Επικίνδυνο το μέτρο των φοροεπιδρομών στα σπίτια

Σ
Εκτός από το λουκέτο, πολλοί αυτοαπασχολούμενοι 
επαγγελματίες θα έχουν να αντιμετωπίσουν 
και τους ελέγχους στα σπίτια τους
υνθήκες μόνιμης φορολογικής εξαχρείωσης απέναντι στο λαό και το εισόδημά του είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης, προκειμένου να αναπληρώσει τις απώλειες που θα επέλθουν από τις νέες τρανταχτές φοροελαφρύνσεις και τις άλλες παροχές που σχεδιάζονται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών κερδών.
Ενας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα της αντιλαϊκής πολιτικής είναι το μέτρο της διενέργειας φορολογικών ελέγχων από το ΣΔΟΕ και το φοροεισπρακτικό μηχανισμό σε σπίτια ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και όσων αμείβονται με το «μπλοκάκι» παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι δηλώνουν ως έδρα της επαγγελματικής δραστηριότητας το χώρο της κατοικίας τους. Το συγκεκριμένο μέτρο προβλέπεται ήδη στις διατάξεις του νόμου για τον «Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων», ενώ συγκατάθεση δόθηκε και από σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), μετά από ερώτημα που απηύθυνε το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή την οποία το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα. Και μπορεί από κάποιους να γίνεται λόγος μόνο για αστυνομικούς ελέγχους σε σπίτια που δηλώνονται ως επαγγελματική έδρα, όμως το συγκεκριμένο επικίνδυνο μέτρο αν προχωρήσει ανοίγει το δρόμο για γενικευμένη εφαρμογή.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η πλειοψηφία της Ολομέλειας του ΝΣΚ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι συνταγματικά επιτρεπτή η είσοδος φορολογικών οργάνων στην κατοικία «για φορολογικούς ελέγχους και έρευνες που αποσκοπούν ευθέως ή εμμέσως στην είσπραξη φόρων και λοιπών εσόδων» και ότι αρκεί η εισαγγελική εντολή «χωρίς να απαιτείται και η παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής εξουσίας». Πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη της πυγμής του αστικού κράτους και των μηχανισμών του απέναντι στο λαό, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του οποίου δε διστάζουν να σμπαραλιάσουν προκειμένου να εμπεδωθούν οι συνθήκες για τη «δημοσιονομική προσαρμογή» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.Ταυτόχρονα, το νέο μέτρο αξιοποιείται προκειμένου να ενταθούν οι εκβιασμοί και απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους αλλά και στο σύνολο των λαϊκών νοικοκυριών με τους ασήκωτους φόρους και τα άλλα ληξιπρόθεσμα χαράτσια που συνεχίζουν να στοιβάζονται στα κιτάπια της εφορίας.
Υπενθυμίζεται ότι το ΝΣΚ αναφέρει πως ως κατοικία θεωρείται κάθε κατάλυμα που χρησιμοποιείται για διαβίωση, διαμονή ή εργασία και μπορεί να χρησιμοποιείται και για διαμονή και ως επαγγελματική έδρα. Δέχθηκε επίσης ότι η παρουσία δικαστικού λειτουργού στην κατ' οίκον έρευνα (λόγω της προστασίας του ασύλου) απαιτείται μόνο όταν πρόκειται να συλλεγούν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαπίστωση εγκλημάτων, την ανακάλυψη ή σύλληψη δράστη, την πρόληψη ή καταστολή ποινικών αδικημάτων. Αντίθετα, κατά το ΝΣΚ, δεν χρειάζεται η παρουσία δικαστικού για τους φορολογικούς ελέγχους και την αναζήτηση χρημάτων που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ), αλλά και για λιγότερο επαχθείς περιορισμούς (όπως όταν γίνονται έλεγχοι για την τήρηση της υγειονομικής, εργατικής, οικονομικής - επαγγελματικής, φορολογικής νομοθεσίας, τους οποίους χαρακτηρίζει διοικητικές έρευνες).
Σε χτεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, σημείωσε ότι «το επιτρεπτό της κατ' οίκον έρευνας από όργανα των φορολογικών αρχών πρέπει να μελετηθεί και να κριθεί στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 9 του Συντάγματός μας με το οποίο διακηρύσσεται ότι η κατοικία του καθενός είναι άσυλο και ότι η έρευνα σε αυτή γίνεται πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας». Ο εμπαιγμός απέναντι στο λαό συνεχίζεται και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, στελέχη του οποίου αποδίδουν το μέτρο στη γνωμοδότηση του ΝΣΚ. Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνουν ότι θα παρέμβουν στον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να ζητήσουν να μην εφαρμοστεί η «γνωμοδότηση» καθώς παραβιάζονται βασικές συνταγματικές αρχές που αφορούν την προστασία του οικογενειακού ασύλου. Παράλληλα, εκφράζουν τη «δυσφορία» τους για τη στάση της γενικής γραμματέα Εσόδων, που φέρεται ότι είναι θετική στην απόφαση του ΝΣΚ.
Να σημειωθεί ότι από φέτος για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικροεπαγγελματίες ισχύει η «αυτοτελής φορολόγηση» με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Παράλληλα, χώρια από το χαράτσι της «αλληλεγγύης» ισχύει και το «τέλος επιτηδεύματος», που απογειώθηκε στα 650 ευρώ το χρόνο.
Θυμίζουμε επίσης ότι τον περασμένο Γενάρη η κυβέρνηση ζητούσε από τους αγροτοκτηνοτρόφους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δέχονται την άρση του ασύλου του σπιτιού τους για έλεγχο, όποτε θέλουν οι ΔΟΥ και οι ελεγκτικές αρχές, με πρόσχημα ότι η πλειοψηφία των αγροτών δηλώνουν το σπίτι τους για έδρα της «επιχείρησής» τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις