ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ: Επενδυτικά σχέδια προσθέτουν νέα δεδομένα

Η
Η διοργάνωση του φετινού "Μουντιάλ" στη Βραζιλία 
δεν ήταν άσχετη από τα σχέδια αναβάθμισης της θέσης της
 είδηση ότι στη Νικαράγουα σχεδιάζεται η κατασκευή διώρυγας ανταγωνιστικής σε αυτήν του Παναμά, σε συνεργασία με την Κίνα και τη Ρωσία, προκάλεσε σίγουρα πολλές συζητήσεις στα επιτελεία των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Συμπτωματικά (;) λίγες μέρες μετά, ο Κινέζος Πρόεδρος έκανε αιφνιδιαστική στάση στη Νικαράγουα, ενώ βρισκόταν σε περιοδεία στη Λατινική Αμερική.
Η όξυνση των ανταγωνισμών αποτυπώνεται και στο πλήθος των διακρατικών καπιταλιστικών ενώσεων που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία, αποτυπώνοντας τις ιδιαιτερότητες των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη συγκεκριμένη περιφέρεια.
Ανάμεσα σε αυτές είναι και η CELAC (Κοινότητα Χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής), η οποία δημιουργήθηκε το 2010 σε «ευθεία αντιπαράθεση με την Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών (ΟΑS)», στην οποία συμμετέχουν ακόμα οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Ενδεικτική είναι και η δημιουργία της «Petrocaribe», που αντανακλά την προσπάθεια χωρών με σημαντικά ενεργειακά κοιτάσματα να εξασφαλίσουν πρωταγωνιστική θέση στις εξελίξεις της ηπείρου.
Ο «γίγαντας» της περιοχής, Βραζιλία, διατηρεί ενισχυμένη παρουσία σε μια σειρά «συνεργασίες», όπως η «MERCOSUR», που αντιστοιχεί σε μια αγορά της οποίας το 70% ελέγχουν τα βραζιλιάνικα κεφάλαια. Την ίδια στιγμή, η Βραζιλία επιδιώκει στενή συνεργασία (οικονομική, στρατιωτική) με τις ΗΠΑ αλλά και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη, όπως η ΕΕ. Το Φλεβάρη του 2014, με φόντο τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση πολλών κυβερνήσεων από την Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ, συζήτησε με τις Βρυξέλλες την κατασκευή υποθαλάσσιου δικτύου οπτικών ινών από τη Λισαβόνα στη Φορταλέζα, συνολικής αξίας 135 εκατ. ευρώ, για να «προστατευτούν από την αμερικανική κατασκοπεία». Η Βραζιλία είναι άλλωστε και η χώρα που έχει στρατιωτική παρουσία στην Αϊτή, στο πλαίσιο «ειρηνευτικής αποστολής» του ΟΗΕ. Το 2009 ιδρύθηκε η BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική -η τελευταία εντάχθηκε το 2010), σηματοδοτώντας μεταξύ άλλων και τις αυξημένες φιλοδοξίες της βραζιλιάνικης πλουτοκρατίας, αφού πρόκειται για μια ένωση που αντιστοιχεί στο 45% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 25% της παγκόσμιας οικονομίας και το 25% των εδαφών του πλανήτη.
Φυσικά, η παρουσία των ΗΠΑ είναι ισχυρή, όχι μόνο μέσω των επιχειρηματικών επενδύσεων αλλά και μέσω της στρατιωτικής συνεργασίας με χώρες όπως η Κολομβία, με την οποία έχει συμφωνηθεί η χρήση τουλάχιστον επτά στρατιωτικών βάσεων από τον αμερικανικό στρατό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις