ΣΥΡΙΖΑ: "Κουρνιαχτός" προεδρολογίας για να κρύψει τα κρίσιμα

Ν
έα αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση υποδαυλίζει η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην προτείνει υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Για εκβιαστική τακτική τον κατηγορεί η κυβέρνηση, με τον Π. Σκουρλέτη να καταγγέλλει την κυβερνητική πλειοψηφία σαν «πολιτικά πλαστή» και να προσθέτει, αναφερόμενος στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πως «πολύ σωστά το Σύνταγμα επιβάλλει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, αλλά αυτές οι συναινέσεις πρέπει να προκύψουν από μια νέα Βουλή ... σε αυτή τη φάση, μεγαλύτερη σημασία από τα χαρακτηριστικά του προσώπου είναι η πραγματική αντιστοίχηση των συσχετισμών που υπάρχουν στην κοινωνία με την Βουλή». Δηλαδή, ναι σε πολιτικά «κομπρεμί», αλλά πιθανά μετά από εκλογές.
Πρόκειται για αντιπαράθεση «περί όνου σκιάς», αφού στα σημαντικά και κρίσιμα για το λαό επιβεβαιώνεται καθημερινά πλέον η στρατηγική σύμπλευσή τους, παρά τις όποιες διαφορές τους. Ο Π. Σκουρλέτης ήταν αποκαλυπτικός όταν ρωτήθηκε, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά του ΕΝΦΙΑ», αλλά «προφανώς και πρέπει να υπάρχει φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας».
Να σημειωθεί ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις σε ό,τι αφορά στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Η άποψη του Γ. Σταθάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαιρέσει απ' το φόρο ακίνητης περιουσίας ιδιοκτησίες αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ προκάλεσε αντιδράσεις. Οπως αντιδράσεις προκαλεί και η δυστοκία να διατυπωθεί με σαφήνεια μια συγκεκριμένη θέση έστω επ' αυτού του συγκεκριμένου ζητήματος.
Ούτε όμως τα όσα είπε για το συνταξιοδοτικό ο Π. Σκουρλέτης απέχουν και πολύ απ' τη λογική που διαπερνά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Συγκεκριμένα, αφού επέκρινε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη λεγόμενη «εθνική» σύνταξη, πρόσθεσε: «Εμένα με ενδιαφέρει να υπάρχει σύνταξη, η οποία να μην είναι 360 ευρώ που λέει το μνημόνιο μετά το '15, αλλά να σχετίζεται με το τι έχει δώσει ο κόσμος».
Πάνω απ' όλα η ΕΕ
Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο στους αγρότες, ο Π. Σκουρλέτης, αν και επανέλαβε τη θέση ότι η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να ζητήσει εξαίρεση ώστε να μην πληγούν κάποια προϊόντα της απ' το ρωσικό εμπάργκο - θέση που επιχειρεί να βάλει πολλά «καρπούζια» στην ίδια «μασχάλη» - εντούτοις έσπευσε να υποβάλει τα σέβη του στην ΕΕ και τη στρατηγική της, γκρινιάζοντας για τις συνέπειες της ανισομετρίας και των ανταγωνισμών. «Εχουν υπάρξει τέτοιου είδους εξαιρέσεις, από εκεί και πέρα, βεβαίως, υπάρχει και το γεωπολιτικό ζήτημα και αυτές οι κινήσεις δεν πρέπει να γίνονται με ελαφρά τη καρδία και η Ευρώπη πρέπει να έχει μια κοινή εξωτερική πολιτική, αλλά απέχει πολύ στο να σκέφτεται, να λειτουργεί και να πράττει ως ένα ενιαίο σύνολο. Υπάρχουν ιδιαίτερα συμφέροντα μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο και δυστυχώς η Ελλάδα είναι παρακολούθημα των ισχυρών», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Καλώντας ουσιαστικά τους αγρότες να συμβιβαστούν με το πλαίσιο της ΕΕ που τους τσακίζει, αναμάσησε τα περί διεκδίκησης αυξημένων ποσών και πρότεινε να ισχύσει και στην Ελλάδα ό,τι στην Ισπανία, όπου, επειδή η ΕΕ απαγορεύει την επιδότηση των συγκεκριμένων προϊόντων, επιδοτείται η μεταφορά κατά την εξαγωγή.
«Εγώ λέω ότι πρέπει να επανέλθουμε στην πολιτική των αστερίσκων», πρόσθεσε ο Π. Σκουρλέτης ομνύοντας για μια ακόμα φορά εμμέσως στον Α. Παπανδρέου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις