Κωνσταντινούπολης"» και άλλων μέσω του "«Συνεταιρισμού για την Ειρήνη" σε όλο τον κόσμο.
Από το 1991, το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε επιθετικά σε μέλη και πολεμικές επιχειρήσεις. Αυτό αποκαλύπτει και την βασική του στόχευση: Να αποτελέσει αποφασιστικό εργαλείο για την ιμπεριαλιστική κυριαρχία στον κόσμο.
Το NATO αποτελεί εχθρό για την Ειρήνη. Το ΝΑΤΟ δεσμεύεται από τα δόγματα του Πρώτου και Προληπτικού Χτυπήματος. Ως επιθετικός στρατιωτικός συνασπισμός παρεμβαίνει πρόθυμα πριν προλάβει να δοθεί έδαφος σε πολιτικές λύσεις, όταν το επιτάσσουν τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού. Η επέκταση του ΝΑΤΟ και οι προκλήσεις του - όπως στην πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία - ευθύνονται άμεσα για αποσταθεροποίηση, βία και πόλεμο.
Το ΝΑΤΟ αποτελεί εχθρό των λαών. Οταν επεμβαίνει, τα μέλη του χρησιμοποιούν συχνά τοξικά όπλα που εμπεριέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο ή λευκό φώσφορο. Επιπλέον, το ΝΑΤΟ θεωρεί τα πυρηνικά όπλα βασικό μέρος του οπλοστασίου και της "αμυντικής στρατηγικής" του. Η συμμαχία επιθετικά προάγει και επιβάλλει προκλήσεις και επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο και τα αποτελέσματα είναι πάντα καταστροφές, εκτοπισμοί και θάνατος. Τα παραδείγματα των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία και η δημιουργία του προτεκτοράτου του Κοσσόβου, στο Αφγανιστάν και την Λιβύη καθώς και η επιθετικότητα απέναντι στη Συρία, αποδεικνύουν τις καταστροφικές συνέπειες των επεμβάσεων του ΝΑΤΟ για την ανθρωπότητα. Στο Ιράκ όπου το ΝΑΤΟ έλαβε μέρος στην "ανασυγκρότηση", ούτε ειρήνη ούτε δημοκρατία φυσικά έφερε.
Το ΝΑΤΟ αποτελεί εχθρό των λαών και της Ειρήνης. Δίχως την παραμικρή δημόσια συζήτηση, τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ "φιλοξενούν" στο έδαφός τους πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ. Το 2010 υπογράφηκε μυστική συμφωνία για εγκατάσταση σύγχρονων πυρηνικών κεφαλών Β61, παρατείνοντας την παραμονή τους για αρκετές δεκαετίες, χωρίς καμία δημόσια συζήτηση. Μέσω του άρθρου 5 επιπλέον επιβάλλει ως συμμαχία υποχρεώσεις στα μέλη του που δε συμβαδίζουν με το κυρίαρχο δικαίωμα κρατών να αποφασίζουν για ειρήνη και πόλεμο.
Η ερχόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία θα υιοθετήσει και θα αναπτύξει παραπέρα τις αποφάσεις της Συνόδου της Λισσαβόνας (2010), θα χρησιμοποιήσει παλιά και νέα προσχήματα για το ρόλο του ως "Παγκόσμιου Χωροφύλακα" που θα εγγυάται αγορές, ενεργειακές πηγές και σφαίρες επιρροής, σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών των λαών.
Η διάλυση του ΝΑΤΟ πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για όσους υπερασπίζονται την Ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο, μαζί με το δικαίωμα να παλεύει κάθε λαός για την αποδέσμευση από αυτό.

Καλούμε όλες τις φιλειρηνικές οργανώσεις κινήματα και τους λαούς να οργανώσουν στις 30 Αυγούστου, στο πλαίσιο της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΔΡΑΣΗΣ πρωτοβουλίες ενάντια στο ΝΑΤΟ, απαιτώντας τη διάλυσή του».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις